palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kétmilliárdos szennyvízberuházás Csanádpalotán uniós támogatásból

umftA Környezet és Energia Operatív Program támogatásával szennyvízcsatorna-hálózat és szennyvíztisztító telep épül Csanádpalotán. Az uniós projekt előkészítésére 85 millió forintos támogatást nyert a Csongrád megyei település. A beruházás eredményeképpen több mint 3 ezer lakos élhet majd tisztább és egészségesebb környezetben, és a Dél-Alföld jelentős részének ivóvízellátását biztosító „Maros Hordalékkúp” elnevezésű ivóvízbázis is mentesül egy szennyezőforrástól.

Csanádpalotán nincs kiépítve a szennyvízelvezetési rendszer, a lakosság a szennyvizet szikkasztókban gyűjti. A házi szikkasztók azonban potenciális szennyezőforrások, vízzáróságuk ugyanis nem megfelelő, veszélyt jelentenek a talajra és a talajvízre.

A tisztább és egészségesebb környezet megteremtése érdekében a település pályázott a Környezet és Energia Operatív Program forrására, és az első fordulóban 85 millió forintot nyert az uniós projekt előkészítésre.

A tervek szerint megépítenek 46 kilométer csatornát, ezzel közel 1600 ingatlant kötnek be a csatornahálózatba. Az így összegyűjtött szennyvizet az újonnan megépülő, 400 köbméter/nap kapacitású korszerű szennyvíztisztító telepen tisztítják majd.

Ezzel javul a településen élő több mint 3 ezer lakos életminősége, csökken a talaj és a talajvíz szennyezése, és a Maros Hordalékkúp, Magyarország egyik legnagyobb felszín alatti ivóvízbázisa is nagyobb biztonságba kerül.

A beruházás tervezett összköltsége 2,3 milliárd forint. Jelenleg tart az előkészítés, a pályázatot a második fordulóra év végén tervezik benyújtani. A kivitelezés jövő nyáron kezdődhet meg, és várhatóan 2011 végén fejeződik be.

Az uniós irányelvnek megfelelő Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –Tisztítási Megvalósítási Program szerint hazánkban 2015-ig a hálózattal összegyűjtött szennyvizek kizárólag biológiai tisztítás után kerülnek a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 70%-ról 90%-ra fog nőni. A szennyvízprogram megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007 és 2013 között 380 milliárd forintot biztosít.
(KVVM)