palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Takarékoskodj a föld energiájával! Építészeti-épületenergetikai nagydíj 2012

Példamutató energia- és környezettudatos tervezői gondolkodást díjazna a Magyar Energia Hivatal, a hazai energiapiac szakértője. A Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű kampány keretében a Hivatal Építészeti-Épületenergetikai Nagydíjat alapított. A pályázat célja, hogy az energiaellátás biztonsága és az energiaimport függőség csökkentése érdekében ösztönözze az építészeket környezettudatosságra és a megújuló energiaforrások alkalmazására. 

 

Az energiabiztonság javításához nélkülözhetetlen, hogy hazánk mérsékelje az energiaimporttól való jelentős függőségét. Az Európai Unió klíma- és energiapolitikai céljaival összhangban javítani kell az energiahatékonyságot, és növelni kell a megújuló energiák hasznosítását. Az elmúlt időszakban a Hivatal az államigazgatáson belül komoly szerepet vállalt a megújuló energia hasznosítása és környezettudatos gondolkodás további terjedésének elősegítése terén. Támogatásával számos kutatás valósult meg a témában.

 Az év elején kiadott „Nemzeti Energiastratégia 2030” egyik fő prioritásának tekinti az állami szerepvállalás erősítését a szemléletformálás területén is. Ennek jegyében indította el a Magyar Energia Hivatal a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű, energiatudatosságra ösztöntő kampányát, melynek  egyik célja felhívni a figyelmet arra, hogy egy épület környezetbarát volta a tudatos tervezéssel kezdődik.

 Az épületek által okozott energiaterhelés csökkentéséhez elengedhetetlen tudatos tervezés elismerése és ösztönzése érdekében,  a MEH díjazni kívánja az ökologikus építészeti jegyeket magán viselő épületeket, illetve a példamutató tervezői gondolkodást. Pályázni lehet olyan Magyarországon felépült épülettel, funkcióra és léptékre tekintet nélkül, amely magán tudja az energia- és környezettudatos ismérveket.

 Letölthető dokumentumok:

pályázati kiírás

Építészeti-épületenergetikai nagydíj 2012 – tájékoztató

Azonosító lap

Hivatalos lábléc a pályázathoz

A Nagydíjjal kapcsolatos minden információ megtalálható a Magyar Energia Hivatal honlapján, a http://www.eh.gov.hu/kozerdekuadatok-2/amagyarenergiahivatalkozlemenyei/446-takarekoskodjafoldenergiajaval.html címen.

További információ

Horváth Andrea
20/343 5773
andrea
.horvath@youngandpartners.hu

Interjújavaslat

Vigassy Csaba

sajtószóvivő

Magyar Energia Hivatal

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

a Takarékoskodj a Föld energiájával kampányról

 A Magyar Energia Hivatal (MEH) 2012 elején indította el a Takarékoskodj a Föld energiájával! elnevezésű, energiatudatosságra ösztönző kampányát. A program illeszkedik a MEH hosszú távú kommunikációs és szemléletformálási terveihez. A MEH célja, hogy az energiaellátás biztonsága érdekében informálja a hazai lakosságot, illetve valamennyi, az energiahasználatban érdekelt, arra hatással levő szereplőt, és ösztönözze őket a takarékos megoldások és a megújuló energiaforrások alkalmazására.

A magyar társadalom egyre növekvő mértékben ugyan, de még mindig nem kellő mértékben rendelkezik megfelelő információkkal a hazai energiahelyzetről, az azzal kapcsolatos problémákról, teendőkről, lehetőségekről. Az Energia Hivatal által minden évben elkészített elégedettségi vizsgálatból kiderül, hogy energiatudatosak vagyunk, ha megengedhetjük magunknak. Energiatakarékos izzók és háztartási gépek használata, szelektív hulladékgyűjtés és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban; ma Magyarországon ezek a környezettudatos magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai. A kevésbé környezetkárosító energiáért való elvi fizetési hajlandóság évről évre csökken. A pillanatnyi haszon sok esetben felülírja a hosszú távú megtérülést.

Ezért az Energia Hivatal a közeljövőben kampányokat indít, melyek a lakosság széles rétegeinek olyan lehetőségeket mutatnak meg, melyek egyszerre környezettudatosak és pénztárcakímélőek.

Takarékoskodj a Föld Energiájával! kampánnyal a Hivatal szeretné felhívni a lakosság, a helyi települések, mint közösségek, és a MEH saját dolgozóinak a figyelmét, hogy miként lehetnek a napi tevékenységük során energiatudatosak. A facebook-on hamarosan induló alkalmazás segítségével hasznos tippeket kaphatnak, vállalhatják ezek alkalmazását életükben, melyekért környezetbarát és energiatakarékos nyereményeket is kaphatnak.

Továbbá a MEH az energiafelhasználásra közép és hosszútávon is hatással levő szakterületek képviselőit is meg kívánja szólítani programjaival. Az épületek által okozott energiaterhelés csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy a jövőben egyre több energiatudatos szemléletben tervezett épület szülessen. Ennek érdekében a MEH konferenciát szervez, hallgatói tervpályázatot hirdetett, illetve díjazni kívánja a már megépült, ökologikus építészeti jegyeket magán viselő épületek tervezőjét.

A programról, és annak egyes elemiről bővebb információ:

Vigassy Csaba
sajtószóvivő