palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Syngenta fotópályázat

Nemzetközi fotópályázatot indít a Syngenta. A korábban évente megrendezésre kerülő és most megújított verseny lehetőséget kínál arra, hogy hatásos képekkel világítsunk rá az aktuális globális kihívásokra. A versenyre profi és amatőr fotósok jelentkezését egyaránt várják világszerte. A pályázat győztesei összesen 65 ezer dollár értékben részesülnek díjazásban.

A Syngenta Fotópályázat egy új nemzetközi verseny, amelynek célja, hogy ösztönözze a kulcsfontosságú globális kihívásokhoz kapcsolódó párbeszédet. A mind profi mind amatőr pályázók előtt nyitva álló verseny ezek közül a témák közül fog feldolgozniegyet miden évben. Az első év témája a „vidék és város”, amelynek keretében a vidéki és a városi környezet közötti kapcsolatok illetve feszültségek kerülnek vizsgálatra.

„A történelem folyamán először, a világ lakosságának fele városi környezetben él, ezáltal megnövelve a versenyt a természeti erőforrásokért illetve munkaerőért” – mondta el Mike Mack a Syngenta vezérigazgatója. „Megtalálni az egyensúlyt ezek között a vidéki és városi feszültségek között kritikus. Az új fotópályázatunk egy olyan meghatározó fórumot szeretne létrehozni, amely a fényképészet eszközeivel vizsgálja a globális jelentőségű kérdéseket.”

A benyújtott pályázatokat egy elismert nemzetközi bíráló bizottság fogja elbírálni, amelynek az elnöke a díjnyertes dél-afrikai fotóriporter, Jodi Bieber lesz. A zsűri többi tagja: Irina Chmyreva (Oroszország) kurátor és fényképészetkutató; Stephen Dunbar-Johnson (Egyesült Királyság) az International Herald Tribune kiadója; Milton Guran (Brazília) kurátor és fotós; Malu Halasa (Libanon) író és szerkesztő; Marcus Lyon (Egyesült Királyság) fotós; Mike Mack (Egyesült Államok) a Syngenta vezérigazgatója; és Liu Heung Shing (Kína) fotós és képszerkesztő.

A Syngenta Fotópályázatnak két kategóriája van. A nyílt versenyben részt vehet bárki, amatőr és profi fotósok egyaránt. Emellett a profi fotósok egy szakmai megbízást is nyerhetnek a „vidék és város” témában benyújtott eredeti pályamunkájukkal.

A Syngenta fotópályázat nyerteseit 2013 májusában jelentik be Londonban egy kiállítás keretében.

  • A fotópályázatra 2012. szeptember 6. és 2013. január 15. között lehet jelentkezni.
  • Jelentkezési díj nincsen
  • Csak olyan képekkel lehet pályázni, amelyek az elmúlt 10 évben készültek
  • A versenyen részt vehetnek mind amatőr, mind profi fotósok. A zsűri az első, második, és harmadik helyezettet díjazza, akik 5000, 3000, és 2000 dollár jutalmazásban részesülnek.

 

  • A szakmai megbízásra profi fotósok pályázhatnak, akiknek a fő bevételi forrásukat a fotózás jelenti. A pályamunkák elbírálása folyamán a bizottság az alábbiakra fogja a hangsúlyt fektetni:
  • képesség arra, hogy a pályázó megtervezzen és kivitelezzen egy megbízást
  • tehetség, hogy képek segítségével meggyőzően adjon át egy üzenetet, jelenítsen meg egy történetet.

A győztes 15.000 dollár jutalmazásban részesül, amely mellé egy megbízást is kap mintegy 25.000 dollár értékben. A második és a harmadik helyezett 10.000 illetve 5.000 dollár jutalmazásban részesül.

A Syngenta Fotópályázat további részletei megtalálhatóak a www.syngentaphoto.com weboldalon.