palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Rezidencia program Párizsba – pályázat női és nem bináris művészek, fotósok és videóművészek kutatására

Az AWARE – Női művészek, kutatások és kiállítások archívuma új rezidenciaprogramot indít a párizsi Villa Vassilieffben a női és nem bináris művészek, fotósok és videóművészek kutatására.

A Villa Vassilieff

2021-ben az AWARE: Női művészek, kutatások és kiállítások archívuma a Villa Vassilieffbe költözött, amely Marie Vassilieff művésznő egykori műterme, kantinja és a 20. századi avantgárd otthona.

Az egyesület új szimbolikus helye két különböző teret foglal magában:

  • A fő rész, amelyben az AWARE irodákat, egy dokumentációs központot, valamint egy vetítőtermet és egy meghallgatószobát is magában foglaló közvetítőtermet alakított ki.
  • Egy külön stúdió, amely lehetővé teszi a kurátorok és művészettörténészek kutatási és írói rezidenciaprogramjának megvalósítását.

Feltételek

A rezidencia időtartama: 3 hónap (2023. február 1. és 2023. április 30. között)

Szállás: A rezidensnek a Villa Vassilieffben kapnak egy önálló lakó- és munkastúdiót. A rezidensek hozzáférhetnek az AWARE dokumentációs központhoz is, amely több mint 3000 női művészekkel kapcsolatos hivatkozást tartalmaz (monográfiák, kritikai esszék, kiállítási katalógusok stb.).

Pénzügyi hozzájárulás:
–  oda- és visszautazás költségei a lakóhely és Párizs között, 900 EUR/hó,
–  2 700 EUR megélhetési támogatás

Az AWARE által nyújtott támogatás: szakértői hálózat igénybevételének lehetősége és az intézményi, művészeti és tudományos hálózatatok használata (múzeumok, galériák, szakemberek, kutatóközpontok, archívumok).

A rezidens meghívást a Villa Vassilieffben egy értekezletet (konferencia/kerekasztal/ mesterkurzus) megtartására, ahol bemutatja kutatási munkáját. A rezidencia program eredményeként, a kutatás eredményét egy cikk formájában publikálni kell az AWARE weboldalán.

A pályázatokat 2022. november 6-ig kell elküldeni a appelaprojets@aware-art.org címre, és tartalmazniuk kell a következőket

  • Angol vagy francia nyelvű kutatási javaslat (egy vagy több női és/vagy nem-bináris fotósra és videoművészre összpontosítva),
  • Egy rövid kísérőlevél, amelyben kifejti, hogy miért szeretne a párizsi Villa Vassilieffben dolgozni,
  • ÖNÉLETRAJZ.

AWARE rezidencia program

Az előválogatott jelöltekkel 2022. november végén/december elején kerül sor az interjúkra. A kiválasztási bizottság a következőkből áll

  • Simon Baker, a Maison Européenne de la Photographie (MEP) igazgatója
  • Aliocha Imhoff & Kantuta Quirós, a Paris I & Paris VIII Egyetem oktatói, filmesek, művészetelméleti szakemberek, kurátorok, a le peuple qui manque platform alapítói.
  • Rasha Salti, író, kurátor és programszervező a vizuális művészetek és a mozi területén.
  • Az AWARE képviselője