palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Utazási ösztöndíj pályázat

Az ösztöndíj célja a design iránt szenvedélyesen elkötelezett fiatal építészek, építészmérnökök, építőművészek, terméktervezők, vagy belsőépítész tervezők támogatása.


Résztvevők
Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkező, a tervezett elutazás pillanatában legalább a 20. életévét betöltött, bármely ország állampolgára, aki magyarországi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, legalább másodéves, de legfeljebb a felsőoktatásban 5 éve részt vevő hallgató, építész, építészmérnök, építőművész, terméktervező, vagy belsőépítész szakirányon.

A támogatás
Az elnyerhető összeg csak utazásra fordítható, évente 1 hallgató nyerheti el, a díj bruttó 1.005 (ezeröt) Euró. Az utazás költségei lehetnek: repülőjegy (vagy más közlekedési jegy), biztosítás, vízumdíj, szállás, étkezés, belépők. Az utazásnak min. 10 naposnak kell lennie, és 2020. augusztus 31-ig le kell zárulnia.

A LAB5 nem vállal felelősséget az úttal kapcsolatban, illetve nem vállalja fel a szervezésben felmerülő feladatokat. Amennyiben az út költségesebb a tervezettnél, a különbözetre pályázó felelőssége fedezetet találni. Az összeg elköltésének 70%-át számlákkal kell igazolni (pl. repülőjegy, szállás, vízumdíjak), ha 30%-nál nagyobb összeg marad igazolt felhasználás nélkül, azt vissza kell fizetni.

Pályázati anyag, menetrend
A pályázatra egy öt oldalas, álló A4-es formátumú dokumentáció nyújtandó be, melyet 1 példányban, nyomtatva, nem összefűzve kell elküldeni a LAB5 irodájába.

Az öt oldal az alábbiakat tartalmazza:

  • tömör CV (max 8-10 sor), írásos elfogadó nyilatkozat az adatkezelési eljárásról (1 sorban) és a kiírásban szereplő feltételekről, a pályáző elérhetőségei (telefonszám, postacím, bankszámlaszám) és egy jelige;
  • portfólió (max. 3-4 kiválasztott kép, egy-egysoros leírással);
  • útiterv, részletezve (kiválasztott városok/helyek, ott meglátogatni tervezett célok, eltölteni tervezett napok száma);
  • rövid, öt-hat soros megfogalmazás a motivációról, az úti cél kiválasztásáról;
  • egy lapon, tetszőleges technikával elkészült (képző) művészeti alkotás, mely szorosan vagy lazán kapcsolódik az építészethez, belsőépítészethez, designhoz, s mely leginkább alkalmas arra, hogy bemutassa a pályázó érdeklődését, nyitottságát, személyiségét. Lehet ceruzarajz, render, makett fotó, vers, pattern design, fotó, épületgrafika, tervrajz, festmény, vagy más alkotás. A pályázat során a rangsorolás elsősorban ezen alapján történik.
  • Mivel a pályázati dokumentáció csak ebből az öt oldalból áll, érdemes odafigyelni, hogy mindegyik oldal külön és együtt miként van megfogalmazva, „csomagolva”.

Leadás
Személyesen vagy postai úton a LAB5 Fadrusz utcai irodájában (1114 Budapest, Fadrusz utca 32. I. em. 1.).
Határidő: 2020. január 14. 17.00. (CET)
Postán küldött pályázatok esetében a határidő a postai feladás dátumára vonatozik. A borítékon és minden pályázati lapon szerepelnie kell a választott jeligének és a pályázó e-mail címének. A pályázati anyagnak és a kommunikációnak mindvégig magyar nyelvűnek kell lennie.

Első körös döntés
A LAB5 csapata 10 pályázót választ ki a beérkezett dokumentációk alapján, mely döntésről 2020. február 19-ig küld e-mailt minden pályázónak.

Második kör
A 10 pályázó személyes beszélgetésen vesz részt: 2020. március 9. és 13. között, a LAB5 ez alapján választja ki a nyertest. A nyertest 2020. március 31-ig értesítik.
LAB5 nem köteles győztest vagy eredményt hirdetni.

Célország
Az iroda olyan országok meglátogatását támogatja, melyek nem Magyarországgal határosak és nem háborús ország területére irányulnak. Nem feltétel, hogy a célterületnek kortárs designban gazdag területnek kell lennie.

Feladat
Az útról egy félórás prezentáció készítése, melyet 2020. októberében kell prezentálni az építésziroda csapata előtt, hogoy az élményekből ők is gyarapodjanak. Nem kell, hogy a prezentáció központi eleme legyen a design / építészet / belsőépítészet, de mindenképp szolgáljon kortárs résszel vagy tanulsággal. A prezentációt az iroda is archiválja pdf formátumban.

Kérdések-válaszok
2019. december 16-ig beérkezett kérdésekre 2019. december 20-ig válaszolnak

Feltételek
A LAB5 a pályázat feltételein egyoldalúan, indoklás nélkül változtathat, a pályázatot elhalaszthatja vagy visszavonhatja. A pályázati dokumentációkat és minden beérkezett adatot bizalmasan kezel, és minden anyagot 2020. október 30-ig megsemmisít, kivéve a pályázati dokumentáció utolsó oldalát és a nyertes pályázatot, melyet archiválhat. A pályázaton a LAB5 munkatársának közvetlen hozzátartozója nem vehet részt.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket a x@lab5.hu e-mail címre várják.