palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós forrásból épül Európa leghosszabb múzeumi vasúti sínpályája a szentendrei skanzenben

A szentendrei skanzenben megkezdődött Európa leghosszabb, 2,1 kilométeres múzeumi vasúti sínpályájának lefektetése; a munkálatok az április 7-i szezonnyitásra fejeződnek be, a látogatók a terepet motorvonaton is bejárhatják. Bereczki Ibolya elmondta, hogy a vasútépítés része az intézmény összesen 2,2 milliárd forintból megvalósuló múzeumgyarapító programjának. Az összeg nagyobb hányadát uniós forrásból, pályázati úton nyerte el a skanzen, a nemzeti fejlesztési terv keretében. A Skanzen Örökség Program néven futó projekt négy ütemben 2010-ig valósul meg. Szintén most épül a hajdani vasútállomás, eredeti épülettel, pénztárral, váróteremmel, irodával. Az 1880-as évek mezőhegyesi vasútállomását idéző építmény szolgál 2009-től a skanzen bejárataként, ami a látogatókat rögtön az elmúlt évszázad hangulatába csöppenti, megadva az alapérzést a következő órákban rájuk váró vizuális élményekhez – fogalmazott a főigazgató-helyettes.

A vendégek innen indulhatnak majd a vonaton a meglévő hét és az alakuló nyolcadik tájegység több mint kétszáz épületének felfedezésére. Maga a vonat az 1920-as években a Ganz-gyárban készült bolgár exportra, de itthon maradt. Békéscsaba környékén zötyögött a síneken, az 1960-as évekig teljesített szolgálatot, majd mint muzeális műszaki csodát kivonták a forgalomból.

A vonat a vésztői állomás látványosságaként aludta át az elmúlt évtizedeket, amíg a skanzen munkatársai rábukkantak; most a Máv szentesi járműjavítójában lehelnek bele új életet. A restaurált, kipofozott, zöld-fekete színű vonat száz utast visz majd és óránként 15 kilométeres sebességgel kanyarog a régi házak, porták között.

A vonat Szentesről Szentendrére, a Hév-végállomására gurul majd be, ahonnan speciális járművön szállítják a skanzenbe, hogy itt ismét sínre kerüljön. Bereczki Ibolya elmondta, hogy a beruházás a Palócföldre és észak-magyarországra jellemző falu felépítését is magában foglalja.

A 45 épületet a helyszínen, az Ipoly és a Bodrog közötti településeken választották ki, majd megvásárolták. A házakat, csűröket, ólakat szétszedik, Szentendrére szállítják, majd ismét felépítik. A vendégek a 2010-es szezonban már itt is minden tájegységet eredetiben vehetnek majd szemügyre – hívta fel a figyelmet a főigazgató-helyettes.
(MTI)