palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Újraértelmező Szótár irodalmi pályázat

2013. március 15-én Újraértelmező Szótár címen meghívásos és nyílt pályázatot hirdet a Litera. A pályázóknak 2-3 flekk terjedelmű szócikkben kell újradefiniálniuk a következő fogalmak egyikét: Szabadság, Demokrácia, Felelősség, Ízlés, Hűség, Lelkiismeret, Morál, Változás, Intelligencia, Műveltség.

A beérkezési határidő: 2013. április 15. 

A gyakran használt szavak, fontos fogalmak jelentése az aktuális társadalmi kontextustól függően folyamatosan változik, új értelmet nyer. A napjainkban különösképp szembetűnő átértelmeződés, jelentésbővülés, csonkulás, más tartalmakkal telítődés sokszor nagyon messzire távolítja a jelentést az eredetitől – viszonylagosítva, esetenként kifordítva alapvető kifejezéseinket.

A Litera ezért döntött úgy, hogy 2013-ban meghívásos és nyílt irodalmi pályázatot hirdet. Mindkét pályázatban annak a szerzőnek díjazza munkáját, aki kb. két-három flekk terjedelmű szócikkében a legmesteribb módon definiálja újra a szerkesztőség által megadott fogalmak egyikét.

A meghívásos pályázatra beérkezett műveket, amelyek a Literán és külön erre az alkalomra nyitott blogon is olvashatóak, diákzsűri bírálja el. A legjobb alkotás érdemli ki az idei Litera-díjat.

A meghívásos mellett, mint minden évben, az alább olvasható feltételekkel nyílt irodalmi pályázatot is hirdetünk, melyet szakmai zsűri bírál el.

A díjátadásra az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején kerül sor, 2013. április 20-án.

Pályázati feltételek

A hívószavak, amelyek közül egyet kell választani
Szabadság, Demokrácia, Felelősség, Ízlés, Hűség, Lelkiismeret, Morál, Változás, Intelligencia, Műveltség

Terjedelem: 2-3 flekk (minimum 3000 – maximum 4-5000 karakter)
Műfaj: szócikk (ezen belül vagy ezen túl: rövidpróza, tárca, kisesszé)
Beküldési határidő: 2013. április 15. éjfél
A pályaműveket, kérjük, a következő emailcímre küldjék: literaszotar@gmail.com

A nyílt pályázaton saját nevén bárki részt vehet, akinek műve megfelel a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek, a Litera alapelveinek, valamint tartózkodik a nyílt pártpolitikai utalásoktól.
A határidő után érkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni! Valamint azokat a pályamunkákat sem tudjuk értékelni, amelyek átlépik a terjedelmi határt.
Egy pályázó csak két művel indulhat! Amennyiben egy jelentkezőtől kettőnél több pályamunka érkezik, az időben korábban küldött kettő érvényes.
A beérkezett műveket nem szerkesztjük, helyesírásukat nem javítjuk blogoldalunkon.

A nyílt pályázatra beérkezett írásokat folyamatosan közöljük a Litera Újraértelmező Szótár című külön blogján, amely hamarosan látogatható.

A nyílt pályázat díjai: A pályázat három legjobbja értékes díjat kap, emellett mindhárom pályamű olvasható lesz a Literán is.

Forrás: http://www.litera.hu