palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pannónia Aranygyűrű Pályázat

Pannónia Női Borrend pályázatA Pannónia Női Borrend 2004. július 12-én alakult azzal a céllal, hogy a magyar borászatot, a minőségi magyar borokat népszerűsítse, a bormarketing tevékenysége révén a magyar borok hazai és külföldi megismertetésében részt vállaljon. E céljaink elérése érdekében hazai és külföldi borbemutatókat tartunk és boresteket szervezünk, valamint tanfolyamok szervezésével az érdeklődő borkedvelőket a minőségi borfogyasztás irányába tereljük. 4 év óta szervezzük a Borbál Bt-vel közösen a Magyar Borok Bálja eseményt, amelyen átadásra került eddig minden évben, a Gál Tibor emlékdíj, amelyet a fogyasztók szavazatai alapján, a legnépszerűbb magyar borász kapott.

A Magyar Borakadémia két évtizeddel ezelőtt létrehozta a legmagasabb szakmai elismerés az „Év Bortermelője” díjat. Ahhoz, hogy valamely borász e díjat elnyerje sokéves, évtizedes kimagasló teljesítmény szükséges, amiből következik, hogy ifjú, tehetséges borászok számára pl. 35 éves korhatár alatt szinte elérhetetlen.

Ebből a felismerésből jutottunk oda, hogy egy alapítványt hozzunk létre, amelyben kimondottan fiatal borászoknak kínálunk lehetőséget, pályázat formájában a bemutatkozásra, az elismerésre egy személyes díj és egy vándordíj formájában. Ennek eszköze: a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány, amelynek kurátorai kiváló szakemberek, a kuratórium elnöke pedig egy olyan személyiség, aki szintén nagyon sokat tett, egy más szakmai területen Magyarország megismertetése, népszerűsítése terén.

„Pannónia Aranygyűrű és Vándordíj”
– A Pannónia Női Borrend által adományozott díj fiatal borászoknak

A díj célja: fiatal, pályájuk elején járó, de már értéket, sikeres borokat alkotó, tehetséges borászok elismerése egy adományozott „Arany pecsétgyűrű” és kapcsolódóan egy „Vándorserleg” formájában.

Miért vándordíj?
Egy fiatal borászt még ne illessünk olyan díjjal, amit inkább életmű-díjként lehetne értékelni, viszont legyen ösztönző arra, hogy kihasználja a díjjal járó előnyöket, és megbecsülést, kiugrási lehetőséget. A díj vándor jellege is kifejezi azt a helyzetet, hogy egy ifjú borásznak a világot bevándorolva kell összegyűjtenie a tudást, tapasztalatot, mire kialakul egyéni elképzelése, stílusa, hitvallása. Ennek lehetőségét is továbbadja azzal, hogy a díj egy következő tehetségre száll át a vándordíj átadásakor. ”Felnőtt” borászként még rengeteg lehetőség lesz arra, hogy különféle díjazásban részesüljön. Azzal, hogy 2 évig jogosult viselni a címet, ösztönözzük arra is, hogy (a hely nem egy örök cím, ami egész életében predesztinálja különféle előnyökre) a későbbiekben is dolgozni kell a sikerért, sőt akár a következő díjak valamelyikére is pályázhat pl. 6 év múlva, ha még nem haladja túl a korhatárt.

A díj aranygyűrűje a díjazott tulajdonát képezi, míg a serleg lesz a díj vándor része.

A díjosztás gyakorisága: 2 évenként

A díj elnyerésének módja:
pályázat útján

Pályázati feltételek:

Életkor: maximum 35 betöltött életév

Végzettség:
minimum borász technikusi, középfokú szakirányú végzettség megléte (Ez ma a borkészítésben már alapkövetelmény.)

Szakmai gyakorlat: minimum 2 év borászatban ledolgozott idő. Ez lehet a család saját borászata is, vagy alkalmazottként eltöltött idő.

