palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

EU támogatások piacorientált k+f-re

umft pályázatMájus 27-ig lehet észrevételezni az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztés operatív programjának (GOP) új k+f pályázati felhívásait, illetve azok tükörkiírásait a Közép-Magyarország operatív programban (KMOP). A négy, társadalmi egyeztetésen lévő konstrukció jelentőségét mutatja, hogy együttesen csaknem 14 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthatnak a legjobb projektek, szám szerint mintegy 180. A pályázatokat várhatóan június utolsó harmadától lehet benyújtani az illetékes közreműködő szervezethez, a Magyar Gazdaságfejlesztő Központhoz (MAG Zrt.).

A GOP és a KMOP piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató 1.1.1-es kódszámú kiírása akár új sztárpályázat is lehet a mostani válság hatására, ha beigazolódnak a fellendülés jövő évi globális beindulására vonatkozó jóslatok. Igazából ennél a két felhívásnál számíthat támogatásra a projektek zöme, a becslések szerint mintegy 175. A konstrukció célja olyan kutatás-fejlesztési projektek fölkarolása, amelyek korszerű, magas innovációs értéket képviselő prototípusokat „produkálnak”. A részcélok közé tartozik a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységének fokozása, a céges k+f ráfordítás növelése, valamint az egyetemek, a kutatóintézetek és a vállalkozások közötti k+f együttműködés, technológiatranszfer erősítése.

Jó hír a pályázóknak, hogy a 25-50 százalékos támogatási intenzitás tovább növelhető kisvállalkozás esetében 20, középvállalkozásnál pedig 10 százalékponttal. A piacorientált k+f felhívásoknál a hat konvergenciarégió számára 7,5, a központi régió esetében pedig 2,96 milliárd forint a keret.

Ennél a két kiírástervezetnél észlelhető pezsgés az észrevételek terén. Az egyik hozzászóló azt javasolta, hogy biztosítsanak hozzáférést az 1.1.1-es kódszámú kiírások forrásaihoz a fiatal vállalkozásoknak, amelyek tevékenységében meghatározó szerepet tölt be a kutatás-fejlesztés és az innováció, vagyis tegyék lehetővé az alkalmazottal nem rendelkező kkv-k számára is a pályázat benyújtását.

Hasonló tartalmú, ám rendkívül szűk kört – a hat konvergenciarégióban három, Közép-Magyarországon pedig két fejlesztést – céloz meg minimum 400 millió, maximum egymilliárd forintos támogatási ígérettel a GOP és a KMOP 1.1.2-es felhívása kutatás-fejlesztési központok fejlesztésére, megerősítésére. A konstrukció átfogó célja a már korábban létesített és eredményes kutató-fejlesztő munkát végző tudásközpontok (kooperációs kutatási központok – kkk, regionális egyetemi tudásközpontok – ret) k+f és innovációs tevékenységének folytatására alakult gazdasági társaságok megerősítése és fejlesztése. A konstrukció további célkitűzései közé tartozik a) innovatív, üzletileg hasznosítható termékek, technológiák és szolgáltatások fejlesztése; b) magas színvonalú k+f és innovációs szolgáltatások nyújtása a vállalati szektor részére és c) új munkahelyek létesítése fiatal kutatók (PhD-hallgatók, posztdoktorok) számára.

Mind a négy kiírás támogatja az alkalmazott (ipari) kutatási és kísérleti fejlesztési tevékenységeket. Az 1.1.2-es felhívásoknál ezenkívül lehetőség van a marketingtevékenység támogatására is.

További fontos információ, hogy a pályázók mind a négy kiírásnál igényelhetnek előleget, a megítélt támogatás 90 százaléka erejéig.
(vg)