palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Werner Fenz ösztöndíj – Művészet a köztérben pályázat

Werner Fenz (1944-2016) művészettörténész és kurátorról elnevezett ösztöndíj, olyan nemzeti és nemzetközi projekteket céloz meg, amelyek Graz kulturális és politikai kontextusával foglalkoznak.

Werner Fenz (1944-2016) művészettörténész és kurátor tiszteletére, valamint több mint kétszáz művész, kurátor, kritikus és a művészeti élet más szereplőinek kezdeményezésére Graz város kulturális osztálya 2020-ban művészet a köztérben elnevezésű ösztöndíjat hirdetett.

Ezt a kétévente kiosztott ösztöndíjat 2023-tól a Steirischer Herbst kortárs művészeti fesztivál és Graz városa közösen ítéli oda. Olyan nemzeti és nemzetközi projekteket céloz meg, amelyek az ausztriai Graz kulturális és politikai kontextusával foglalkoznak.

Werner Fenz nemzetközileg elismert kurátorként, elméletíróként és oktatóként, számos bizottság tagjaként, valamint a Stájerországi Művészet a Közterületen Intézet alapítójaként és igazgatójaként (2006-11) kompromisszumok nélkül és példamutató módon ötvözte az elméletet és a gyakorlatot, folyamatosan növelve a művészet közterületi szerepét Grazban és azon kívül. Szoros kapcsolatban állt a Steirischer Herbsttel, ahol számtalan projektet valósított meg.

A 17 000 eurós Werner Fenz-ösztöndíj célja a köztéri művészet helyzetének rendszeres felmérése, amelynek keretében egy nemzetközi zsűri kétévente egy-egy ideiglenes projektet választ ki.

Célok és kritériumok

Az ösztöndíj célja olyan művészet támogatása, amely kritikus lendületet ad a köztérnek és a társadalmi változásoknak, olyan művészet, amely „társadalmi felelősséget vállal” (Werner Fenz) és a polgárok bevonására törekszik.

A projektek foglalkozhatnak gazdasági, politikai, társadalmi, ökológiai, építészeti vagy városfejlesztési kérdésekkel. Hozzá kell járulniuk a közterületi művészet jelenlegi formáiról szóló diskurzushoz, és foglalkozniuk kell Graz város és Stájerország tartomány társadalmi-politikai kontextusával.

A hangsúly a mindennapi életbe beszivárgó és a meglévő közterületi struktúrákhoz csatlakozó ideiglenes projektekre helyeződik.

Adományozás és odaítélési eljárás

Az ösztöndíjat Graz városa és a Steirischer Herbst kétévente ítéli oda, a városi szenátus döntésétől függően. A támogatás 17 000 euró, amelyből 12 000 eurót a műalkotás megvalósítására, 5 000 eurót pedig a művész honoráriumára fordítanak. A pályázatra bármely országból érkező művészek jelentkezhetnek.

A kiválasztási eljárás kétlépcsős. Az első fordulóban legfeljebb három projektet hívnak meg Grazba, hogy 2023 októberében/novemberében, hogy megismerjék a helyi kontextust. Az ösztöndíjasokat 2024 januárjában jelentik be, és munkáikat a steirischer herbst ’24 (2024. szeptember/október) keretében mutatják be.

A nemzetközi zsűri öt tagból áll: egy a kezdeményező bizottságból, két, a Steirischer Herbst által jelölt személyből, valamint két, a város kulturális osztálya által jelölt személyből.

A megvalósítás

A megvalósítás a Steirischer Herbst felelőssége alatt zajlik, és a fesztivál erőforrásaira, valamint a köztéri művészettel kapcsolatos jelentős tapasztalataira támaszkodhat. A helyszíni kutatás, valamint a művész(ek) elhelyezése a grazi megvalósítási fázis alatt a támogatás részét képezi.

Benyújtandó dokumentumok

  • pályázati űrlap
  • projektleírás (max. két A4-es oldal): tartalmi és technikai szempontok, vizualizáció/vázlat, időtartamra és helyszínre vonatkozó információk stb.
  • költségvetés
  • portfólió (közterületi) munkamintákkal, vizuális anyagokkal, szövegekkel stb., ha nem áll rendelkezésre online (weboldal).
  • a pályázat nyelve: Német vagy angol

Werner Fenz ösztöndíj

A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. augusztus 15.