palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Petőfi Irodalmi Múzeum nyerte az Év Múzeumi Díját

A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vehette át Az Év Múzeuma-díjat szombaton a múzeumok majálisán, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.A PIM a Nyugat-évforduló és a Reneszánsz évhez kapcsolódó tevékenységek, az elmúlt év programjainak, kiállításainak ötletgazdag, példamutató megvalósításáért érdemelte ki az elismerést – hangsúlyozta Deme Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatóságának vezetője. A nyíregyházi Jósa András Múzeum a második, a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a harmadik, a sátoraljaújhelyi Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeumi Kiállítóhelye a negyedik helyezést érte el.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által kezdeményezett és szervezett Az Év Múzeuma pályázatra az idén jóval kevesebben jelentkeztek, mint az előző években, viszont eredményes pályázatok születtek – tette hozzá Deme Péter.

Kihirdették a Vendégbarát Múzeum program nyerteseit is. Ez a program három éve indult el a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére. A nagyközönség szavazatai alapján azok a múzeumok nyerhetik el a díjat, amelyek újszerű, kreatív módszerek segítségével nem csupán új ismeretekkel, hanem élményekkel is megajándékozzák a látogatókat, szórakoztatva tanítanak – mutatott rá Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. marketingvezető-helyettese.

A közönség szavazatai alapján az évi 5 ezres látogatottsági kategóriában az orfűi Malom Múzeum, az 5 és 30 ezer közötti éves látogatói szám kategóriában az esztergomi Duna Múzeum, a legnagyobb látogatottságú intézmények közül pedig a Sóstói Múzeumfalu nyerte el az elismerést, amely pénzjutalommal is jár.

A múzeumok nem csupán őrizni akarják a gyűjteményeket, hanem megmutatni és közkinccsé tenni: a legnagyobb kihívás számukra a magas szintű szakmaiság mellett a kiállított anyagokat “lefordítani a látogatók nyelvére” – emelte ki Renner Zsuzsanna, a nemzetközi múzeumi szervezet, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. Hozzátette: a múzeumok ezen a hétvégén kilépnek tekintélyt parancsoló falaik közül, és a májusi napsütésben sátraikban kínálják mindazt a tudást, ismeretet, amelyet intézményeikben őriznek, gyarapítanak.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szavai szerint igen lényeges, hogy a múzeumok úgy mutassák meg gyűjteményeiket, hogy az a látogatók számára vonzó és érdekes legyen. Hozzátette: versenyt kellene indítani múzeumbarát önkormányzat kategóriában is, hogy a települések is érdekeltek legyenek a különféle gyűjtemények bemutatásában.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át Múzeumi Világnappá, azaz a közgyűjtemények és a múzeumok nemzetközi ünnepévé.
(MTI)