palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Pedagógustréning Budapesten és 4 vidéki régióban-Európai Unió a középiskolában

tempus pályázatokMiért fontos, hogy az uniós tartalmak jelen legyenek a pedagógiai munkában? Milyen kulcskompetenciák fejleszthetők ezek integrálásán keresztül? Milyen a jó uniós téma és milyen tippeket leshetünk el az egyes tagországoktól ezek feldolgozására? Ezeket a témákat dolgozzák fel középiskolai pedagógusok számára szóló továbbképzéseink, amelyekre februárban és márciusban Budapesten és 4 vidéki régióban kerül sor.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és az Európa Bizottság Képviselete,  az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai közreműködésével 2010-ben meghirdeti az  „Európai uniós témák feldolgozása és a kulcskompetenciák fejlesztése a közoktatásban”  nevű pedagógus-továbbképzési programot.  Február 15-én Székesfehérvárra, február 25-én Pécsre, március 8-án Kecskemétre és március 18-án Egerbe várják félnapos továbbképzésre az európai uniós ismereteket tanító, elsősorban középiskolai tanárokat. Budapesten március 5-6-án egy intenzív kétnapos, március 11-én pedig egy félnapos tréningre kerül majd sor.

A képzés az általános és szaktanári munkában felhasználható, aktuális európai uniós tudásanyag és a tagállamok oktatás-módszertani jó gyakorlatainak átadását szolgálja. A nemzetközileg elismert szakértők által tartott tréningek részletes elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtanak majd a résztvevőknek arról, hogyan lehet a középfokú oktatásba – akár tantárgyakat átívelő módon – bevonni a különböző uniós tartalmakat úgy, hogy az érdekes és figyelemfelkeltő legyen a diákok számára, és fejlessze az EU által elfogadott kulcskompetenciákat is.

A részvétel a félnapos és a kétnapos budapesti képzésre is ingyenes, a más településekről érkezőknek az útiköltség-térítés biztosított. A pedagógusok a tréning elvégzéséről oklevelet kapnak, valamint beszámíthatják a kötelező pedagógus-továbbképzésükbe is.

Vita-csata középiskolásoknak

Magyarország 2011-es európai uniós elnökségére való felkészülés jegyében háromnapos disputa-, azaz vitaversenyeket hirdet meg a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata és az Európa Bizottság Képviselete középiskolásoknak Debrecenben és Kecskeméten.

A háromnapos, hétvégén megrendezésre kerülő versenyekre 2010 áprilisában kerül sor, ahol háromfős csapatokban előre megadott témák és tételmondatok alapján mérhetik össze tudásukat a diákok. Az európai uniós témákról folyó vitát a hétvége alatt interaktív, közösségformáló játékok és médiapedagógiai foglalkozások színesítik majd.

Szombaton és vasárnap a kiesett és a várakozó csapatok forgószínpadszerűen, különböző közösségi és ismeretterjesztő játékokban, kampány-videoklip forgatáson vesznek részt, illetve a szurkolótábort alkotják. A felkészítő tanárok egy-egy zsűriben foglalnak helyet, illetve részt vesznek a számukra érdekes kísérő programokon.

A Vita-csatát a vasárnapi, médianyilvános döntő koronázza meg, és az ünnepélyes díjátadó ünnepség zárja.

A részvétel ingyenes, az értékes nyeremények mellett a részt vevő diákoknak és tanáraiknak a szervezők szállást, ellátást és utazási költségtérítést biztosítanak. Iskolánként 6 fő diák és 2 fő tanár jelentkezését várják, ezzel egy iskola 2 db 3 fős vitacsapatot állít fel.

Jelentkezési határidő: 2010. január 31.

A versenyről bővebb információ, jelentkezési lap elérhető a KULTINDEX honlapján:
http://www.kultindex.hu/vita-csata

A képzések az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata megbízásából,  az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai közreműködésével a KULTINDEX szervezésében valósulnak meg.

További információk és on-line jelentkezés: www.kultindex.hu/eu2011, www.tka.hu.