palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós forrásból indul a fertődi Esterházy-kastély örökség turisztikai fejlesztése

Indulhat Fertőd-Eszterháza, Közép-Európai Kulturális Központ 1 milliárd 563 millió forintos I. fejlesztési üteme, amely csaknem 1 milliárd 327 millió forint uniós támogatással valósul meg. A kiemelt projekt támogatási szerződését március 10-én Fertődön, az Esterházy-kastélyban írta alá Horváth Jácint ügyvezető, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatója és dr. Varga Kálmán a Műemlékek Nemzeti Gondokságának igazgatója. Az eseményen köszöntőt mondott Csák Ferenc az OKM kulturális ügyekért felelős államtitkára.

Unios forrásból indul a fertődi Esterházy-kastély örökség-turisztikai fejlesztése

A kastély és környezete fejlesztésének fő célja a kulturális és környezeti értékek fenntartható gazdagítása úgy, hogy a látogatószám jelentősen növekedjék, több bevételt eredményezzen, valamint a szükséges kulturális, logisztikai, szórakoztató és turisztikai infrastruktúra kiépítése megkezdődjön.

A kastély-együttesen az elmúlt évtizedek során végrehajtott felújítási munkálatok (kisebb restaurálások, homlokzat-felújítás) nem vezettek hosszútávon fenntartható eredményre. Az eddigi tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy kizárólag a térségfejlesztéssel egybekötött vonzerőfejlesztés, a komplex térségfejlesztés az egyedüli járható út a kastély-együttes fenntartható hasznosításának megvalósítására.

A projekt megvalósítását indokolja, hogy a kastély-együttes jelenlegi helyzetében nem nyújt a mai látogatói igényeket kielégítő attrakcióélményt. A látogatószám növeléséhez a kastély turisztikai kínálatának bővítése szükséges, melynek első lépéseit és alapjait a jelenlegi projekt teremti meg.

Építési, restaurálási, tevékenységek:
1.    Külső, park felőli homlokzatok felújítása
2.    Díszudvar felújítása
3.    Főépület dísztereinek rekonstrukciója
o    Apolló terem (Dísz terem)
o    Haydn terem (Zene terem)
o    Sala Terrena
o    Nyári ebédlő
o    Főlépcsőház
4.    A Bábszínház tetőrekonstrukciója
5.    Parkoló kialakítása
A kastélyegyüttes vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója, dr. Varga Kálmán ismertette, hogy a kastély első fejlesztési ütemének csaknem 1.6 milliárd forintos beruházását a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, lehetőséget teremtve arra, hogy hazánk Európa-hírű egyedi műemlékegyüttese uniós forráshoz jusson. A tervek szerint 2009 tavaszán kezdődnek meg a munkálatok a kastélyban, s várhatóan 2011-ben zárulnak.

A most induló helyreállítási-fejlesztési projekt első ütemével még korántsem zárulhat le az Eszterháza – Közép-Európai Kulturális Központ létrehozásának munkája. Előkészítés alatt van a fejlesztés második üteme, amely során egyebek mellett tovább bővülne a felújított épületek száma, és a kastélypark egy része is megújulna, valamint fogadóközpont épülne, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, másrészt a régió turisztikai központja lenne. A második ütem tervezett költségvetése mintegy 2.5 milliárd forint, megvalósulása után a Fertő-táj világörökségi terület valóban európai színvonalú központjává válik az Esterházy-kastély.
(OKM)