palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kiemelt projektek előkészítése: Duna árvízvédelmi projekt

Jelenleg is zajlik az előkészítése a Duna árvízvédelmére kidolgozott környezetvédelmi nagyprojektnek. A fejlesztés tervezett összköltsége 29,9 milliárd forint. Az uniós nagyprojekt 663 millió forintba kerülő előkészítése jelenleg is tart, a pályázatot a tervek szerint a nyáron benyújtják második fordulóra. A beruházás kivitelezése várhatóan 2010-ben kezdődik, és 2012 második felében fejeződik be. A 30 milliárd forintos nagyprojekt kivitelezése során közel 200 km hosszú árvízvédelmi töltést fejlesztenek, felújítanak számos műtárgyat, valamint kiépítik és megerősítik a töltések burkolatát is. Mindezek eredményeképp jelentősen javul az érintett, 11 ezer négyzetkilométernyi ártéren élő mintegy egymillió ember árvízi biztonsága, gyorsabbá, hatékonyabbá válik az árvízi védekezés, amelynek egyúttal csökkennek a költségei is.
A fejlesztés 15 árvízvédelmi szakaszon 10967 négyzetkilométernyi területet, 15 kistérséget, 6 megyét érint, az itt élő népesség összesen 970 ezer fő.
A Duna menti árvízvédelmi töltés mára már több helyen nem felel meg sem a magassági, sem az egyéb műszaki követelményeknek, keresztmetszet-hiányosságok, szivárgás, buzgárok, állékonysági problémák jelentkeznek.
Megépül kb. 12 km hosszú új töltés, a többi szakaszon pedig magasítják, megerősítik az árvízvédelmi fővédvonalat. Mintegy 100 km hosszan a töltéskoronát is burkolni kell, illetve fel kell újítani a már meglévő burkolatot, továbbá néhány helyen ki kell építeni a töltések megközelítéséhez szükséges utakat is, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá váljon a védekezés, és az árvízi időszakon kívüli munkák is megfelelően elvégezhetők legyenek. A fejlesztés során megépítenek és felújítanak 26 kis és nagy árvízvédelmi műtárgyat (zsilipet és szivattyútelepet) és két árvízvédelmi központot is kialakítanak: egyet Bölcskén, egyet pedig a Sió torkolati műtárgyánál.

A Szigetközben, Dunaszentpál és Mecsér térségében 12 km hosszú új töltést építenek, amely Győr árvízi biztonságát is növeli. Ezt szolgálja majd az Iparcsatorna torkolatában megépülő árvízkapu és a likócsi városrészben több árvízvédelmi fejlesztés is. A Szentendrei és a Csepel szigeten megerősítik és magasítják a töltéseket, lentebb pedig felújítják az 1970-es években épült Sió-torkolati zsilipet.

A fejlesztés tervezett összköltsége 29,9 milliárd forint. Az uniós nagyprojekt 663 millió forintba kerülő előkészítése jelenleg is tart, a pályázatot a tervek szerint a nyáron benyújtják második fordulóra. A beruházás kivitelezése várhatóan 2010-ben kezdődik, és 2012 második felében fejeződik be.
(KVVM)