palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

REDesign+ Award 2014

redesign 2014Pályázati felhívás használt anyagokból készült termékek benyújtására értékesítési tevékenységeken való részvétel céljából. A pályázat az Európai Unió teljes területére meghirdetésre kerül és célja, hogy használt anyagok felhasználásával született ötleteket, termékeket és design-terveket találjon (redesign), azokat a nyilvánosság előtt bemutassa és a jövőben egy vagy több webshop platformon keresztül értékesítse.

 

A nyilvános ötletpályázat az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 keretében kerül meghirdetésre. A projekt a Program azon céljához igazodik, mely alapján – a reuse & redesign területek segítségével – hozzájárulhatunk a munkaerőpiac fenntartható élénkítéséhez és a szociális foglalkoztató üzemek innovációs és versenyképességének növeléséhez. A pályázat az Európai Unió teljes területére meghirdetésre kerül és célja, hogy használt anyagok felhasználásával született ötleteket, termékeket és design-terveket találjon (redesign), azokat a nyilvánosság előtt bemutassa és a jövőben egy vagy több webshop platformon keresztül értékesítse (mint például: http://reuse-shop.europanova.eu & http://www.redesignshop.eu).

A projekt – határon átnyúló kezdeményezésként – az Európai Unió teljes területén, különösen Magyarországon és Ausztriában támogatja a reuse & redesign területén megvalósuló értékesítést. Továbbá annak ötlete, hogy az egyébként már kiszolgált termékek, illetve maradék anyagok újrahasznosításával új célt szolgáló, új termékeket lehet előállítani, hozzájárul a fogyasztók érzékenyítéséhez a fenntarthatóság és
az erőforrások megóvása területén.

A dizájnerek ezen folyamatba történő bekapcsolásának köszönhetően innovatív ötletek kifejlesztésére, valamint a fogyasztók redesign termékek iránti figyelmének fokozott felkeltésére kerül sor.

Kategóriák

Termékeit és termékötleteit – az alább felsorolt használt, illetve kiinduló anyagok részbeni vagy teljes egészében történő felhasználása mellett – az alábbi 4 kategóriában nyújthatja be:

  • mobilitás & nyilvános terek
  • háztartás & lakás
  • kiegészítők & ajándéktárgyak
  • ékszer & divat

Lehetséges kiinduló alapanyagok: karton, doboz, hullámpapír, könyv, fa, használt papír, PET-palack, italos doboz (Tetrapak csomagolás), alumínium doboz, használt üveg, dugó, csempe, textíliák, szőnyeg, vállfa, autógumi, biztonsági öv, teherautó ponyva, bicikli illetve annak alkatrészei, huzal, drót, filmdobozok, kábelek, fémhulladékok/maradvány anyagok, CD-k/DVD-k, nyomtatott áramkörök, fémlemezek, zászlók
stb. Részvételi feltételek

Jelen felhívással valamennyi az EU területén – alkalmazottként vagy önállóan dolgozó – dizájnert és dizájner-hallgatót meg kívánunk  szólítani, hogy nyújtsa be termékeit és termékötleteit. A pályamű benyújtásával a résztvevő egyidejűleg megadja a szervezőknek a jogot arra, hogy a benyújtott munkáját bemutassák, illetve a jelen pályázattal kapcsolatos jelentésekben és dokumentációkban nyilvánosságra hozzák.

Letölthető dokumentum

redesign award 2014

Pályaművek benyújtási feltételei

Benyújtható minden olyan skicc (rendering), fénykép, ill. a termékről készült képanyag,melyek megvalósítása maradék anyagokból történik, ill. tervezett. Alapvetően olyan használt anyagokat kell felhasználni, melyek nagyobb mennyiségben szelektálva összegyűjthetőek, mivel adottnak kell lennie a szériában történő/ipari előállítás lehetőségnek. Egyedi darabok, kézművesipari, nem szériában történő gyártásra tervezett munkák/pályaművek kizártak a részvételből.

Benyújtott pályaművenként feltöltés útján az alábbiakat kell rendelkezésre bocsátani:

  • egy kitöltött nevezési lap
  • a benyújtott pályamű rövid leírása
  • a benyújtott termékről készült fotóanyag (legfeljebb 3 fénykép)

Az egy pályázó által benyújtható pályaművek darabszáma nem korlátozott.

redesign2

Díjak és bírálati  szempontok

A zsűri által kiválasztott termékeket felveszik a webshop kínálatába és eladásra kínálják egy az iparágnak megfelelő, a projekt végétől hatályos – a dizájner és a gyártó között előzetesen megkötött – licencszerződés feltétele mellett. Kategóriánként legfeljebb 10 pályázatot választanak ki.

Azon pályázatok közül választják ki a díjazottakat, amelyek a legjobban veszik figyelembe és valósítják meg az alábbi szempontokat: kreativitás, innovációs erő, használt alapanyag rendelkezésre állása, gyártástechnológiai megvalósíthatóság, potenciális gazdasági értékesítési lehetőségek.

Beküldési cím és beküldési határidő

A pályázatokat elektronikus úton 2014. július 31-ig lehet benyújtani  a redesign.submit.to címen.

Kérdés esetén kérem forduljanak az alábbi szervezethez:

designaustria im designforum
WIEN
MuseumsQuartier
Museumsplatz 1/Hof 7, 1070 Wien
Österreich
T +43 (0)1 | 524 49 49 – 0
F +43 (0)1 | 524 49 49 – 4
E register@designaustria.at
www.designaustria.at