palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Petri-díj

A Petri György-díj kuratóriuma megváltoztatja a díj odaítélésének módját. A Petri-díjra, – amellyel az első kötetek megjelenését kívánja támogatni – mostantól pályázni lehet.

Pályázni verses vagy szépprózai művekkel lehet, amelyek terjedelme verses mű esetében minimum 600, maximum 1800 sor, prózai mű esetében pedig legalább 4 szerzői ív (160.000 leütés), legfeljebb pedig 12 szerzői ív (480.000 leütés).

A Petri-díj továbbra is az első kötetek megjelenését kívánja támogatni, tehát csak olyan műveket várnak, amelyek teljes terjedelmükben eddig önálló kötetben nem jelentek meg, illetve kiadásukra a szerzőnek egyetlen kiadóval sincs megállapodása.

A díjazott művet a Magvető kiadó jelenteti meg.
A kéziratokat a kuratórium 2023. október 10-én éjfélig várja a petridij2023@gmail.com címre.

Az előválogatók az idei évtől kezdve Áfra János, Ayhan Gökhan, Balázs Imre József, Bencsik Orsolya, Borda Réka, Csehy Zoltán, Izsó Zita, Seres Lili Hanna és Sopotnik Zoltán lesznek. Munkájukat Pályi Márk koordinálja.

Az elolvasott kéziratokról nem küldenek külön értékelést, csupán a kurátorok elé kerülő legjobb tíz kézirat szerzőjét értesítik az eredményről.

A hosszú lista kihirdetése november 30-án lesz, az első három helyezett nevét pedig december 15-én hozzák nyilvánosságra. A díjat Petri György születésnapján, december 22-én adják át.

A Petri-díj eddigi kuratóriuma kibővült: Forgách András, Márton László, Tóth Krisztina, Várady Szabolcs és az előző évi Petri-díjas (ezúttal Rékai Anett) mellett új tagja lesz Deres Kornélia, továbbá a Magvető kiadó egyik szerkesztője.

AZ ELŐVÁLOGATÁS MENETE
A legjobb tíz közé továbbjutók kiválasztása során az előválogatók a szerző nevének feltüntetése nélkül kapják meg a kéziratokat és terjesztik fel közülük a kiválasztott tíz kéziratot a kurátorok elé. A továbbjutók nevét nyilvánosságra hozzák, és a kurátorok már a szerzők neveinek ismeretében választják ki közülük a díjazott személyét.
Kérjük tehát, hogy a pályázók a levelükben adják meg a beküldött mű címét és a nevüket, de az utóbbit a csatolt kéziraton ne tüntessék föl.