palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós pályázatból megújul az edelényi L’Huillier-Coburg kastély

Az Észak-Magyarországi Operatív Program Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében elkezdődhet az edelényi Kastélysziget Kulturális – Turisztikai Központ csaknem 2,2 milliárd forintos kiemelt projektjének kivitelezése. Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya. A kiemelt projekt támogatási szerződését ma írták alá az edelényi kastélyban, az eseményen részt vett Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára is. A beruházás során elkészül a kastély épület rekonstrukciója (akadálymentes szintterület több mint 1600 m2), és felújításra kerül a teljes kastélypark területe közel 50 hektáron.

Elvégzik a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastély főépületének külső-belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek restaurálását, illetve a hosszútávon történő fenntartás és értékmegőrzés érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítását. Lényeges projektelem a kastély környezet sziget-jellegének visszaállítása, a Bódva folyó túloldalán egy látogatóbarát fogadóépület 70 személygépkocsi és 8 busz parkolóhely kialakításával. A fogadóépületet a kastélyszigettel egy újonnan épült gyalogos híd köti össze.

A projekt nyomán közel 30 új munkahely létesül, s a turisztikai attrakcióhoz kapcsolódó szolgáltatások pedig számos vállalkozásnak adnak majd munkát a térségben. A kastély látogatottsága az 5. évre elérheti a 100.000 főt.

A hosszú ideig üresen álló és rossz állapotú műemlék épület felújításának célja a kastély turisztikai hasznosítása, amely egyben a Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztését és a térség gazdasági fellendülését is szolgálja.

A fejlesztés legfontosabb részelemei:

  • A kastélyépület múzeumi és látogatóközponti hasznosítása: az épület homlokzatának és termeinek felújítása, fal- és mennyezeti festmények restaurálása, állandó és időszakos kiállítások elhelyezése, a térség információs pontjának telepítése, valamint rangos tudományos és művelődési rendezvényhelyszín kialakítása. Az emeleti festett szobákban levő rokokó életjeleneteket életre keltik egy 3 D-s film segítségével a projekt során.
  • A kastélypark és kastélykertek rekonstrukciója: a barokk kor hangulatának visszaidézése, programhelyszínek létesítése, gyermekjátszótér kialakítása. A szigetre jutást elősegítő gyalogos híd megépítése a parkolóból a Bódva felett.
  • Kiegészítő szolgáltatások telepítése: parkoló, kerékpártároló, pénztár és információs központ, valamint vendéglátó és szolgáltató egységek, kávézó, múzeumi shop kialakítása.

A kastély múltja

Az Aggtelek kapujában, található L’Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30 közöt épült együttest a lotharingiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A kastély emeleti hét szobájának rokokó díszítőfestése a legteljesebben fennmaradt világi falképegyütteseink közé tartozik. Külön érdekessége, hogy a falképek női figuráinak mindegyike vélhetően Mária Terézia arcmását mutatja.

A 19. században Edelény a Szász-Coburg-Gothai hercegi család birtokába került. A família életében nem számított jelentősnek a kastély, s egy részét 1861-ben Járásbíróság céljaira engedték át. 1928-ban az Igazságügyi Minisztérium tulajdonába került a kastély, melyben még börtönszárnyat is létesítettek. A második világháború után lakások, óvoda, Járási Ügyészség kapott helyet a kastélyban, parkjának jelentős részét pedig felszabdalták, a barokk kert helyén futballpályát alakítottak ki 1945 után.

Az 1990-es években hosszú ideig üresen álló és romló műemléki együttest 2001-ben vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és elvégezte a legégetőbb állagvédelmi munkákat. 2004-2006 között egyes részek helyreállítására – például a középrizalit tetőszerkezete – is sor került, s az intézmény 2006-ban kezdte meg a 2,2 milliárd forint nagyságrendű uniós kiemelt turisztikai projekt kimunkálását.

(Forrás: NFU)