palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Program ipari parkoknak

A napokban indult útjára az Iparipark-konzorciumok projekt (IPK), amely Magyarország ipari válsághelyzetét hivatott kezelni.
Ennek keretében országosan, már meglévő ipari parkokban, mikro-, kis- és középvállalkozásokat tömörítve ágazati gyártást indítanak el, lényegében többütemű fejlesztést céloznak meg a gyártás és az ipari parkok területén. A jelenlegi tervek szerint mintegy 20-30 vállalkozás tudna együttműködni a projekt révén egy-egy ipari parkban.

Az IPK projektet az Innohightech Feltalálók, Fejlesztők és Befektetők Egyesülete gondozza, ők gyűjtik be a program első fázisában a részt vevő cégek szándéknyilatkozatait, illetve kezdeményeznek tárgyalásokat az összevont gyártásról. Emellett tőkebevonási lehetőségeket biztosítnak magán-, kockázati és intézményes befektetők részére. Az egyesület képviselőinek elmondása szerint jelenleg 150 fémipari gyártó cég vette fel velük a kapcsolatot, és jelezte részvételi szándékát az IPK projektben.

A várakozások szerint a projekt meghatározza majd a magyarországi ipar rövid és hoszszú távú fejlődését, serkenti a minőségi gyártást, nagyobb bel- és külföldi felvevőpiacot teremtve ezzel. A munkahelyek megtartása, valamint teremtése mellett pedig a piacképes találmányok legyárttatására és fejlesztésére biztos alapot hoz létre, nagyobb teret nyitva a technológiai fejlesztésekre. Az egyesület képviselői szerint ugyanakkor az IPK projekt bevezetése során a GDP erőteljes növekedése mellett a pénzügyi szektor fokozatos erősödésére is lehet majd számítani.
(VG)