palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Újságírói ösztöndíj újságíróknak

Ösztöndíj pályázat a társadalmi igazságossággal, a jogállamisággal, a kisebbségi jogokkal, az egyenlőséggel, a közszolgáltatásokhoz való hozzáféréssel és más, az emberi jogokkal kapcsolatos témákkal foglalkozó közép-, kelet- és délkelet-európai újságírók számára.

A Reporting Democracy pályázatot hirdet közép-, kelet- és délkelet-európai újságíróknak, akik a saját régiójukban a demokrácia fogalomkörével kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak.

A pályázati lehetőség célja az elemző és oknyomozó újságírás, a médiaszabadság támogatása, valamint a társadalmi igazságossággal, a jogállamisággal, a kisebbségi jogokkal, az egyenlőséggel, a közszolgáltatásokhoz való hozzáféréssel és más emberi jogokkal kapcsolatos témákkal foglalkozó hangok felerősítése.

Az újságírók, Reporting Democracy (Jelentés a demokráciáról) témakörébe tartozó releváns témákban nyújthatnak be ötleteket.

Az egyenként 2000 euró értékű támogatásokat hivatásos freelancer vagy szerkesztőségi újságírók egyaránt megkaphatják, közülük azok, akik oknyomozó, elemző vagy riportot készítenek. A pályázatra csapatok (pl. riporter, producer, fotós, videószerkesztő) is jelentkezhetnek. Ez esetben a szerződés aláírója a kijelölt csapatvezető.

A Reporting Democracy szerkesztői támogatást és platformot biztosít a kiválasztott történetek közzétételéhez és terjesztéséhez.

A pályázatok benyújtásának határideje 2024. január 30.

Bővebb információ: a LINK-en keresztül elérhető a pályázati űrlap

A pályázati felhívás általános szabályai:

Az ösztöndíjakat Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Montenegró, Magyarország, Moldova, Észak-Macedónia, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország újságírói igényelhetik.
Ebben a ciklusban legfeljebb tíz támogatást ítélnek oda, és minden pályázó csak egy pályázatot nyújthat be e támogatási rendszer keretében.
A maximális összeg támogatásként: 2 000 euró.
A határokon átívelő együttműködések preferáltak.
Támogatható költségek: díjak, utazási költségek és a különböző gyártási költségek (dokumentumok, videós, fotós stb.).

Pályázat elérhetősége: Reporting Democracy Grants for Journalists

A pályázat benyújtásának határideje 2024. január 30., 23:59 CET.

További információ: reportingdemocracy@birnnetwork.org e-mail címen.