palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Te tegyél érte! videó pályázat

Pályázat, jó példák bemutatásáról a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, kis videók formájában, középiskolások számára.

A Kemenes Vulkán Park és a Celldömölk Város Önkormányzata az alábbi pályázatot hirdeti meg a „Te tegyél érte” elnevezésű pályázat keretében, mely a hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálására fordítható támogatásból került finanszírozásra a Földművelésügyi Minisztérium által.

A pályázat kiírója
A pályázat kiírója a Kemenes Vulkán Park (9500 Celldömölk, Sághegyalja u. 1., e-mail cím: info@kemenesvulkanpark.hu) és Celldömölk Város Önkormányzata (9500 Celldömölk, Városháza tér 1.)

A pályázat célja: Játékos formában, minél szélesebb körben megismertetni és népszerűsíteni a környezetkímélő hulladékgazdálkodási vagy éppen a zero waste a megoldásokat ismereteket a középiskolás diákok körében.

Készítsetek egy videót!

Miről szóljon?
Jó példák bemutatásáról a hulladékgazdálkodással kapcsolatban, a videók akár személyes, otthoni környezetből hozott példák is lehetnek, melyekkel társaitokat tudjátok motiválni a helyes hulladék gazdálkodásra a környezetünk megóvása érdekében.

Egy kis hasznos a témához:
A hulladék gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. A természetben keletkező hulladékok egyéb élő szervezetek számára szolgálhatnak nyersanyagként, így részesei lehetnek a természetes körforgásnak. Ameddig az emberiség a természettel harmóniában élt, nem igazán keletkezett olyan hulladék, mely ne tudott volna újra hasznosulni. Majd a települések, később városok kialakulásával a társadalmak hulladéktermelése is teljesen átalakult. A középkortól kezdve például az emberek csak az utcára dobálták a feleslegessé vált tárgyakat, szemetet, ezzel iszonyatos bűz- és mocsoktengerré változtatva saját lakóhelyüket. Mikor felismerték az összefüggést a rengeteg szemét és a pusztító járványok között, elkezdtek foglalkozni a hulladék kezelésével. A ZWI gondolatisága szerint a zero waste egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási forma.

Mutatjuk ez mit jelent:

Te tegyél érte! Videó pályázat

 1. Első generáció (azonnali “megoldás”) – EZT KERÜLJÜK, NEM EZ A FELELŐS MEGOLDÁS
  szemetesbe kerülés -> SZEMÉT
 2. Második generáció (rövidtávú megoldás) a szemetesbe kerülés után újrafelhasználás -> ÚJRAHASZNOSÍTÁS –> további információgyűjtéshez ajánlott honlap: http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/  Harmadik generáció (hosszútávú megoldás) kifejezetten az újra felhasználhatóságra tervezve -> ZERO WASTE –> inspirációként, további információgyűjtéshez ajánlott honlap: http://zwm.hu/ A zero waste kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék. Tulajdonképpen egy olyan logikai megközelítésről van szó, amely az újrahasznosításnál (recycle) is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. Ennek alapja az, hogyha a termékeket örök életűnek, azaz újrafelhasználhatónak (reusable) gyártják. Vagyis egyszerűbben megfogalmazva, a zero waste mozgalom célja az, hogy a hulladéktermelés helyett mindent használjunk újra – meg újra, szemben az egyszer használatos megközelítéssel. Így elkerülhetjük, hogy hulladék kerüljön a természetbe, hiszen minden már nem használatos, zero waste gondolkodásmóddal készült termék “élete” végén is megtalálja az új, hasznos helyét a természetben.

Pályázók köre
A pályázaton indulhat bármely, középiskolás tanuló egyénileg vagy csoportosan. A pályázaton való indulás feltétele, hogy a Pályázó vállalja a pályázatban meghirdetett feltételek teljesítését. Egy csapat maximum 6 főből áll. Egy iskolából bármennyi csapat jelentkezhet.

