palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pályázat szabadúszó művészek, művészeti menedzserek, művészeti kollektívák és szervezetek támogatására

Pályázat a a kortárs, független előadó-művészetben tevékenykedő szabadúszó művészek, művészeti menedzserek, művészeti kollektívák és szervezetek támogatására.


Jelentkezési határidő: 2024. április 29.
RÉS – A SÍN kísérleti részvételi támogatási program

A SÍN 3.000.000 Ft-os támogatási keretet ír ki nyílt pályázati felhívásban minden, a kortárs, független előadó-művészetben aktív szabadúszó művész, művészeti menedzser, művészeti kollektíva, szervezet számára.

A RÉS menetrend összefoglalása:
2024. április 2. – pályázati kiírás
2024. április 29. 20.00 h – beadási határidő
2024. május 25. 9-18h és május 26. 9h-14h – RÉS/DÖNTÉS nap
2025. május 24. RÉS/MUSTRA nap

Mivel lehet pályázni?
Bármilyen szakmai tervvel, programmal ami 2025. április 30-ig megvalósítható – bármi ami közvetve vagy közvetlenül járul hozzá művészek, művészeti kollektívák, a terület megtartásához, fejlődéséhez. Tényleg bármilyen szakmai, a művészeti munkát, a területet támogató program, az alábbi két szempont figyelembevételével:

 1. 2024-ben – ahogy az tavaly is szabály volt – közvetlenül produkció létrehozására, színpadra állítására, forgalmazására irányuló tervek nem vehetnek részt a RÉS programban. Produkciókat támogató, előkészítő programokkal továbbra is lehetséges pályázni. Ennek oka egyrészt, hogy ha túl nagy számú pályázat érkezik be, a résztvevők számára hatalmas feladat minden pályázatot előzetesen megismerni (így is az), másrészt az, hogy a 2022-es döntésben a 42 programterv közül 28 új produkció létrehozásáról vagy forgalmazásról szólt, és ezek mind kiestek a döntési folyamatban – a résztvevők úgy gondolták, hogy ha egyre szűkösebben is, de ezekre a célokra vannak egyéb kiírások. A pályázatokat a SÍN munkatársai ebben a vonatkozásban a beérkezést követően nem vizsgálják, hiszen a döntés tartalmi részében mi nem veszünk részt.
 2. Ez pedig az idei újításunk: a SÍN 2023-ban elindította Szitakötő elnevezésű fenntarthatósági programját. Ezen belül öt területen vizsgáljuk és teszünk kisebb-nagyobb lépéseket jobb fenntarthatóságunk érdekében. Az öt kategória az alábbi: művészeti, társadalmi, emberi, ökológiai és gazdasági.

Bővebb információ arról, hogy mit is gondolunk mi ezekről a kategóriákról: https://sinarts.org/szitakoto-program/

A honlapunkon és közösségi média felületeinken egy videó sorozatot teszünk közzé az öt fenntarthatósági területről, arról, hogy mi hogyan gondolkodunk erről. A fenntarthatóság témája csak egy szempont, amit megfontolásra javasolunk pályázáskor. A korábbi évekhez hasonlóan, a pályázatok beadása után a résztvevőktől online formában gyűjtjük össze, majd a résztvevők szavazással választják ki az általuk legfontosabbnak ítélt három értékelési szempontot. Negyedik szempontként pedig mi a fenntarthatóságot emeljük be az értékelési folyamatba.
Várjuk azokat a programterveket, melyek ezekben a fenntarthatósági kategóriákban (akár csak egyben, akár többen is) terveznek fejlesztést. Természetesen, ahogy a korábbi években, most is a pályázókra/résztvevőkre bízzuk, hogy ez a szempont mennyire fontos az értékelésben, és melyik programterveket ítélik majd támogatandónak.

Ki pályázhat?
Bárki – magánszemély vagy jogi személy, aki/amely előadóművészettel foglalkozik, és tevékenységét alapvetően Magyarországon folytatja. Fontos azonban, hogy a nyertes pályázókkal a SÍN együttműködési szerződést köt a program megvalósítására, ehhez a programgazda kell rendelkezzen egyéni vállalkozással, szervezettel, céggel, amely a SÍN szerződni tud.

Ki dönt?
Hát pont ez a lényeg: a teljes 3.000.000 Ft-os összeg felosztásáról azok és csak azok döntenek, akik pályázatot adtak be – azzal a megkötéssel, hogy akár egy személy akár művészeti kollektíva, szervezet pályázott, egy pályázat egy szavazattal fog majd részt venni a döntési folyamatban.

Mennyi pénzt lehet nyerni?
10 Ft és 3.000.000 Ft között bármennyit. A pályázók közössége dönt majd, hogy a fennálló keret erejéig hány program, elképzelés kap támogatást. A beadott támogatási igényt tekintjük kiindulópontnak, tehát a pályázatok vagy elnyerik a teljes igényelt összeget vagy nem.

