palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Segítse koronavírus-kérdőív kitöltésével a járvány terjedésének modellezését!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azzal a kéréssel fordult a lakossághoz, hogy járvány terjedésére irányuló kutatás segítésére, egy online kérdőív kitöltésében minél többen vegyenek részt!  A Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja egy országos epidemiológiai előrejelzési rendszert fejleszt ki, amelyben a járvány kitörése előtti és utáni kapcsolati, és utazási szokásokról kívánnak anonim adatszolgáltatás révén adatbázist létrehozni.

A minisztérium arra kéri a lakosságot, hogy a pár percet igénylő kérdőív kitöltésével segítsék elő a kutatást. A részt vevő szakemberek szerint az a leghasznosabb, ha válaszadók a kitöltést időnként, akár hetek múlva is megismételnék, így az emberek viselkedésének időbeli változását is nyomon tudnák követni. A magyar kutatócsoport célja, hogy az adatok ismeretében a terjedés lassítása és megakadályozása céljából hatékonyabb megelőzési módokat fejleszthessenek ki.

A Szegedi Tudományegyetem matematikusai a közelmúltban azt modellezték, hogy az egyes országok tekintetében mekkora a veszélye egy Kínán kívüli járvány elterjedésének. Ebből a célból egy háromfázisú modellt alkottak meg. A modellel a kutatók a járványkitörés veszélyét határozták meg 3 kulcsparaméter függvényében. A kulcsparaméterek a következőek:

  • kínai esetek száma
  • Kína és a célország közötti közlekedési kapcsolat (járatok, utasok száma, a járatok számának csökkentése, illetve a célállomáson való szűrés)
  • a célországbeli intézkedések eredményessége

A modelljük alapján hazánkat a viszonylag alacsony kockázatú országok közé sorolták. A kutatás február elején készült el, viszont az eltelt idő alatt a helyzet jelentősen megváltozott: Kínában sikerült megállítani a járványt, viszont a hatalmas olaszországi járvány után számos európai államban is veszélyhelyzet alakult ki.

A mostani felmérés célja, hogy felmérjék a különböző korcsoportok viselkedését, amellyel az iskolabezárások hatását becsülnék meg. Az intézkedések hatása a járványgörbékben csak késleltetéssel mutatkozik meg, hiszen az érintett csak a lappangási időszak után, a tünetek megjelenésével jelentkezik az egészségügyi ellátórendszerben.

A felmérés kitölthető a https://covid.sed.hu/questions oldalon.

A szegedi matematikusok tanulmánya a Journal of Clinical Medicine folyóiratban jelent meg, a munkájukról további részletek itt olvashatók.

 http://www.math.u-szeged.hu/~rost/Coronavirus/COVID19.html