palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szolnok kilenc arca ötletpályázat

szolnokA város körforgalmainak szebbé tételére írt ki pályázatot a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. A „Szolnok kilenc arca” című felhívásra olyan pályaműveket várnak, amelyek a körforgalmak közepén lévő szigetekre találnak ki kreatív, a szolnoki hagyományokat és sajátosságokat.

Szolnok kilenc körforgalommal rendelkezik jelenleg. Ezek közlekedési szempontból rendkívül praktikusak, biztonságosabbá és gyorsabbá teszik a közlekedést, viszont esztétikai szempontból is lehetőségeket rejtenek magukban, melyet kár lenne kiaknázatlanul hagyni. Európa számos nagyvárosában kihasználják a körforgalmak adta lehetőségeket, és a középen álló szigetre, az úgynevezett középszigetre, különböző műalkotásokat építenek, amelyek akár a város szimbólumaivá is válhatnak. Elég csak a párizsi Diadalívre gondolni, vagy szintén Párizsban az obeliszkre, a Concorde tér közepén. De a világ számos, nem Párizs méretű városában díszítik a körforgalmakat növényi beültetésekkel, szobrokkal, kültéri installációkkal.

A középsziget felhasználása az említett módokon nem véletlenül terjedt el, ezek a területek ugyanis kiváló felületek arra, hogy megmutassuk egy település identitását, kreativitását. Nincs ez másképp Szolnok esetében sem, ahol a körforgalmak hasznosítása nem csak arra alkalmas, hogy attraktív, ötletes megoldásokkal színesítsük környezetünket. Nem csupán nekünk, szolnokiaknak lesz vidámabb az életterünk, de a városba látogatók jöttükben-keltükben várhatóan több körforgalmon is keresztülhajtanak. Így a városunkról szerzett benyomások, a Szolnokról rajzolódó kép is színesíthető, alakítható a körforgalmak „feldíszítésével”. Több érv szól tehát amellett, hogy ne hagyjuk parlagon heverni a körforgalmak közepén lévő szigeteket, hanem olyan alkotásokat állítsunk oda, amelyek szerethetőbbé, izgalmasabbá tehetik a várost, amiben élünk, idővel esetleg a környék, vagy akár Szolnok szimbólumaivá is válhatnak.

A „Szolnok kilenc arca” pályázatra ennek megfelelően olyan koncepciókat vár a városfejlesztő társaság, amelyek illeszkednek Szolnok identitásához, hagyományaihoz és adottságaihoz, üzenetükben pedig a fejlődő, haladó várost fejezhetik ki. A Városfejlesztő Zrt. az ötletek tekintetében szabad kezet ad: a felület, amire az alkotás készül, szabadon választható, lehet bármi, így növényi beültetések, installációk vagy szobrok is. Mivel a szabadban fog állni, bírnia kell az időjárás viszontagságait, valamint mind műszaki, mind környezeti, mind gazdasági értelemben megvalósíthatónak kell lennie. A pályázóknak figyelembe kell venniük, hogy a körforgalmak közepén lévő szigetek nem közelíthetők meg a gyalogosok számára, így logikus módon az alkotások nem lehetnek interaktívak, a látványra kell épülniük. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a polgárok az alkotásokat a járműveikből fogják látni, miközben a körforgalomban autóznak. Ennek megfelelően kell kialakítani a kreatív koncepciókat.

A „Szolnok kilenc arca” pályázatra két kategóriában lehet pályázni. Az első kategóriába olyan műveket várunk, amelyek a kilenc körforgalom közül egyetlen kiválasztott középszigetre tervez egyedi alkotást. A második kategóriába olyan egységes koncepcióval lehet pályázni, amely mind a kilenc körforgalmat felöleli, egy központi ötlet köré rendezett sorozat részeként.

A beküldött műveket szakmai zsűri bírálja el. Kategóriánként az első helyezett 150 ezer forint, a második helyezett 90 ezer forint, míg a harmadik 60 ezer forintos díjban részesül. A díjazottak átadó ünnepségen vehetik át jutalmukat, ahol a beérkezett alkotások is megtekinthetőek lesznek.

A „Szolnok kilenc arca” pályázatra nagykorú személyek, csoportok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek, illetve nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, lakhelytől vagy székhelytől függetlenül.

A pályázatnak tartalmaznia kell a kitöltött pályázati adatlapot (letölthető innen), valamint az alkotás tervezetét, melynek válaszható a formája: lehet tervrajz, műszaki rajz, látványterv, vagy makett, az alkotás sajátosságainak megfelelően.

Letölthető dokumentum

pályázati útmutató

A műveket személyesen vagy postai úton lehet eljuttatni 2014. szeptember 15-e délután 4 óráig (posta bélyegző dátuma szeptember 15. vagy korábbi dátum legyen) a Szolnoki Városfejlesztő Zrt-nek (5000 Szolnok, József Attila út 83, D épület). A borítékra kerüljön rá a „Szolnok kilenc arca ötletpályázat” felirat.

Kapcsolat
Szolnoki Városfejlesztő Zrt.
5000 Szolnok, József Attila út 83. D épület

telefon: +36 (56) 372 865
fax: +36 (56) 372 865

LINK: Szolnok kilenc arca ötletpályázat