palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

V. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále művészeti pályázat

r_emarque012014-ben tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat. A jubileumot a Tízeset c. kiállítás-sorozattal ünnepeljük, melynek részeként rendezi a folyóirat, a hernádkaki Nemzetközi Mail Art Művésztelep az V. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennálét. Társrendezők: Magyar Elektrográfiai Társaság, Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kara Világgazdaság és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke. A Remarque válogatott anyagát, valamint az előző tárlatok anyagából válogatott munkákat, továbbá a művészeti tanács tagjai által iniciált installációkat a Miskolci Galéria – Herman Ottó Múzeumban állítjuk ki. A teljes anyagot később a hernádkaki Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon, valamint a Debreceni Egyetem Aula Galériájában mutatjuk be.

2014-ben 100 éve, hogy kitört az első világháború, amelynek a spanyolnátha-járványt is köszönhetjük. Erich Maria Remarque-ot (1898–1970), a XX. század egyik legsikeresebb íróját tizennyolc évesen sorozták be katonának. Megsebesült, így a járvány kitörése előtt kórházba került, s a háború végéig ott is maradt; a frontról hazatérő katonák által szertehurcolt vírusnak nem lett „gazdateste”.

A tárlaton kizárólag postán küldött, erre az alkalomra készült munkák vehetnek részt. Mail artnak tekintjük a postán, fedetlenül feladott két- vagy háromdimenziós műalkotásokat, és a borítékokba (ill. bármilyen csomagolásba) tett, a témához kapcsolódó műveket, legyenek azok bármilyen műtárgyak. Alakjuktól, méretüktől, anyaguktól függetlenül kiállítjuk a levelezőlapként, levélként vagy postacsomagként feladott, a Remarque témaköréhez kötődő alkotásokat, továbbá a borítékba/csomagolásba tett, bármilyen technikával készült műveket. A darabszám nem korlátozott. Az alkotókat arra biztatjuk, hogy a mail artok díszítő funkciójául minél több olyan postai kelléket, ill. különszolgáltatást (látványos bélyegek, elsőbbségi, ajánlott) vegyenek igénybe, melyek a látvány szerves részét képezik. Az alkotók postai és ímélcímét feltétlenül kérjük feltüntetni a küldemény(ek)ben! A kiállításról összeállítást a Spanyolnátha (www.spanyolnatha.hu) közöl.

r_emarque01

Letölthető dokumentum

remarque_felhivas_magyar

A művek a Marcelland Nemzetközi Művészeti Gyűjtemény tulajdonába kerülnek. A Biennálén kiosztják a Spanyolnátha Mail Art Nívódíjakat: a díjazottak a folyóiratban önálló kiállítást rendezhetnek, s a hernádkaki mail art művésztelep szállással, ellátással, eszköz- és anyaghasználattal szándékozza támogatni az alkotóművészeket.

Postacím: Spanyolnátha, 3504 Miskolc, pf.: 77.

Beérkezési határidő: 2014. január 31.