Pályamunka:

A beadandó pályázat két részből állna:

I. 2-3 gépelt oldalban (de maximum 5 oldal) leírt szakmai hitvallás, mely térjen ki a következő témákra:

  • Hogyan gondolkozik a magyar borászat mai helyzetéről?
  • Saját borkészítési koncepció megfogalmazása
  • A pályázó elképzelése, hozzáállása a magyar borászat világszínvonalra emelése érdekében kifejtendő munkához. Mit kell ehhez tenni?
  • Eddigi tevékenységének bemutatása
  • Az elkészített bor bemutatása, mit miért csinált?

II. Egy bor, melyet a pályázó alkotott, ill. része volt az alkotási folyamatnak. A bor és a pályamunka tartalmi megállapításai legyenek összhangban egymással. A borból 4 palackot kérünk beadni a pályamunkával egy időben. A beérkezett pályaművekből a kuratórium választja ki a vándordíj győztesét. Az a pályázó nyerje el, aki a pályázati feltételeknek megfelel, és a szakmai zsűri a leginkább megtalálja az összhangot az általa leírtak, a pályázó tevékenysége és a beadott bor stílusa, milyensége között.

Egyéb követelmények: a pályázatban leírtak és a filozófia legyenek összhangban a gyakorlati tevékenységgel, a pályázó borai (vagy a munkahelyének borai) feleljenek meg a beadott minőségi kategóriájának

A kuratórium tagjai:
Sebestyén Márta – a Kuratórium elnöke
Borbás Mária
Dr. Csizmadia András
Dr. Káli Ildikó
Dr. Kállay Miklós
Kozma Kálmán
Mészáros Gabriella
Szepsy István
Dr. Zilai Zoltán
Árvay Angelika
Keményné Koncz Ildikó

A pályázati anyagok értékelése: Első körben a kuratórium vakon kóstolja a pályázók borait. 100 pontos rendszerben történik az értékelés. Azok a pályázók jutnak tovább, akik bora minimum 80 pontot kapott. Második körben a kuratórium értékeli a beadott pályázatokat, és a legmagasabb pontszámot kapott pályázó nyeri el a Pannónia Aranygyűrűt.

Díjazás:

Állandó: 1 db 14 karátos vésett, arany pecsétgyűrű

Vándor serleg (díjazott nevével és évszámmal vésett)

Nagyon lényegesnek tartjuk, hogy már a pályázat előkészítés időszakában tárgyaltunk borász szervezetekkel, akik egyrészt elmondták szakmai véleményüket a díjjal kapcsolatban, másrészt csatlakozni kívánnak a díjhoz, amelynek különböző formája lehet. Pl.: szakmai ösztöndíj, hazai vagy külföldi pincészetben, speciális képzés, marketing, nyelvi, nyilvánossághoz juttatás interjú megjelentetése formájában stb.

Fontos, hogy a csatlakozás lehetősége nyitott: eddig csatlakozási szándékát jelezte, a Pannon Bormíves Céh, a Magyar Borakadámia, a Borkultúra Kht., Magyar Borok Bálja Bt, Kovács Nimród (Eger), Borkollégium. Várjuk a további csatlakozókat, mert minél többen vagyunk, annál több lehetőséget tudunk a fiatal borászok számára felajánlani, s ezzel a díj értékét is növelni.

A pályázat benyújtási határideje: 2010. október 31.

Elérhetőségek:
E-mail: dr.denes@t-online.hu,vagy kemeny.ildiko@rubicom.hu
Levél: Pannónia Női Borrend 2141. Csömör, Laki u. 15.
Bor: Pályázni olyan borral lehet, amely palackozott, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik, s minimum 300 palack készült belőle. (a titkosság biztosított lesz és vakbírálattal történik az értékelés). Évjárat kikötés nincs!

A bírálathoz 4 palack mintát kell biztosítani.

A bor átvételi helye: Irodaház (porta) 1133. Budapest, Pannónia u. 59-61., időpontja: 2010. október 20-31 között, reggel 7-este 19 óráig. (A csomagoláson kérjük tüntessék fel a következőt: „Pannónia Aranygyűrű Pályázat”)

Forrás: http://www.boraszat.hu