palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szelektálj kreatívan! Plakátkészítő pályázat

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája „Pályázz kreatívan! A hulladék megelőzésről és szelektálásról” címmel, plakát készítő pályázatot hirdet.

Pályázók köre: a kerület állami fenntartású általános iskolák

A pályázatra 10-14 éves diákokból szerveződött, 3 fős csapatok előzetes jelentkezését várják 2018. január 8-ig.

A pályázatok benyújtási határideje 2018. február 5.

A pályázat február közepén egy játékos vetélkedővel, döntővel zárul.

A pályázat témái
A pályázat célja, hogy a résztvevő fiatalok megismerjék és szemléletesen bemutassák a hulladékképződés megelőzésének lehetőségeit és a szelektív hulladékgyűjtés mindennapi praktikáit, fontosságát.

A pályázat a XII. kerületi lakosok szelektív hulladékgyűjtéssel és hulladékképződés megelőzésével kapcsolatos ismereteit kívánja frissíteni a diákok kreativitásának, ötletgazdagságának segítségével.

A csapatok az alábbi két témakörben jelentkezhetnek, akár mindkét témában 1-1 db plakáttal:

 • I. témakör: Mutasd meg, hogyan lehet megelőzni a felesleges hulladék keletkezését!
 • II. témakör: Mutasd meg, hogyan kell helyesen szelektálni a háztartási hulladékot!

A két témakör azonos szempontok alapján, egymástól függetlenül kerül elbírálásra, így mindkét témakörben hirdetünk első, második és harmadik helyezettet.
A pályázat keretében a legjobbnak nyilvánított plakátok – mindkét témakörből válogatva – vándorkiállításon vesznek részt az Önkormányzat egyes intézményeiben (pl. MOM Kulturális Központ), valamint a témakörök első helyezettjeinek plakátjait, grafikai átdolgozást követően, kihelyezzük a kerület nagyobb társasházaiban. Ezenfelül a két témakör legjobb három plakátja bekerül a kerület által kiadandó szemléletformáló kiadványba, amit 2000 példányban nyomtatunk és osztunk ki.

Letölthető dokumentum

plakatpalyazat

Jelentkezés feltételei, regisztráció

 • A pályázatra 10-14 éves diákokból álló, 3 fős csapatok jelentkezését várjuk, a XII. kerület állami fenntartású általános iskoláiból. Iskolánként tetszőleges számú csapat jelentkezhet, akár mindkét témát megjelölve a jelentkezési lapon.
 • Jelentkezési határidő: 2018. január 8.
 • A sikeres regisztráció feltétele a https://www.hegyvidek.hu/kreativ-hulladekmegelozes linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk e-mailben.
 • A pályázaton való részvétel díjmentes!

A pályázat várható ütemezése

 • 2018. január 8. – Jelentkezés határideje a https://www.hegyvidek.hu/kreativ hulladekmegelozes linken
 • 2018. február 5. – A plakátok beérkezési határideje a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájába
 • 2018. február 12. – Részeredmény-hirdetés, meghívó kiküldése a vetélkedőre
 • 2018. február második fele – Vetélkedő és eredményhirdetés

A sikeres regisztráció feltétele a jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk.

A pályázat menete
A pályázat során a 3 fős csapatoknak a megadott témá(k)ban kell maximum 1-1 db, A2-es méretű plakátot készíteniük.

 • A „Mutasd meg, hogyan lehet megelőzni a felesleges hulladék keletkezését!” témájú pályaművek célja a lakosok szemléletformálása, miszerint hogyan kerülhető el mindennapi életünkben a hulladékképződés, azt milyen kisebb döntésekkel, szokásaink milyen mértékű megváltoztatásával érhetjük el.
 • A „Mutasd meg, hogyan kell helyesen szelektálni a háztartási hulladékot!” témájú pályaművek célja a lakosok szemléletformálása, a különböző típusú hulladékok elkülönített gyűjtéséről, beleértve itt egyéb típusú hulladékokat is pl. a veszélyes és biológiai eredetű hulladékokat, lomokat.
  A plakátok elkészítésénél mindenféle eszköz használható (ceruza, filctoll, festék, tempera, stb.), de kizárólag eredeti, a gyerekek által készített, olvasható műveket fogadunk el. A pályaműveken szívesen látunk fotókat, infografikákat, és olvasható rövid leírásokat is, de ezeknek mind saját produktumoknak kell lenniük (saját fotók, saját feliratok és szövegek). A plakátok elkészítéséhez szakmai háttéranyagot biztosítunk, amit jelen felhívás mellékleteként csatolunk.
  A kész pályaműveket személyesen a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájában (1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43-45. földszint), vagy postai úton lehet benyújtani (Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal; 1126 Budapest, Böszörményi út 23-25 címre).
  A pályázatok beérkezési határideje: 2018. február 5.

Értékelés
Az értékelést szakmai zsűri; az Önkormányzat és partnereinek szakértői végzik. A pályázat végeredményét a kész plakátok és a vetélkedőn elért pontok alapján határozzuk meg, a következő szempontok alapján:

 • Az elkészített plakát 2/3-os súllyal kerül értékelésre az alábbi szempontok figyelembevételével:
  szakmai megalapozottság, kreativitás, kivitelezés.
 • A vetélkedőn elért eredmény mindössze 1/3-os súllyal kerül értékelésre a vetélkedő során.

Vetélkedő és eredményhirdetés
A beérkezett pályaművekről szóló részeredményt 2018. február 12-én hirdetjük ki, a regisztráció során megadott email címekre. A két témakörben legjobb eredményt elért csapatokat és kísérőtanáraikat személyes vetélkedőre hívjuk meg, ahol minden csapatot oklevéllel jutalmazunk. A pályázat fődíjaként, a személyes vetélkedőn mindkét témakörben az első három helyezett csapatok diákjai ajándékcsomagot nyernek az alábbiak szerint:

 • I. helyezett: Csapattagonként 20 000 Ft értékű ajándékcsomag, valamint a nyertes plakátot sokszorosítja az Önkormányzat és kihelyezi a kerület legforgalmasabb társasházaiban,
 • II. helyezett: Csapattagonként 10 000 Ft értékű ajándékcsomag,
 • III. helyezett: Csapattagonként 5 000 Ft értékű ajándékcsomag.

A pályázat eredményét, valamint a csapatok által készített legjobb plakátokat az Önkormányzat honlapján (www.hegyvidek.hu), FB-oldalán (www.facebook.com/Hegyvidek/) is hirdetni fogjuk.

Jelen pályázatról bővebb információ Varga Attila programfelelőstől a varga.attila@hegyvidek.hu e-mail címen vagy telefonon a 70-953-3217-es irodai számán kérhető.