palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Steirischer Herbst kutatói ösztöndíj

Austria / Steiermark / Graz / Archiv des Steirischen Herbst im Palais Attems Foto Copyright by Johannes Puch www.johannespuch.at

A kutatói rezidencia ösztöndíj a Steirischer Herbst központ/fesztivál munkáival összeköthető, ahhoz kapcsolódó innovatív, tudományos, kreatív és interdiszciplináris kutatásokat támogat.

1968 óta a Steirischer Herbst fesztivál mércét állít a kortárs művészet és kurátori tevékenység terén. A 2021-ben indították a kutatói rezidenciaprogramot, ahol hozzáférhetővé teszik a fesztivál archívumát. Az ösztöndíj a Steirischer Herbst gyakorlatának és történetének innovatív tudományos, kreatív és interdiszciplináris kutatását támogatja.

Fesztivál archívum
Az archívumhoz részei egy sajtóarchívum, egy több mint 1300 tételből álló médiaarchívum, egy irattár és egy referenciatár, amely több mint 3000 kiadványt tartalmaz az 1960-as évektől napjainkig. A tételek többsége nem digitalizált és német nyelvű.

Az ösztöndíj kezdete és időtartama

→ 2023 szeptemberben egy hónap időtartam

Támogatás

Az ösztöndíjasok 1500 euró ösztöndíjat és legfeljebb 500 eurós szállásköltséget kapnak. A rezidencia program idejére az ösztöndíjas Grazi oda-vissza utazását is fedezik. Az ingázók ingázási költségtérítést kapnak. A fesztivál együttműködik a város intézményeivel, amelyet az ösztöndíjasok a tartózkodásuk alatt megismerhetnek.

Javasolt tematikák:
→ a háború utáni Ausztria kultúrpolitikája
→ művészet és politika Ausztriában és Közép-Európában az 1960-as évektől napjainkig
→ művészet a köztereken
→ média- és technológiapolitika a művészetben
→ a kortárs kurátori tevékenység története a képzőművészetben, az előadóművészetben és a színházban

A kutatási pályázatoknak az alábbi témák egyikével kell foglalkozniuk.

Pályázati feltételek

Az ösztöndíjra minden országból érkező személyek pályázhatnak. A pályázóknak nem szükséges németül beszélniük, de a német nyelvtudás valószínűleg előnyös lesz az archív anyagokkal való munka során.

A pályázóknak egy legfeljebb 500 karakter hosszúságú rövid, angol vagy német nyelvű pályázatot, valamint egy 750 szavas, terjedelmesebb projektleírást kell benyújtaniuk, amelyben kifejtik, hogy az archívumban végzett kutatás miért hasznos a munkájuk számára, és hogyan kapcsolódik a fesztivál története a tudományos vagy művészeti tevékenységükhöz. A pályázóknak arról is gondolkodniuk kell, hogy a kutatás hogyan jelenhet meg a jövőbeni projektekben, és önéletrajzot kell készíteniük publikációkkal és a releváns weboldalakra vagy digitális projektekre mutató linkekkel.

A pályázatok elbírálása
A pályázatokat aszerint értékelik, hogy mennyire világosan indokolják az archívumban végzett kutatást, beleértve azt is, hogy az hogyan fogja fejleszteni a pályázó gyakorlati munkáját. A pályázókat arra ösztönözzük, hogy a fesztivál történetének kevésbé ismert aspektusait tárják fel. Előnyben részesülnek azok a kutatások, amelyek a kortárs művészet széles politikai és társadalmi kontextusba való beágyazottságát vizsgálják.

Elvárások
Az ösztöndíjasoknak a fesztivál termeiben és weboldalán bemutatásra szánt művet kell készíteniük. Ez lehet szöveg, kép, hang- vagy videómunka (vagy ezek kombinációja), amelyek betekintést nyújtanak a kezdeti eredményekbe és/vagy a kutatás irányába.

Steirischer Herbst kutatói ösztöndíj

Pályázatok beküldése
A pályázati anyagokat egyetlen PDF formátumban küldjék el e-mailben a seyerl [at] steirischerherbst.at címre „Research Residency Fellowship” tárgyszóval 2023. július 1-ig. További információkért vagy kérdésekért kérjük, szintén ezen a címen jelentkezzen.