palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Tanár úr, kérem, én filmeztem – filmes pályázat

A Petőfi Irodalmi Múzeum,  a Margó Városi Irodalmi Fesztivál és a Daazo.com – European Short Film Centre a Bookline-nal együttműködésben kisfilmpályázatot hirdet “Tanár úr, kérem, én filmeztem.” címmel.

Hogyan hat ránk Karinthy Frigyes? A XX. század legnagyobb zsenije, aki a pesti humor mestere volt,  mélyen ismerte az emberi kapcsolatokat, megteremtette az irodalmi paródia műfaját és közben létrehozta a hat lépés elméletét is.

A pályázatra olyan kisfilmeket várunk, amelyek Karinthy Frigyes szövegeinek felhasználásával készültek – műfaji megkötés nélkül, de maximum 10 percben. A pályázatra elsősorban középiskolások, egyetemisták, pályakezdő filmesek jelentkezését várjuk – diák kategóriában különdíjat osztunk ki.

Ajánlott témák:

 • Tanár úr kérem! – diákélet 2013-ban
 • Utazás a koponyám körül – agyban nagy
 • Így írtok ti – filmes paródiák
 • lírai munkák
 • Találkozás egy fiatalemberrel – Milyen leszek 10 év múlva?

A PIM szakmai segítséget nyújt a filmkészítőknek: a Karinthy-tárlat terei forgatási helyszínként is használhatóak, ezzel kapcsolatban bővebb információt Erlitz János ad az erlitzj@pim.hu email címen.

Az elkészült kisfilmeket daazo.com/karinthy weboldalon lehet nevezni.

A nevezés a következőképpen történhet:

Amennyiben a pályázó már rendelkezik a daazo.com-on található filmmel, akkor a submit gomb segítségével nevezheti filmjét. Ha még nincs feltöltött filmje, akkor az oldalon található upload gomb segítségével töltheti fel a pályamunkát. A sikeres nevezéshez a feltöltő oldalon a film alapinformációit (cím, leírás, kategória stb.) kötelezően ki kell tölteni. A feltöltött filmet publikusra kell állítani. Ellenkező esetben a nevezés nem valósul meg. A nevezés sikerességéről a feltöltő oldalon található „submissions” lapfül alatt lehet megbizonyosodni, ahol – ha az addig még nem valósult meg – manuálisan is lehet nevezni a filmet a vonatkozó filmverseny alatt található submit gombbal. A nevezéssel kapcsolatosan további informácókat az info@daazo.com email-címen kérhetnek a pályázók.

Letölthető dokumentum

pályázati kiírás

A pályaműveket rangos zsűri bírálja el, amelynek tagjai:

 • Karinthy Márton, az író unokája és jogutódja
 • Mátyássy Áron, a TÚK – Tanár Úr Kérem! című film rendezője
 • Deák Dániel, a Daazo.com alapítója

A Bookline jóvoltából értékes nyereményeket osztanak ki a díjazottak között:

 • Pioneer DVD DV2020 lejátszó
 • Sony Cyber shot fényképezőgép csomag
 • Icarus M700 Omnia e-könyv-olvasó

A pályázat nevezési határideje 2013. május 27.

A film feltöltését május 27-én éjfélig kell megkezdeni.

FONTOS: Mivel a Daazo.com maximum 500 MByte-os filmfajlokat tud fogadni, ezért javasuljuk a h264-es videokodek és az mp4-es formátum használatát. A videó bitrate-t érdemes 3000 KBs-re állítani.

A pályázatot a Margó Városi Irodalmi Fesztivál keretében a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Karinthy nap zárja 2013. június 8-án 15 órakor. A Karinthy-nap keretében levetítjük az író műveiből készült adaptációkat, a versenyre nevezett kisfilmeket, majd az író unokája és a zsűri elnöke Karinthy Márton tart rendkívüli tárlatvezetést a PIM Karinthy kiállításán.

Forrás: http://daazo.com/karinthy/info