palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kepesita Collection pályázat

A Kepesita Collection 2023-ban immár kilencedik alkalommal hirdet pályázatot 35 év alatti kortárs képzőművészek számára. A nyertes pályamű, amely bármilyen médium lehet, 400.000 Ft értékben megvásárlásra kerül a gyűjtemény részére.

A pályázat témája: „M.I. jön?”

Engedjétek meg, hogy idei témánkat egy személyes idézettel mutassuk be a Kepesita társalapítójától és a Kepesita Collection idei támogatójától, től.

„Ha azt hallom Mesterséges Intelligencia, egy kétélű kardra gondolok. Eszembe jut egyrészt az exponenciális növekedés ígérete a tudás felhalmozódása által. A lehetséges megoldások a lehetetlen problémákra, olyan betegségek gyógymódjai, amiket korábban gyógyíthatatlannak gondoltunk. A termelékenység növekedése, ami javíthatja az életminőséget az emberiség számára. Majd eszembe jut az egyenlőtlenség, hogy mégis kik fogják élvezni a jövő technológiai fejlődéséből származó előnyöket, és kik vállalják a kockázatát a talán borzalmas következményeknek. Arra gondolok, hogy ami még a demokráciából megmaradt, az a manipuláció szörnyetegével kell, hogy szembenézzen. Arra, hogy a világ polarizált, és a M.I. által generált megosztó tartalmak özönvize eláraszthat minket. Az a probléma, hogy az előrehaladott M.I. rendszerek az emberrel összehangolódjanak, valós és jelentős aggodalom, és fennáll a lehetőség, hogy amint a szuperintelligencia elér egy bizonyos fejlettségi szintet, már nem lesz szüksége ránk. Ha valós a M.I ígérete, akkor emberi történelmünk sarkalatos pontjához érkeztünk, amely ponton – ha a helyes utat választjuk – az utópia vár a horizonton túl.” (Kenneth Myksvoll Means a Kepesita társalapítója és a Kepesita Collection idei támogatója)

Az idei pályázat a Mesterséges Intelligencia különlegesen összetett jelenségét vizsgálja, ahol a benne rejlő ígéret és a vele járó veszedelem elválaszthatatlanok egymástól. A jelenség megértése elengedhetetlen a jövőre vonatkozó döntések meghozatalához. M.I. jön? Vajon M.I. döntünk?

A támogatásra szánt összeg: 400.000HUF.

Pályázó személyek: 35 év alatti kortárs képzőművészek

Beküldési határidő: 2023. november 12. vasárnap, éjfél

A pályázatokat a GalleryTool-on regisztrálva tudjátok benyújtani.

Részletek, regisztráció és jelentkezés: ITT

A pályázat anyaga:

  • CV
  • leírás a műtárgyról
  • ár/költségvetés (mi tartozik pontosan a megvásárlásra kínált alkotás(ok)hoz, pl. 1db x cm xy cm olaj, vászon festmény, 5 db x cm xy cm számozott litográfia sorozat, egy video stb.)

A zsűri – Hornyik Sándor és Fenyvesi Áron – short list-et állít össze a 10 legesélyesebb alkotásból, melyeknek idén online kiállítást rendezünk, így virtuálisan a közönség számára is megtekinthetőek lesznek. Kérjük, készüljetek fel arra, hogy az első 10-be bekerült alkotásokat élőben értékeli a zsűri, ezért a munkákat egy később megadott budapesti helyszínre kérjük majd eljuttatni. A short list-et, a helyszínt és az elszállítás időpontját a kepcoll.com, illetve a www.facebook.com/kepesitacollection oldalon tesszük közzé, ezért érdemes figyelemmel követni mindkettőt.