palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Beruházás-élénkítés az építőiparban EU forrásokból

Az építőipar szereplőnek meghirdetett 1.800 milliárd forint értékű, két év alatt megvalósuló beruházás-élénkítő csomag keretében eddig már 300 pályázat esetében írták alá támogatási szerződést összesen 1.200 milliárd forint értékben – közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM). Tájékoztatásuk szerint 160 pályázat esetében már a tényleges kivitelezési munkák folynak, amely 800 milliárd forintos azonnali megrendelést biztosít az ágazat számára. Az építőipart felügyelő szaktárca tájékoztatása szerint a projektek zavartalan elindításához a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) folyamatosan biztosítja az uniós pályázatoknál a projektgazdák részére a megemelt előleget.

A gyorsabb, egyszerűbb építésügy megteremtésére a kormány folytatta az építésügy jogszabályainak átfogó átalakítását – mutat rá a közlemény. A Gyorsítás II. csomag keretében a kormány 4 törvény- és mintegy 20 kormány- és miniszteri rendelet módosítását készítette elő. Amennyiben az Országgyűlés is elfogadja javaslatokat, akkor a módosítások jelentős része az idén ősszel, október 1-jén hatályba lép – hangsúlyozza az NFGM.

A módosítások kisebbik része jövő év elejétől lenne kötelező, így összességében várható, hogy 2010 elejétől már érezhető hatása lesz a rendelkezéseknek. A Gyorsítás II. csomagban az építésügyi engedélyezési eljárások további egyszerűsítésére és gyorsítására kerül sor. A kormány tervei között szerepel, hogy kiterjeszti a szabályozási előírások egyszerűsítését a sajátos építményfajtákra és a műemlékekre is.

Választható eljárási formaként az összevont eljárás mellett bevezeti az integrált eljárást a több hatósági engedélyezést igénylő eljárásoknál. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az ügyfél valamelyik közreműködő hatósághoz nyújtja be az összes kérelmét, az illetékes hatóságok pedig együtt dolgoznak. A kormány az építőipari kivitelezési eljárásokban elsősorban a lánctartozás visszaszorítására koncentrál – teszi hozzá a szaktárca.
(MTI)