palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szép Magyar Könyv 2011

 A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése meghirdeti a Szép Magyar Könyv 2011 Versenyt a könyvesbolti forgalomba került és magyarországi, valamint határainkon túli magyar nyomdákban előállított könyveket megjelentető kiadók 2011-ben kiadott művei számára.

A versenyt az alábbi nyolc kategóriában indítjuk: 

 1. Gyermekkönyvek
 2. Tankönyvek (általános és középiskolaiak, valamint  segédkönyveik)
 3. Ismeretterjesztő kiadványok
 4. Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok
 5. Szépirodalmi és ifjúsági könyvek
 6. Művészeti könyvek és albumok
 7. Bibliofil és speciális kiadványok
 8. Fakszimile, reprint és adaptált kiadványok

A nevezéssel kapcsolatban a következőket hozzuk szíves tudomásukra:

 • A 8. kategóriában szereplő, adaptált kiadványok nevezési feltétele az eredeti könyv benyújtása is, hogy elbírálható legyen a magyar könyvkultúra nyeresége az átvételből. A koprodukció miatt e kiadványok esetében a főzsűri csak oklevelet ad ki.
 • Ha a kiadó valamelyik könyvét először sorozatként küldte be és díjat nyert, a sorozat új, egyedi kötetét csak három év múlva nevezheti. Ugyanígy, ha a kiadó egyedi kötetként nevezte kiadványát, sorozatként csak három év múlva küldheti be. A sorozat egy műnek számít és legalább két vagy három korábbi kötetével együtt kell beküldeni.

Az elmúlt évek előzsűrizési tevékenységének tapasztalata azt mutatta, hogy némely nevezett könyv kategória-jelölése nem volt megfelelő. Ilyen esetben az előzsűri él az átsorolás jogával.

Az előzsűrik elutasító állásfoglalását továbbra is fellebbezni lehet, a főzsűri elé kerülésről az előzsűrik elnökeiből választott három tagú testület bírálata dönt.

A szavazatok értékelésekor – a versenyszabályzat szerint – díj odaítéléséhez többségi díjra-szavazás szükséges, oklevél odaítéléséhez díjra és oklevélre összesítve történő többségi szavazás a döntő. Szavazategyenlőség esetén a főzsűri elnökének szavazata duplán számít. Amennyiben a főzsűri valamely tagja – akár kiadóként, akár közreműködőként – érintett a bírált könyv létrehozásában, a szavazásban nem vehet részt.

A felajánlott különdíjakról a főzsűri ajánlása alapján az adományozók döntenek:

 • a köztársasági elnök úr és a miniszterelnök úr a hazánkkal foglalkozó monografikus műveknek,
 • a főpolgármester úr Budapesthez kapcsolódónak,
 • az Antall József Emlékdíjat a család a nemzeti kulturális örökség témakörébe tartozónak,
 • a Tamás László Emlékdíjat a család által legszebbnek ítélt könyvborítónak,
 • a kulturális tárca különzsűrije alkotói különdíjakat adományoz.

A közönségdíj odaítélése a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (2012. április 9-22.) látogatóinak összesített szavazata alapján történik.

A Szép Magyar Könyv 2011 Versenybe nevezendő könyveiket 2 /két/ példányban 2012. február 8-ig kérjük beküldeni Propaganda Osztályunkra (1073 Budapest VII. Kertész u. 41. I. em. 4.). A nevezési lapot gondosan kitöltve kérjük minden könyvhöz egy példányban csatolni. A főzsűri elé kerülő könyvekből további 1 példányt fogunk majd kérni.

Letölthető dokumentum:

    nevezési lap

A nevezési díj:

 • az MKKE tagjainak címenként:  10.000.- Ft + ÁFA =   12.700 Ft
 • nem tagoknak címenként: 14.000.- Ft + ÁFA =   17.780 Ft

amely összeg a jelentkezéssel egyidőben befizetendő a MKKE gazdasági osztályán, vagy átutalandó 10200940-21511976-00000000 számú egyszámlánkra. (A befizetés igazolását kérjük mellékelni.) Kizárólag azok a könyvek kerülhetnek az előzsűrik elé, amelyek nevezési díja időben megérkezik!

Készséggel áll további felvilágosítással rendelkezésükre a Propaganda Osztály (tel: 343-2538, e-mail cím: mkke@mkke.hu).

Bízva abban, hogy a magyar könyvkultúra több mint fél évszázados, míves seregszemléjén köszönthetjük magas színvonalú, értékes könyveiket, melyek közül a legszebbek alkotói a 80. Ünnepi Könyvhét nyitónapján, 2012. június 7-én vehetik át elismerésüket, várjuk jelentkezésüket.

 Bővebben: http://www.mkke.hu/