palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj

A Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíjjal ösztönözni kívánják a fiatal kutatókat a selyemutak közös örökségének további tanulmányozására.

A támogatásra minden országból pályázhatnak posztgraduális kutatók, akik a jelentkezés időpontjában legfeljebb 35 évesek. A javasolt kutatást végezheti egyéni kutató , vagy része lehet egy csoportnak, vagy együttműködési projektnek, azonban kutatási projektenként csak egy támogatást ítélnek oda.

A felhívásra benyújtott pályázatok közül a bíráló testület 12 nyertes kutatási projektet választ ki.

A nyertes projektek külön-külön 10.000 USD összegű támogatásban részesülnek.

A benyújtott projekteknek az alábbi témákhoz kell kapcsolódniuk:

  • a selyemutak mentén kialakult közös örökség és plurális identitás, annak belső sokszínűsége,
  • a kortárs társadalmakban rejlő potenciálja a kreativitás, a kultúrák közötti párbeszéd, a társadalmi kohézió, a regionális és nemzetközi együttműködés terén,
  • és végső soron a fenntartható béke és fejlődés.

Milyen kutatási területek támogathatók a selyemutakkal kapcsolatban?

A kutatási területek széles köre támogatható, beleértve a multidiszciplináris és többdimenziós javaslatokat, amelyek nem korlátozódnak egy adott régióra vagy időszakra. A javasolt kutatás kiterjedhet a selyemutak közös örökségéhez kapcsolódó számos témakörre. Példaként említhető a tudomány és technológia, vallás és spiritualitás, nyelv és irodalom, művészetek és zene, hagyományos sportok és játékok, gazdaság és kereskedelem stb.

A pályázat benyújtása:
A pályázati dokumentáció összeállítását pályázati útmutató segíti. A pályázat benyújtásához a díj hivatalos oldalán közzétett nyomtatványt kell használni. Az angol nyelven összeállított jelentkezést a silkroadsgrant@unesco.org e-mail címre kell megküldeni 2023. május 31-ig.

A támogatottak névsorát 2023 októberében hozzák nyilvánosságra.

A támogatásról szóló átfogó útmutató, amely tartalmazza a pályázói jogosultsági kritériumok részleteit, a megfelelő kutatási témákat és az értékelési folyamatot, itt érhető el.

További információk:

https://en.unesco.org/silkroad/youthgrant