palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat-Pulitzer Szülővárosának Díja

pulitzer pályázatSzinte mindenki hallott már Joseph Pulitzerről, akit szerte a világon a modern újságírás megalapítójaként tartanak számon. Laptulajdonosként ő támogatta például a ma New York jelképének számító Szabadság-szobor felállítását. A róla elnevezett díj máig az újságírói szakma legmagasabb elismerése. Bizonyára sokan hallhattak Makóról is, erről a Maros-parti kisvárosról, ahol Európa talán legjobb minőségű hagymája terem. Azt azonban kevesen tudják, hogy Joseph Pulitzer – akkor még Pulitzer József néven – 162 évvel ezelőtt, 1847. április 10-én Makón született. Noha a város közössége máig büszke egykor elszármazott nagy fiára, talán a kelleténél kevesebb figyelem esik Pulitzer magyar, s makói gyökereire. Ezen szeretne változtatni Makó Város Önkormányzata, amely a Pulitzer Szülővárosának Díja újságírói pályázat meghirdetésével kíván tisztelegni a világhírű újságíró emléke előtt.
A Magyar Újságírók Szövetsége és Makó város Önkormányzata mint kiíróknak a célja, hogy méltó emléket állítson a makói születésű sajtómágnásnak, Pulitzer Józsefnek, valamint, hogy segítse és támogassa a fiatal, pályakezdő tollforgatókat, felhívja a figyelmet az újságírás mint közéleti tevékenység fontosságára, az (online) nyilvánosság erejére.

A pályázaton bármelyik iskolatípus tanulói pályázhatnak, az alsó korhatár 14, a felső 25 év. A pályadíj az OKM által felajánlott bruttó 500 000 forint kategóriánként, valamint Makó város díja, egy-egy zsűrizett, sorszámozott Pulitzer szobor, amely Kiss Jenő szobrászművész alkotása. Beküldési határidő: 2009. július 31. A következő kategóriákban lehet indulni:

1. Pulitzer Szülővárosának Díja – középiskolások kategóriája
A díjra 14–18 év közötti diákújságírók pályázhatnak bármilyen, időszaki kiadványban (iskolai, kerületi, települési, megyei, országos vagy online újság) már megjelent publicisztikai (a sajtóműfajok közé besorolható) írással. Az interjú és a riport műfaját, valamint a valódi tényeken alapuló írásokat előnyben részesítjük a fiktív írásokkal szemben. Egy cikk terjedelme nem haladhatja meg az 5000 karaktert (szóközökkel együtt). Egy pályázó több pályaművel is nevezhet.


2. Pulitzer Szülővárosának Díja – főiskolások, egyetemisták kategóriája

A címre 18. életévüket betöltött, de 25 évnél fiatalabb újságírók pályázhatnak bármilyen, már előzőleg időszaki (akár online is) kiadványban megjelent publicisztikai írással. A valódi tényeken alapuló írások közül a riportot, valamint a véleményműfajokba tartozó írásokat előnyben részesítjük. A cikkek terjedelme nem haladhatja meg az 5000 karaktert (szóközökkel együtt). Egy pályázó több pályaművel is nevezhet.

A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok

  • A pályamű A/4-es papíron nyomtatott változata (kivéve online)
  • A pályamű elektronikusan is feldolgozható változata floppylemezen, CD-n, vagy elektronikus levél csatolmányként (txt, rtf, doc, pdf kiterjesztésű állomány, valamint kísérő fotók JPG vagy TIFF formátumban)
  • A pályaművet megjelentő lap azon példányát, amelyben a pályamű szerepel (másolat, illetve webcím is elegendő)
  • A pályaművet közlő lap aktuális példányát, ha ez lehetséges.

A pályázat beadásával, kihirdetésével kapcsolatos tudnivalók
A formailag nem megfelelő és hiányos pályázatok érdemi elbírálás nélkül a pályázati eljárásból kizárásra kerülnek.
A pályázatokat postán ajánlott küldeményként, illetve e-mailben a következő címre kell eljuttatni:
Makó Város Önkormányzata
6900 Makó, Széchenyi tér 22.
info@mako.hu

A pályázat beküldési határideje: 2009. július 31.

A pályázat határidőben benyújtottnak minősül, ha azt a határidő utolsó napján postára adták. A határidőn túl postára adott pályázat érvénytelen, azaz érdemi elbírálás nélkül kizárásra kerül a pályázati eljárásból. Elbíráláskor a postai bélyegző dátumát vesszük figyelembe.
A pályázatok elbírálásáról a Pulitzer József Emlékbizottság 2009. októberben dönt. A nyertes pályázók listáját az ünnepélyes díjátadó ünnepség után az önkormányzat a www.mako.hu honlapon is közzéteszi.

Ünnepélyes díjkiosztó: 2009. október 30., Makó.
A pályázati döntéssel kapcsolatban jogorvoslatnak nincs helye.
A pályázatról további információval: hétköznap 8 órától 16-óráig a 20/2195142-es telefonszámon (Sarnyai Tibor), és a sarnyait@mako.hu elektronikus címen szolgálunk.

Forrás: MÚOSZ