Pályázati nyeremények
A zsűri által megfelelő színvonalúnak értékelt filmet készítő csapatok diákjai (minimum 3, maximum 6 csapat) részesülnek díjazásban. A pályázat díjazottjai nem tárgyi ajándékban részesülnek, hanem élményekkel és szolgáltatásokkal gazdagodnak. A zsűri által díjazott videók készítői Kemenes Vulkán Park által összeállított túra és belépőjegy csomagot kapnak valamint publikálásra kerülnek.

 • Első helyezett 4DX és 3D mozijegy1 + Vulkánpark ajándékcsomag
 • Második helyezett 4D mozijegy + Vulkánpark ajándékcsomag
 • Harmadik helyezett 3D mozijegy + Vulkánpark ajándékcsomag

A jelentkezés feltételei
A pályázó teljes körűen és feltétel nélkül elfogadja a pályázati kiírásban részletezett feltételeket és a nyertesek kiválasztásának módját. A pályázó a pályázati anyag benyújtásával hozzájárul, hogy a pályázatban szereplő információkat, illusztrációkat, képi- és hanganyagokat a Szervező nyilvánosan felhasználja. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat benyújtásával a Szervező jelen pályázattal összefüggésben felhasználhatja a csapat és az iskola nevét. A pályázó vállalja, hogy a kisfilm minden szempontból márkanév- illetve brand mentes, megfelel a reklámozási korlátokról szóló jogi szabályozásnak. A pályázó vállalja, hogy a kisfilm minden szereplőjétől beszerzi és díjazás esetén a Kemenes Vulkán Park részére átadja az arra vonatkozó szülői (törvényes képviselő) nyilatkozatokat, hogy jóváhagyja a filmben való szereplést és hozzájárul a film pályázatra való benyújtásához, illetve a kisfilm

A pályázati anyag tartalma

Kötelező elemek:

 • 1 db MP4 formátumú, legalább HD (1280 x 720 pixel) felbontású, fekvő tájolással készített, maximum 5 perc hosszúságú kisfilm, amely az alább felsorolt kötelező arculati elemeket is tartalmazza.
  • „Te tegyél érte” pályázat
  • a film címe
  • A Kemenes Vulkán Park logója (letölthető: http://www.kemenesvulkanpark.hu/informaciok/letoltesek )
  • a készítő csapat neve és iskolája
 • A kisfilm szöveges leirata (időkódokkal ellátott szövegkönyve) és forgatókönyve, amely biztosítja az esetlegesen a későbbiekben a feliratozás lehetőségét.
 • A http://www.kemenesvulkanpark.hu/informaciok/letoltesek oldalról letölthető, a info@kemenesvulkanpark.hu email címre megküldött, kitöltött, aláírt szkennelt űrlap arról, hogy: · a kisfilm minden szereplője hozzájárult a pályázati feltételek szerinti további felhasználáshoz · a kisfilm minden kiskorú szereplőjének szülője (törvényes képviselője) hozzájárult a szerepléshez és a pályázati feltételek szerinti további felhasználáshoz · a készítők elfogadják a pályázati feltételeket · a kisfilm eredeti, önálló munka és szerzői jogokat nem sért

Letölthető dokumentumok

Te-tegyél-érte-videópályázat-kiírás2019

A pályázat határideje, beküldési módja

A pályázatok beérkezésének határideje: 2019. március 5. éjfél.

A pályázat benyújtásakor meg kell adni a következőket:

 • csapat neve
 • csapattagok (diákok és tanár) neve
 • kapcsolattartó neve
 • elérhetősége
 • feltöltött videó youtube linkje

A pályázati filmet a pályázóknak Youtube videóként kell feltölteni és a film linkjét a info@kemenesvulkanpark.hu e-mail címre „Te tegyél érte videó pályázat” tárgy megjelöléssel, a elküldeni a csapat nevének és a kért adatok feltüntetésével.

Kapcsolat: www.kemenesvulkanpark.hu A pályázattal kapcsolatos tartalmi vagy technikai kérdést feltenni az info@kemenesvulkanpark.hu e-mail címen lehet.