palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Rajz- és alkotópályázat a bútorfestésről

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye a népi bútorfestés emlékeit, motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdet óvodai és iskolai vagy egyéni gyerekcsoportok, szakkörök számára. A pályázaton csoportos munkaként várunk játékokat (társasjáték, memóriajáték vagy mesekönyvként) összefűzött alkotásokat is. MEGHOSSZABBÍTOTT jelentkezési határidő: 2020. április 30.

A pályázat témája: A rajzpályázattal a bútorfestés formai és stílusbeli gazdagságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Kiemelten ajánljuk feldolgozásra a bútorfestett tárgyakat: székeket, asztalokat, padokat, tékákat, ládákat, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményi tárgyait.

Fotók a tárgyakról ITT ta lálhatók.

Javasolt a helyi értékek (mesterek, tárgyak) felkutatása és feldolgozása.

Olyan csoportos alkotásokat várunk, amelyek meséhez hasonlóan megelevenítik, életre keltik a tárgyakat. Készülhetnek rajzok a mesterekről munka közben, vagy arról is, hogyan használták a festett tárgyakat a hétköznapokban.

Formai követelmények: Kisebb méretű, A/4-es borítékban postázható alkotásokat kérünk, nagyobb alkotások befogadására sajnos nincs lehetőségünk.

Ajánlott technikák: Az alkotások megkezdése előtt ajánlatos tájékozódni az egyes tájegységek díszítőtechnikáinak stílusáról, mintavilágáról. Ha tehetitek, élőben nézzetek meg egy-egy bútorfestéssel készült alkotást, műhelyt, ha nincs rá módotok, kutakodjatok, nézzetek képeket, albumokat, mielőtt hozzáfogtok a munkához!

A pályázatban szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni a csoportmunkára, ezért kérjük, hogy a megvalósult munkák valamilyen módon összekapcsolódjanak, összefüggjenek.

A művek elkészítéséhez bármilyen anyag, illetve technika használható (ceruza, zsírkréta, vízfesték stb.)

Ajánlott technikák és témák:

  • meseillusztráció, domino, memóriakártya, képeslap, könyvjelző
  • felsősöknek: könyv ,CD borítóterv népzenei kiadáshoz, képregény: (Inasból mester (több tájegységet megismer, megtanul, Kincset érő festett bútor, Egy láda, sok gazda, Mi rejtőzik a festék alatt?)

Segédanyag kérhető a csatolmányok közt található, illetve kérhető a farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu e-mail címen.

Pályázati kategóriák:

A pályázatot óvodák, általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai és a középiskolások számára hirdetjük meg. Külön alkategóriába tartoznak az alapfokú művészeti iskolák, művészeti szakkörök és a nem művészeti általános iskolák és gimnáziumok, szakközépiskolák csoportjai.

  1. kategória: óvodás csoportok (5-7 évesek)
  2. kategória: alsós: 1-4. osztály (művészeti és nem művészeti alkategória)
  3. kategória: felsős: 5-8. osztály (művészeti és nem művészeti alkategória)
  4. kategória: gimnázium, középiskolás csoportok (művészeti és nem művészeti alkategória)
  5. kategória: gyógypedagógiai vagy speciális fejlesztő iskolába járó 1-8. osztályos sajátos nevelési igényű gyermekek

MEGHOSSZABBÍTOTT jelentkezési határidő: 2020. április 30.

A tetszőleges technikával készített alkotásokat névvel, e-mail címmel, telefonszámmal és a készítő nevével, életkorával ellátva várjuk a Hagyományok Háza címére:

FARKAS RÉKA
Hagyományok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
1251 Budapest, Pf.: 23.

A pályamunkák személyesen is leadhatók a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

Kérjük a leadást megelőzően az alábbi linken regisztrálják az alkotásokat:

Kérjük, szíveskedjenek minden csoportot külön regisztrálni (amennyiben a kapcsolattartó több csoport esetében ugyanaz a személy)!

Online regisztráció

Csak a regisztrált pályázatokat áll módunkban befogadni!

 Díjazás

 A rajzversenyre beérkezett műveket szakértő zsűri fogja értékelni. A zsűri döntése alapján a legszebb alkotásokból kiállítást rendezünk, a legkiválóbb munkákat beküldők díjazásban részesülnek.

Értékes különdíjak mellett a fődíj múzeumpedagógiai foglalkozás!

További információ:
Farkas Réka
06703772236