palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szubjektív Budapest Tér-Képek pályázat

osa pályázatAz OSA Archívum Pályázata művészeti alkotás készítésére:  Szubjektív Budapest Tér-Képek. A pályázat célja: (1) bemutatkozási és együttműködési lehetőséget teremteni fiatal, magyar képzőművészek, a térképészettel, várostervezéssel foglalkozó szakemberek számára, (2)  az  OSA Archívum Centrális Galériájában egy olyan kiállítás létrehozása, mely az utóbbi  húsz év Budapestjének társadalmi kérdéseire reflektálva mutatja be a térkép-műveket, illetve a térképpel kapcsolatos alkotásokat. EREDMÉNYEK  1. forduló!!!!

Szubjektív Budapest Tér-képek – A pályázatokat elbíráló zsűri meghozta döntését: a 40 beérkezett pályaműből 13 alkotás kerül be az OSA Archívum Centrális Galériájában október 20-án nyíló kiállításba.

A szakmai zsűri tagjai:

Dózsa Imre, kommunikációs vezető, Nav N Go
Gyáni Gábor, egyetemi tanár, ELTE
Seres Szilvia, a kiállítás kurátora
Szegedy-Maszák Zoltán, rektorhelyettes, Magyar Képzőművészeti Egyetem
Török András, művelődéstörténész, Summa-Artium

Az 1. forduló nyertes pályázóinak névsora:

Berei Zoltán – Barcsai Gergő: Boulder Metro
Feles Dániel – Gergely Krisztián – Bujdosó Attila: SUBmap
Liszka Tamás: Budapest hangtérképe
Matyus Dóra: Budapest Vértérkép Hálózata
Nagy Kristóf: Utcanevek
Navratil Judit: Chicago és tsa
Schmal Róza: Utcakereső
Sophie Dodelin: Helyek, melyek már nem léteznek
Székely Júlia – Keszegh Balázs: Politikai térkép az elmúlt 20 évről
Fisli Éva – Róbert Júlia – Varga Piroska: Rejtett hálózat, mely a vak emberek fejében él
Lévai István: Kapcsolati háló az ezredfordulós Budapestről
Szigethy Anna: Szubjektív Budapest
Tillmann Hanna: Testvérek városa

A zsűrizés második fordulójára 2010. szeptember közepén kerül sor.


Az OSA Archívum a közelmúlt történelmének és az emberi jogok megsértésének dokumentumait innovatív módon nyilvánosságra hozó és felhasználó nemzetközi kutatóintézet és levéltár. A Közép-európai Egyetem egyik kutatási, oktatási és kulturális központjaként is működő archívumot Soros György alapította 1995-ben.

Az Archívum az utóbbi években számos kiállításával bizonyította, hogy a hagyományos műfajok, keretek és taxonómiák a művészi törekvések jegyében újraértelmezhetők. A térkép a régi és az új világ határán állva ötletekre inspirál, képes a hiperrealista ambíciókat és a képzeletet vegyíteni. A kartográfia és művészet, nem kis részben a technológiai megoldásoknak köszönhetően, túl tudott lépni az esztétizáló együttélésen és nyitottá vált a társadalmi problémák iránt. Mára a térkép és művészet hibrid produktumai izgalmas kérdéseket taglalnak: az állampolgárság, a nemzet, a transznacionális vándorlás, a területiség, a tőke és hatalom asszimetriája és a nyilvánosság kontrollja egyaránt témaként kínálkozik. A művész a térkép és a térképkészítés eszközeivel tud ironikusan, utópisztikusan és legfőképpen a képzelet segítségével vallani világunkról és a közelmúlt történelméről. Az OSA Archívum ezen felhívása az  elmúlt két évtized Budapestjére koncentrál: a történelmével együtt élő, a globalizáció kihívásaira reagáló város és lakói hogyan jeleníthetők meg egy interdiszciplináris párbeszédben, a kartográfus, a kutató és művész eszmecseréjében.

A pályázat főleg a város funkcióit, a városi teret, életet, emlékeket, mozgásokat, problémákat, változásokat, kezdeményezéseket, rejtett városi hálózatokat bemutató alkotásokat vár. (A „geotagged” fotóval pályázók számára készül egy interaktív vak-térkép, ahova a fotókat pozícionálhatják.)

A pályázat célja:

  • bemutatkozási és együttműködési lehetőséget teremteni fiatal, magyar képzőművészek, a térképészettel, várostervezéssel foglalkozó szakemberek számára
  • az  OSA Archívum Centrális Galériájában egy olyan kiállítás létrehozása, mely az utóbbi  húsz év Budapestjének társadalmi kérdéseire reflektálva mutatja be a térkép-műveket, illetve a térképpel kapcsolatos alkotásokat

Pályázhatnak: Elsősorban térképtudományi és geoinformatikai tanszékek, urbanisztika tanszékek, újmédia tanszékek, művészeti egyetemek hallgatói.

A kiíró elvárásai: Tematikailag Budapest 1990 és 2010 közötti időszakát bemutató térképpel, városi hálózatokkal, vagy a térkép problematikára reflektáló alkotásokkal lehet pályázni

Műfaji megkötés nincs.

A pályázaton való részvétel feltétele, hogy egy alkotó (csoportos alkotás esetén: alkotók) legfeljebb egy alkotást adhat be. Az alkotók csak eredeti, saját és a kiírás feltételeit figyelembe vevő tervvel jelentkezhetnek.

A benyújtandó pályázati dokumentumok:
Az alkotás, projekt művészi, technikai leírása legfeljebb 1500 karakterben, maximum egy oldalon.

  • vizuális terv
  • költségvetési terv
  • a pályázó(k) életrajza

A pályázat két fordulós, az első fordulóban a beadandó pályázati dokumentumok postára adási ideje: 2010. május 1.éjfél.

A pályázati anyagokat a terkep@ceu.hu címre lehet küldeni vagy személyesen  behozni, illetve postán eljuttatni két darab CD-én, vagy DVD-n az OSA Archívum, 1051, Budapest, Arany János utca 32. címre.  A borítékon fel kell tüntetni: “ Szubjektív Budapest Tér-képek” A pályázat nem jeligés, az alkotó(k) nevét, elérhetőségét fel kell tüntetni.

A második fordulóban csak a kiválasztott pályázatok vehetnek részt, az alkotókat május 31-ig értesíti az Archívum. Az OSA Archívum három pénzdíjat oszt ki a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások között.   A második fordulóba továbbjutott pályázók számára konzultációs lehetőséget biztosítunk az OSA Archívum Centrális Galériájában.

A második forduló határideje: 2010. szeptember 1.
A beküldött pályázatokból kiállítás nyílik 2010 októberében az OSA Archívum Centrális Galériájában.  A Centrális Galéria kiállítása hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között bármikor megtekinthető.

További információk rendelkezésre állnak az OSA Archívum honlapján: www.osaarchivum.org

A pályázat során felmerülő kérdéseket a terkep@ceu.hu e-mail címre kérjük elküldeni Seres Szilvia  kurátornak címezve.
Telefonos elérhetőség: (36 1) 327-3250