palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Rajzolj kutatót! rajzpályázat

Még több helyszín és rajzpályázat az Kutatók Éjszakáján. Budapest, 2012. augusztus 3. – Idén is megrendezésre kerül az egyik legkülönlegesebb éjszaka, a Kutatók Éjszakája.  A korábbi intézményekhez idén továbbiak csatlakoznak, így szeptember utolsó péntekén összesen közel 60 helyszín várja az érdeklődőket országszerte. Az eseményhez kapcsolódóan a szervező Tempus Közalapítvány az általános iskolásoktól a felsőoktatási hallgatókig rajzpályázatot hirdet.

Egész Európában egy napon, 2012. szeptember 28-án tartják az Európai Kutatók Éjszakáját. Az egész éjszakás esemény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, ezáltal minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a kutatói életpályát választani.

Izgalmas programok mutatják be a tudományos módszereket és eredményeket – érthető, élvezhető, szórakoztató formában. A látogatók idén is megtudhatják, kik állnak a sokszor látványos, ám valójában komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. A szervezők az ismeretterjesztés szórakoztató módját választják a tudományok népszerűsítésére. Idén is a Tempus Közalapítvány koordinálja a magyarországi rendezvényeket számos felsőoktatási intézménnyel és kutatóintézettel együttműködve.

„Elmondhatjuk, hogy a lelkes kutatók és a kapcsolódó intézmények száma továbbra is egyre nő.” – mondjaKurucz Katalin, a Kutatók Éjszakája projektvezetője. 2011-ben 26 város 55 intézménye nyitotta meg kapuit, s a becslések szerint több, mint ötvenezer látogató volt kíváncsi a programokra. Idén ennél is több látogatható helyszín készül programokkal országszerte, köztük olyan új csatlakozók, mint a Természettudományi Múzeum, vagy az MTA SZTAKI.

Akit érdekel a kutatók munkája, vagy netán ismer olyan szakembereket, akik érdekes tudományterületeket derítenek föl, emellett rajzolni, festeni is jól tud és szeret, annak most remek alkalmat kínál az idei esemény. A 2012-es Kutatók Éjszakája kapcsán ugyanis a Tempus Közalapítvány meghirdeti a „Rajzolj kutatót!” pályázati felhívását a kutatói munka és az egyes tudományágak megismertetése és népszerűsítése érdekében. A szervezők olyan alkotásokat, (festmény, grafika, kollázs, montázs, digitális technika) várnak, amelyek kutatót/kutatókat ábrázolnak munka közben. A pályázaton több kategóriában, az általános iskolásoktól a felsőoktatási hallgatókig mérettethetik meg magukat a jelentkezők. A beérkezés határideje: 2012. szeptember 10. A beküldött pályamunkák értékelését a Kutatók Éjszakája szervezésében részt vevő intézmények végzik. A legjobb képekből a szervezők kiállítást állítanak össze, mely szeptember 28-án Budapesten a Kutatók Éjszakáján megtekinthető. További részletek a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon.

Jövőkutatás, fényorgona, sebészeti boncolás, vezető nélküli légijárművek – csak néhány az éjszaka évek óta legkedveltebb programjai közül.  A részletes programok folyamatosan bővülnek az esemény honlapján hamarosan elérhetők lesznek.

www.kutatokejszakaja.hu

http://www.facebook.com/kutatokejszakaja

xxx

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett népszerű fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik, ez idén 2012. szeptember 28-ára esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén harmadízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.

További információ:

Hering Orsolya
Kutatók Éjszakája sajtómunkatárs
TEMPUS Közalapítvány
Budapest, IX., Lónyay u. 31.
Tel: 237-1300/131-es mellék
Mobil: 06-20/978-5080

orsolya.hering@tpf.hu

www.tka.hu