palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Uniós támogatásból épül a rákoskeresztúri buszkorridor

Rákoskeresztúr városközpontja és az Örs vezér tere közötti, mintegy tíz kilométeres szakaszon a meglevő úthálózat átalakításával jelentősen lerövidülhet az autóbuszjáratok menetideje. A Strukturális Alapból származó 840 millió forintos uniós segítség mellett a Fővárosi Önkormányzat 350 millió forintos önrészével megvalósuló autóbusz folyosót 2010 végén adják át.
Azzal, hogy az Európai Unió támogatásával, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiemelt projektként elkezdődhet a buszkorridor megépítése, a közlekedési infrastruktúra egyik legkritikusabb területén sikerül megoldani a főváros problémáit. Hiszen miközben Rákosmente népessége a település vonzó kertvárosi övezetei és a kedvező ingatlanárai miatt rohamosan megnövekedett, a helyieket a főváros szívével összekötő közösségi közlekedés fejlesztése elmaradt az optimálistól. A környék a zsúfolt belvárosi negyedekből zöldövezetbe költözők egyik fő célpontjává vált. Ez a folyamat viszonylag rövid idő alatt a belvárosba ingázók számának drasztikus megugrásához vezetett. A napi két csúcsforgalom alkalmával ezért a rákoskeresztúri városközpont és az Örs vezér tere között esetenként akár 8-10 kilométer hosszú kocsisor is feltorlódhat. A gyakori dugók nem egyszer elviselhetetlenül hosszúra nyújtják az itt közlekedő autóbuszok menetidejét. A külső városrészekből akár másfél órát is igénybe vehet a belváros elérése.

Az 1,2 milliárd forint összköltségű beruházás keretében Rákoskeresztúr városközpontja és az Örs vezér tere között a Fehér út – Jászberényi út – Pesti út útvonalon jelentősen felgyorsul és könnyebbé válik az autóbusz közlekedés. A fejlesztés a fővárosi főúthálózat egyik legfontosabb sugárirányú útvonalán teszi egyszerűbbé az agglomerációs forgalommal is kiegészülő közlekedést.

A három kerületet is érintő beruházás eredményeként az útvonalat használó 15 helyi és 3 helyközi autóbuszjárat a közúti dugóktól függetlenül, zavartalanul közlekedhet. Az 5 útszakaszt érintő átalakítással a jelenlegi harmadára fog csökkenni az autóbuszok menetideje csúcsidőbe. A javuló körülmények miatt az utasok számának emelkedésére is számítanak a szakemberek.

A mozgáskorlátozott utasokra is gondolnak a fejlesztések során: a Fehér úton a meglevő útpálya kiszélesítésével mindkét irányban középen vezetett önálló autóbuszsávokat építenek. A Jászberényi úton, a Maglódi út és az Éles sarok között megszüntetik a meglevő iparvágányokat, a közúttól és a villamos-pályától független új autóbuszpálya épül. A Jászberényi úton a Tűzálló utcától a Maglódi út felé – az Orion megállótól induló buszsávig három csomópontnál helyi útszélesítésekkel autóbuszsávot alakítanak ki. A Jászberényi úton a Maglódi út felé a felüljárótól új forgalmi sávot építenek. Átépül a Kozma utcai jelzőlámpás csomópont is, ahol a csomóponttól elválasztott, önálló buszsáv készül. A Pesti úton – kisebb útpálya szélesítésekkel és forgalomtechnikai változtatásokkal – jelölnek ki autóbuszsávot.

Az aláírt támogatási szerződést dr. Lukovich Tamás a Pro Régió Ügynökség vezetője adta át dr. Demszky Gábor főpolgármesternek.
(NFÜ)