palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Romagyilkosságok dokumentumdráma-pályázat

Romagyilkosságok pályázatRomagyilkosságok – Dokumentumdráma-pályázat a Nemzeti Színházban. A 2008-2009-ben lezajlott, egyedülálló bűncselekmény-sorozat nem csak Magyarországot, hanem egész Európát megrázta. A romagyilkosságok kapcsán dokumentumdráma-pályázatot hirdet a Nemzeti Színház.

9 helyszínen 78 lövés;
7 helyszínen 11 Molotov-koktél
6 roma halott, köztük 1 gyerek
5 súlyos roma sérült, köztük 1 gyerek
4 gyanúsított

A 2008-2009-ban lezajlott, egyedülálló bűncselekmény-sorozat nem csak Magyarországot, hanem egész Európát megrázta. A romagyilkosságok kapcsán dokumentumdráma-pályázatot hirdet a Nemzeti Színház.

Célunk, hogy kezdeményezésünk hozzájáruljon egy nyílt, társadalmi párbeszéd kialakulásához, ugyanakkor elősegítsük a hazai színpadokon ritkán látható, aktuális jelenségekre, eseményekre, problémákra reagáló dokumentumdráma megteremtését.

A drámapályázaton mindenki részt vehet, aki úgy érzi, van mondanivalója a témáról.

A középiskolások egyénileg és csoportosan is pályázhatnak, ezeket a pályázatokat külön bíráljuk el. Kiemelten fontosnak tartjuk a tanárok szerepét, azt szeretnénk – és segítségüket is kérjük –, hogy általuk minél több diákközösséghez jusson el a felhívás híre.

Kérjük az érdeklődő, a Nemzeti Színház kezdeményezéséhez csatlakozni kívánó pedagógusokat, írják meg elérhetőségüket a pr@nemzetiszinhaz.hu címre, hogy a szorosabb együttműködés lehetősége érdekében felvehessük velük a kapcsolatot.

A középiskolás és a felnőtt kategória legjobb dokumentumdrámáit a Nemzeti Színház a jövőben műsorára tűzi. (A zsűrinek jogában áll a díjat megosztani, vagy nem kiadni.)

A drámapályázatokat e-mailen vagy postán az alábbi címekre várjuk 2011. március 1-ig: pr@nemzetiszinhaz.hu, vagy 1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.

A borítékra, kérjük, írják rá: Dokumentumdráma-pályázat.

Gyakran Ismételt Kérdések:

1. Nyílt vagy zárt (jeligés)-e a pályázat? A pályázat nyílt.
2. Mi a dokumentumdráma?

  • nem dramatikus, azaz nem feltétlenül egy konkrét történetet mesél el hagyományos módon, hanem inkább egy témát jár körül
  • tényeken alapul, a fikció tere az elbeszélés módja, a szerkezet, azaz az események egymásutániságának eldöntése, a hangvétel, a jelenetek
  • felhasználhatók benne interjúrészletek, nyomozati jegyzőkönyvek, dramatizált valós jelenetek

3. Van-e terjedelmi megkötés? A benyújtandó pályázatoknak nincs terjedelmi megkötése.

Forrás: http://www.nemzetiszinhaz.hu