palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós forrásból újul meg a Szent Imre Kórház

A kórház rekonstrukciójának II. üteméről szóló támogatási szerződést április 1-jén írták alá. A Szent Imre Kórház Budapest egyik vezető területi kórháza. Ez a kórház látja el egész Dél-Budát és a környező településeket is. Rekonstrukciójával 2010-re a főváros egyik legmodernebb regionális egészségügyi intézménye jön létre, amely képes biztosítani a versenyképes, magas színvonalú ellátást az agglomeráció lakói számára is.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben döntött arról, hogy a Szent Imre Kórház rekonstrukciójának II. üteméhez uniós támogatást igényel és ehhez közel 3,5 milliárd forint önerőt biztosít. Ezt megelőzően a Fővárosi Önkormányzat már saját forrásból megkezdte az intézmény átépítését. 2008-ban készült el a részletes pályázat uniós forrás megszerzésére, amely egy, a korábbinál nagyobb mértékű fejlesztést tűzött ki célul. A pályázat bírálói 2008 végén döntöttek arról, hogy a rekonstrukció közel 3,3 milliárd uniós támogatást kap, így a fejlesztés teljes költsége most eléri a 6,7 milliárd forintot.
A Szent Imre Kórház rekonstrukciójának II. ütemében a Főváros korszerűsíti a regionális egészségügyi központ járóbeteg-szakambulanciáját, megújul a Sürgősségi Betegellátó Centrum, és modernebb feltételeket teremt a Belgyógyászati Mátrix Centrumban is. A projekt során a Szent Imre Kórházban egy teljesen új Kardiometabolikus és Érrendszeri Centrum is felépül. Az egészségügyi központ több mint 14 200 négyzetméter területen újul meg, és a kórház az új épületnek köszönhetően csaknem 9200 négyzetméterrel bővül.

A kivitelezési munka az építési szerződés megkötésének napján, 2007. november elsején kezdődött el. A mai napig befejeződött minden előkészítő munka, és a parkolók kialakítása, illetve véget értek a külső közműépítések. Elvégezték az új transzformátor beszerelését, beüzemelését, és elkészült az új portaépület is. Igazgatási helyiségekkel, angiográfiás laboratóriummal és neurointenzív részleggel bővült a Sürgősségi Betegellátó Centrum, és befejeződtek az új Kardiometabolikus és Érrendszeri Centrum építési munkálatai is.

A projekt befejezéséig hátralévő időben megtörténik a Járóbeteg-szakambulancia és a Belgyógyászati Mátrix Centrum teljes rekonstrukciója, illetve épületfelügyeleti rendszert telepítenek a 4 épületben. Az átadásig elkészül egy közlekedési alagút, az érintett térség parkosítása, és beszerzik a szükséges orvostechnikai eszközöket is.

A felújított vagy újonnan elkészült épületeket előreláthatólag 2010 végén lehet átadni. Az építkezés közben a gyógyító tevékenység mindvégig folyamatos marad.

Szent Imre Kórház rekonstrukció I. ütem 1994-2002

Míg a rekonstrukció II. üteme önkormányzati és uniós forrásokból jön létre, addig a 2002-ig tartó I. ütem az önkormányzati önerő mellett állami, címzett támogatásból épült.
Az átfogó és szükségszerű rekonstrukció megtervezése 1994-ben kezdődött meg, amelynek keretében elkészült a Tétényi úti telek részletes rendezési terve, valamint az „A” jelű főépület bővítéses rekonstrukciójának első dokumentációja, amellyel a Fővárosi Önkormányzat 4 milliárd forint címzett központi támogatást nyert el 1998-ban. A központi forrást az Önkormányzat egészítette ki 3 és fél milliárd forinttal a saját erejéből, így elkezdődhetett a bővítéses rekonstrukció a legszükségesebb felszerelések beszerzésével együtt. A beruházás eredményeként mára az épület megjelenése, ellátási színvonala és technológiája is európai léptékű. A bővítményként elkészült új hétszintes épülettel javult az ellátás minősége és enyhült a zsúfoltság. A két- és négyágyas kórtermek terasszal és külön fürdőszobával egészülnek ki, és a szobákat telefonnal, televízió-csatlakozással, és nővérhívó rendszerrel szerelték fel.
A régi „A” épület rekonstrukciójával új, korszerű műtőblokk jött létre, megfelelő helyre került és kiegészült a képalkotó diagnosztika. A projekt részeként létrejött egy központi intenzív egység is. A 2002-ben befejezett bővítéses-rekonstrukció I. üteme csaknem 20 ezer négyzetméternyi területet érintett. A beruházásnak köszönhetően a Szent Imre Kórház több mint 8000 négyzetméterrel bővült.
(NFÜ)

linkek: Budva Varsó utazás Bártfa utazás Ulcinj apartment