palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat oknyomozó riportok készítésére

CIJ pályázatA Független Médiaközpont pályázatot hirdet szakmai tapasztalattal rendelkező újságíróknak tényfeltáró riportok készítésére.

Olyan új történetek – köztük helyi témák – feldolgozását kívánjuk támogatni, amelyek elsősorban az adatújságírás eszközeinek felhasználásával tárják fel a gazdasági és a társadalmi élet egyedi vagy rendszerszerű visszásságait.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2016. július 31.

Újságírók és szerkesztőségek egyaránt benyújthatnak pályázatot e felhívásra. Fontos feltétel a szándéknyilatkozat, amelyben egy adott szerkesztőség kinyilvánítja, hogy megjelenteti a támogatás eredményeként elkészülő riportot.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el az alábbi szempontok szerint:

  • a tényfeltáró riport elkészítéséhez szükséges önálló kutatómunka mennyisége és alapossága
  • a téma társadalmi fontossága
  • a téma megalapozottsága
  • a téma eredetisége és újszerűsége
  • a téma bemutatásának érthetősége
  • a kutatás során gyűjtött adatok és tények vizuális bemutatására tervezett eszközök változatossága
  • a költségvetés ésszerűsége és a feldolgozás ütemterve

A riportok elkészítésére – a pályázat eredményhirdetésének napjától számítva – maximum négy hónap áll rendelkezésre.

Az eredményhirdetés várható időpontja: 2016. augusztus 15.

A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően egy-egy pályázat maximum 300.000 Ft összeggel támogatható.

A programra kizárólag a palyazat@cij.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat kötelező elemei:

  • kitöltött pályázati adatlap;
  • szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről;
  • referencia – a pályázó három legsikeresebbnek tartott riportja, melyek bizonyítják, hogy a szerző rendelkezik a megvalósításhoz szükséges szakmai tapasztalattal. A cikkek linkjeinek az adatlapon való feltüntetése vagy szkennelt változatának beküldése elegendő.

A Független Médiaközpont fenntartja a jogot, hogy a támogatott riportokat – az eredeti közlést követően – részben vagy teljes terjedelmükben honlapján megjelentesse.

A pályázók nyilatkozatban szavatolnak azért, hogy az általuk benyújtott témajavaslat feldolgozásával kapcsolatban nem áll fenn politikai, gazdasági, jogi vagy egyéb érdekkonfliktus, a riport tartalmát saját maguk alakítják és saját maguk vállalnak felelősséget érte.

A támogatott szerzők a cikkek elkészítéséhez díjmentes szakmai és jogi segítséget igényelhetnek a konzultacio@cij.hu email címen.

A pályázati kiírásról a palyazat@cij.hu e-mail címen vagy a 36-1-609-5392-es  telefonszámon lehet további információt kérni.