Mit kérünk, ha pályázatot adsz be?
Járulj hozzá, hogy pályázatodat megosszuk az összes többi pályázóval egy google drive-on azzal a megkötéssel, hogy a pályázati anyagokat mindenki bizalmasan kezeli, azokat harmadik fél számára át nem adja, és azok tartalmát nem használja fel semmilyen egyéb célra.
Vegyél részt 2024. május 25-én 9h és 18h, és május 26-án 9h és 14h között a RÉS/DÖNTÉS napokon a SÍN Művészeti Központban (1132 Budapest, Gyutacs u. 10.) – a döntési folyamatban és a programban csak akkor tudsz részt venni, ha ezen másfél napon végig jelen vagy. (A benyújtott pályázatok számától függően lehet, hogy május 25-én a teljes prezentációs és döntési folyamatot lebonyolítjuk, amennyiben 30-nál több pályázat érkezik be, a prezentációkra május 25-én, a döntésre pedig május 26-án kerül sor.) Fontos: abban az esetben is ha kollektíva, csapat pályázik pályázatonként egy fő tud részt venni a döntésben a helyszűke miatt, és a viták, döntések kiegyensúlyozottsága érdekében.

2024. április 30. és május 24. között lesz lehetőséged megismerni a többi pályázatot. Kérjük, hogy olvasd el az összes pályázatot, készülj fel a döntési napra. Kezeld bizalmasan a pályázó társaid által megosztott ötleteket, terveket.
Kérjük, hogy a RÉS/DÖNTÉS napon maximum 5 percben szóban is prezentáld a megpályázott programot, és legyél nyitott az erről való diskurzusra.
A megvalósítás során vegyél részt a RÉS programról való kommunikációban (ennek a részleteit majd közösen, a döntés után pontosítjuk), adj lehetőséget arra, hogy a nyertes programokat követhessük, kommunikálhassunk róluk.

Számítunk rád a 2025. május 24-én a SÍN-ben a RÉS/MUSTRA napon a SÍN Művészeti Központban (1132-Budapest, Gyutacs u. 10.) 10h és 15h között ahol a nyertes pályázók megosztják a RÉS teljes közösségével (ebbe minden, a pályázatban résztvevőt beleértünk), hogy a tervhez képest hova jutott el a program, mik a tanulságok, milyen jövőbeli tervek vannak. Ezen az alkalmon szeretnénk majd beszélni a RÉS folytatásáról, a program fejlesztési lehetőségeiről is, amennyiben a jövő évi pénzügyi keretünk engedi – mi azon leszünk, hogy a RÉS folytatódjon.

Hogyan lehet pályázni:
A linken található adatlap kitöltésével: https://forms.gle/MoL3Lh5c3wGTNgsf8

Amit a SÍN vállal:

 • A pályázatok befogadását, megosztását a pályázók között legkésőbb 2024. április 30. 16h-ig.
 • Módszertan biztosítását a prezentációs és döntési folyamathoz (a SÍN munkatársai a pályázatokról való döntésben nem vesznek részt, csak az ehhez szükséges keretet biztosítják)
 • A megvalósuló programok kommunikációját a SÍN felületein
 • A közösség által meghatározott támogatási összegek kifizetését a nyertes pályázóval való szerződéskötést és a számla befogadását követően (az elnyert pályázati összeg 50%-át a program kezdetén, további 40%-ot program megvalósítása folyamán, és a fennmaradó 10%-ot az adott program lezárultával fizetjük ki a számviteli törvény előírásaiból adódóan – az ütemezésről egyenként a nyertes pályázókkal közösen, a programok ütemezése alapján döntünk).
 • A RÉS/DÖNTÉS és RÉS/MUSTRA napok megszervezését, lebonyolítását (kávéval, idény gyümölccsel)

Mi a célunk mindezzel?

 • Szeretnék közösen kitalálni, megismerni, fejleszteni és kipróbálni az eddig ismertektől eltérő forráselosztási módszereket és rendszereket
 • Teret adni a kísérletezésnek – nem csak a művészeti, hanem az azokat kiegészítő, támogató folyamatokban is
 • Közösen gondolkozzunk a fenntarthatóságról – nem csupán a zöld környezetvédelem tekintetében, hanem a többi területen is, hogy fenntarthassuk szakmánkat, motivációnkat,
 • Az együttműködés bátorítása a versenyhelyzet helyett, egymásért vállalt felelősségünk megélése, fejlesztése
 • Hogy közösen tanuljuk a tervekről, programokról való szakmai diskurzust

És még néhány fontos infó:

 • A pályázati keret összegét a SÍN Művészeti Központ saját forrásából, bevételeiből biztosítja.
 • Ahogy korábban is a jövőben a RÉS programot a résztvevőkkel közösen, egymástól tanulva finomítjuk, tökéletesítjük, rugalmasan alkalmazkodva a területen felmerülő igényekhez, együtt tanulva a részvételi döntési folyamatok hullámhegyeiről és völgyeiről.
 • Éppen ezért minden észrevételre, javaslatra, kérdésre nyitottak vagyunk, keressétek bátran Rácz Anikó projektvezetőt email-ben a racz@sinarts.org címen.

Bővebben: https://sinarts.org/res-program/