palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Szülőhazám, szép Palócföld képzőművészeti, irodalmi pályázat

A Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület (TKBK) és a Tar Lőrinc Tehetséggondozó Műhely, a PALÓC VILÁGTALÁLKOZÓ esemény alkalmából, hagyományteremtő szándékkal, képzőművészeti és irodalmi pályázatot ír ki (korhatár nélkül) „Szülőhazám, szép Palócföld” címmel.


A pályázat célja: értékeink megmutatása, rejtett értékeink felfedezése, ezáltal a „jó palócok önbizalmának, identitásának erősítése. A szülőföld, a közelebbi és távolabbi haza megbecsülése, szeretete nem kötelesség, hanem belső indíttatás. Hazánk és szűkebb szülőföldünk értékeit, hagyományait nemzedékről nemzedékre hagyományozva tudjuk átörökíteni a jövő számára. Ebből a megfontolásból, és a közelgő Palóc Világtalálkozó eseményére való tekintettel, igaz palóc szeretettel várjuk korhatár nélkül a pályaműveket az alábbiak szerint:

A pályázat feltételei:

 • a pályamű felajánlása a Palóc Világtalálkozó és a közeljövőben, Tar községben létrehozandó Palócföldi Hagyatékot bemutató állandó kiállítás számára
 • Képzőművészeti alkotások: festmények (olaj, tempera, gouache, akril stb. technikákkal készített alkotások), grafikák (sokszorosított vagy egyedi grafika, ide értve a számítógépes alapú képzőművészeti technikák), szobrok, kisplasztikák és fotók esetében méretbeli megkötés nincs. Egy pályázó maximum három pályaművel pályázhat.
 • Irodalmi alkotások esetében:
 • versek terjedelme: max. 10 versszak és/vagy 1500 karakter: A versek Palócföldről, vagy a saját palóc településről szóljanak, mutassa be, fejezze ki a pályázót a szülőföldjéhez fűződő érzelmeket. Versének formáját minden pályázó maga választja meg, de a zsűri a versek elbírálásánál figyelni fog arra, mennyire jól, tömören és találékonyan kezeli a szerző az általa választott formát, ismeri és betartja-e annak szabályait. A pályázatra 8 sornál rövidebb verset is elfogadunk, amennyiben a pályázó művét szabályos disztichonban írja, és a pályamű tartalma megfelel az epigramma műfaji követelményeinek. Ebben az esetben elfogadunk 2, 4 vagy 6 sorból álló verseket is.
 • prózai alkotásoknál: elektronikus formában, A/4 oldal, 12 betűméret, Times New Roman betűtípus

Célunk, hogy a pályázók

 • Palócföld és/vagy lakóhelyük múltjáról, jelenéről, jövőjéről szóló értékes gondolatokat fogalmazzon meg
 • érdekes, településükhöz kötődő tevékenységekről
 • értékes természeti és épített környezetről
 • a település szakrális emlékeiről ( templom, temető, keresztek, kálvária, szobrok, stb)
 • a pályázó vagy nagyszülei szülőfalujának szokásairól, hagyományairól számoljon be
 • meghatározó személyiségekről kutassanak és mutassák be azt a többi palóc ember számára.

Értékelés:
A beküldött pályaművek előzetes zsűrizés elé kerülnek. Az előzetes bírálaton sikerrel átesett művek versenyben maradnak a díjakért, esetleg egy antológiában való megjelenésért. A határidő lejárta előtt a bíráló bizottság tagjainak joguk van kapcsolatba lépni az ígéretes pályaművek szerzőivel, és javaslatot tenni az esetleges kisebb-nagyobb hibák javítására.
A pályaműveket kizárólag elektronikus formában a következő e-mail címen fogadjuk: palocvilagtalalkozopalyazat@gmail.com
Kérjük, hogy a pályázók a tárgy mezőbe írják be: „Szülőhazám, szép Palócföld”

Az e-mailben mindenképpen szerepeljen:

 • a kategória megjelölése
 • a pályamű neve
 • a pályázó neve
 • életkora
 • lakcíme
 • gyermekeknél a felkészítő/segítő pedagógus vagy szülő neve és e-mail címe, telefonszáma
 • a pályázó/felkészítő telefonszáma, elérhetősége
 • a megjelenéshez, megjelentetéshez/kiállításhoz való hozzájárulás
 • a pályamű felajánlása a Palóc Világtalálkozó és a leendő Palócföldi Hagyatékot bemutató állandó kiállítás számára

Beküldési- és beadási határidő: 2013. június 1.

Eredményhirdetés és díjátadás: a Palóc Világtalálkozó ünnepélyes díjkiosztó ünnepségén lesz.

Díjazás: művészeti és életkori kategóriánként 3-3 alkotást díjazunk. A győztes alkotásokat megjelentetjük, szerzőik között értékes tárgyjutalmakat osztunk ki. Nevezési díj nincs, pályázati elvárás a pályaművek felajánlása a Palóc Világtalálkozó és a leendő Palócföldi Hagyatékot bemutató állandó kiállítás számára/ az antológiában való megjelenéshez való hozzájárulás.
Az alkotások beküldésével a pályázók, kiskorú gyermek esetén szülei, ill. a felkészítő tanár beleegyezésüket adják abba, hogy a beküldött pályamunkát a TKBK mind elektronikus, mind nyomtatott formában közzétegye. A pályázó mindenféle honoráriumról lemond.
A TLBK és a Tar Lőrinc Tehetséggondozó Műhely fenntartja a jogot a megjelenésre szánt pályamunkák szerkesztésére.

Az alkotásokat neves képzőművészekből és irodalmárokból álló zsűri bírálja el.

Beküldés:
Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület, 3073.Tar, Ágasvár út 11.
Beküldési határidő: 2013. 06. 01.éjfél

Kiállítás és eredményhirdetés a Palóc Világtalálkozón 2013. augusztus 3-án, szombaton de. 11.00 órakor Tar község, Kodály Zoltán Általános Iskolában.

További információ: Berze Marianna +36 30 / 698 77 03 vagy tarlorincegyesulet@gmail.com
http://palocvilagtalalkozo.hupont.hu/