palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Petőfi Sándor Program ösztöndíj

Ösztöndíj pályázat a külhoni magyar közösségek megerősítésére a szórványterületeken. A pályázatra a magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas személyek pályázatait várják.

A pályázat tárgya

A Program a külhoni magyarság magyar identitásának erősítése érdekében az alábbi tematikus feladatkörök ellátására hirdet pályázatot:

 • Cserkésztevékenység
 • Hagyományőrzés (népzene, néptánc, népi kézművesség, népi ének, népi játékok, stb.)
 • Oktatói és nevelői munka (magyar nyelvoktatás, gyermekfoglalkozások tartása, gyermekotthoni nevelői tevékenység stb.)
 • Közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása (kultúra- és rendezvényszervezés, marketing és adminisztratív feladatok ellátása, webszerkesztés, pályázatírás, kommunikáció és médiatevékenység, kiadványszerkesztés, könyvtárrendezés és hagyatékgondozás).

A Program a 2023/2024 évben legfeljebb 50 fő részére nyújt ösztöndíjat a 2023. szeptember hónap és 2024. július hónap között megvalósuló Program időtartama alatt.

A Program tervezett megvalósítási területei:

 • Horvátország,
 • Románia,
 • Szerbia,
 • Szlovákia,
 • Szlovénia

A pályázók köre

Pályázat benyújtására és az ösztöndíjprogramban való részvételre az jogosult, aki

 1. a program megkezdésének időpontjában tizennyolcadik életévét betöltötte. Amennyiben a pályázatot nem 18. életévet betöltötten nyújtja be a pályázó, akkor a jognyilatkozatainak érvényességéhez a törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges.
 2. büntetlen előéletű,
 3. magyar állampolgár,
 4. legalább középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik,
 5.  cserkész, hagyományőrző, oktató, nevelő, valamint egyéb közösségszervező tevékenységekben aktívan vesz részt, melyet a jelen programra szóló, szakmai ajánlásokkal igazol,
 6. magas szintű angol nyelvtudással rendelkezik, valamint további előny a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete,
 7. vállalja, hogy az ösztöndíjas jogviszony magyarországi záró szakaszának idejére Magyarország területére visszatér, a magyarországi záró szakaszának idején Magyarország területén tartózkodik és a Program záró konferenciáján részt vesz, valamint annak keretében beszámol ösztöndíjas tevékenységéről.

A pályázat megvalósítási paraméterei

A pályázat benyújtása: 2023. július 10. napjától 2023. július 31. napjáig.
Interjú a pályázókkal: 2023. augusztus 14. napjától – 2023. augusztus 25. napjáig.

Külhoni programszakasz tervezett megvalósítási időszaka: 2023. október 1. – 2024. június 30.

 • A legfeljebb 9 hónapig tartó külhoni programszakasz ezen időtartamon belül valósul meg azzal, hogy a programszakasz kezdete 2023. október 1. napja. Az Ösztöndíjas ezen időpontig köteles megkezdeni a külhoni programszakaszt.
 • A 9 hónapig tartó külhoni programszakasz záró határideje 2024. június 30. napja, valamint a visszautazás legkésőbbi határideje 2024. júliusi 10. napja.
 • Amennyiben az Ösztöndíjas 2023. október 1-én nem tudja megkezdeni a külhoni programszakaszt, a késedelemmel arányosan csökkentésre kerül az ösztöndíj 9 hónapig tartó külföldi programszakaszának időtartama és a kifizetésre kerülő ösztöndíj összege. A külhoni programszakasz záró határideje ebben az esetben is legkésőbb 2024. június 30. napja, valamint a visszautazás legkésőbbi határideje 2024. július 10. napja.

A pályázat benyújtási határideje

A benyújtás napja a pályázati dokumentáció elektronikus úton történő leadásnak a napja.

Kizárólag magyar idő szerint 2023. július 31. 23:59-ig elektronikus úton benyújtott, hiánytalan pályázatokat áll módunkban befogadni.

A részletes pályázati felhívást és programszabályzatot ide kattintva érhetik el:

A jelentkezési lapot ide kattintva érheti el: 

Elérhetőség

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást az alábbi elérhetőségeken kérhet munkaidőben:
Elektronikus elérhetőség: psp@me.gov.hu;
Telefonos elérhetőség: +36 (1) 795-7869, +36 (30)171-7872