palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Sozial Marie 2014 pályázat

SozialMarie 2012 award2014-ben is keressük a változó társadalmi-politikai körülményekre innovatív megoldásokkal reagáló projekteket. A SozialMarie immár tizedik alkalommal díjazza a szociális innovációt. Célja, hogy közkinccsé tegyen innovatív szociális ötleteket és megvalósult projekteket, és elősegítse az újító kezdeményezések közötti kapcsolatok építését. A kitüntetett projektek az új ötletek átvételére vagy folytatására inspirálhatnak másokat.

A SozialMarie díjra esélyes legfeljebb 35 jelölt listáját 2014 február elején hozzuk nyilvánosságra a www.sozialmarie.org oldalon. A 15 tényleges díjazott nevét szokás szerint csak a május 1-i díjátadón hirdetjük ki.

10 év SozialMarie

2014-ben már tizedszer adjuk át a SozialMarie díjat, tehát itt a kiváló alkalom arra, hogy mérleget vonjunk. A bécsi Szociális Innovációs Központtal (Zentrum für Soziale Innovation) közösen kérdőíves felmérést végzünk, hogy a díjazott projektek fenntarthatóságát vizsgáljuk. A május 1-i díjátadón kiderül, hogy tíz év 135 díjazottja a kitüntetés után milyen irányban fejlődött, hogy továbbra is innovatív maradt-e – és hogy hogyan értékeli a SozialMarie hatását.

SozialMarie közönségdíj

A közönségdíjat 2014-ben is mindhárom, a SozialMarie hatósugarába tartozó országban – Ausztriában, Magyarországon és Csehországban – meghirdetjük. Szavazni 2014. január 27-e és február 17-e között lehet a SozialMarie honlapján. Mindhárom nyertes projektet a munkájukat dokumentáló videóval ajándékozzuk meg.

Aktív fővédnök: Sima és Ahmad Porkar (Ausztria), Sasvári Edit (Magyarország), Tomáš Sedláček (Csehország)

A SozialMarie fővédnökei egy éven keresztül figyelemmel kísérik és valamilyen formában támogatják az egyik díjazottat.

Ahmad Porkar iráni üzletember és felesége, Sima Porkar harminc éve élnek Bécsben. Ausztriába az Egyesült Államokban és Angliában végzett tanulmányaikat követően költöztek. A házaspárt a SozialMarie tavalyi díjátadója győzte meg arról, hogy érdemes személyesen támogatniuk az innovatív projekteket, és elvállalniuk a fővédnökséget.

Sasvári Edit művészettörténész 2010 óta vezeti a Kassák Múzeumot. A kassáki hagyomány fontos részének tartja, „hogy Kassák pártpolitikától függetlenül képzelte el a kreatív társadalmi munkát. Gondolkodásának ez az eleme ma is fontos a kortárs, társadalmi elkötelezettségű művészek számára Magyarországon.” A SozialMarie-val való együttműködés azért lehet érdekes a múzeum számára, „mert lehetőség nyílhat annak a kérdésnek a vizsgálatára, hogy hol húzódik, illetve van-e határ a szociálisan érzékeny művészet és a hasonló célú kreatív, civil kezdeményezések között.”

A SozialMarie új cseh fővédnöke a népszerű közgazdász, Tomáš Sedláček. A legnagyobb cseh bank, a CSOB vezető makroközgazdásza, előadó a Károly Egyetemen, és tagja a prágai Nemzeti Közgazdasági Tanácsnak. 2001-3 között Vaclav Havel tanácsadójaként dolgozott. „A jó és a rossz közgazdaságtana” címmel 2009-ben megjelent könyve olyannyira bestseller lett, hogy Prágában máig teltházzal adják elő a színre vitt változatát. A SozialMarie fővédnöki hagyományához szívesen csatlakozott.

A pályázaton indulhatnak

mindazok a projektgazdák, akik jövőbe mutatóan foglalkoznak aktuális szociális problémákkal, projektjük kiállta már a gyakorlat próbáját, és van jövője is. Olyan projekttel érdemes tehát pályázni, amely a pályázat benyújtásakor már értékelhető mértékben megvalósult, és a későbbiekben folytatódni fog.

Pályázni lehet:

 • a magánszférából,
 • a civil szektorból (civil társadalmi kezdeményezések, NGO-k, nonprofit szervezetek, egyesületek) és
 • a közigazgatásból

származó projektekkel.

Jelentkezni Ausztria, Magyarország és Csehország területén működő projektekkel lehet. A Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Szlovéniában és Németországban megvalósult projektek közül csak a Bécstől 300 kilométer sugarú körön belül működőek pályázhatnak.

Tovább a jelentkezési laphoz: http://sozialmarie.org/palyazati_kiiras/palyazati_adatlap

Jelentkezési feltételek, határidő, zsűrizés

A pályázatra jelentkezni 2013. november 11-étől lehetséges, a beadási határidő 2014. január 21-e, kedd éjfél.

Figyelem: a díj projekteknek, és nem a projektgazda szervezetek általános tevékenységének szól. Kérjük, a díjra a projekttel pályázzanak.

A nyertes projekteket három fázisban választjuk ki. Először ellenőrizzük a pályázati feltételek teljesülését, és telefonon vagy e-mailen tisztázzuk az esetleges kérdéseket. A magyar pályázatok közül a két projektszakértő, dr Kelen András és Somlyódy Nóra állítja össze az előzetes válogatást, a cseh pályázatok előszűrését Veronika Janyrova és Petra Abrahamova végzi. A zsűri számára az összes pályázatot és az előválogatást is figyelembe véve Anna Thier, Bernhard Litschauer-Hofer és Petra Radeschnig zsűrikoordinátor készíti el a 25 projektből álló javaslatot. A zsűritagok egyenként további két-két projektet jelölhetnek a pályázatok közül.

Ebből a legfeljebb 35 jelöltből választja ki a zsűri a 15 díjazottat. A fődíjra esélyes hat vagy hét projektet meglátogatjuk a helyszínen. Ezt követően egy további körben dönt a zsűri a három fődíjasról és a tizenkét, egyenként 1000 eurós díjazottról.

A zsűri döntése egyhangú. A döntés nem támadható meg, jogorvoslati eljárás nem indítható ellene.

A pályázati adatlapot a SozialMarie honlapján, online lehet kitölteni. A magyar pályázók magyarul, a cseh pályázók csehül adják be a pályázatot, mellékelve a pályázat német vagy angol nyelvű fordítását is.

A pályázati feltételekről bővebben itt olvashat: http://sozialmarie.org/palyazati_kiiras/palyazati_feltetelek

Kritériumok

A pályázatok értékelésénél és rangsorolásánál a zsűri a következő kritériumokat veszi figyelembe:

1. A projektötlet innovatív jellege – újszerűség

 • Foglalkozik a projekt új szociális megoldásokkal?
 • Új megvilágításba helyez egy szociális problémát?
 • Foglalkozik korábban csekély figyelemben részesült célcsoportokkal?

2. Innováció a célcsoporthoz való hozzáférésben – részvétel

 • Miből áll a projekt konkrét és fenntartható haszna a célcsoport számára?
 • Bővíti a projekt a célcsoport lehetőségeit, mozgásterét?
 • Hozzájárul a projekt a célcsoport társadalmi megbecsüléséhez?

3. Innováció a megvalósításban – hatékonyság

 • Ötletes, találékony, kreatív, merész a projekt megvalósítása?
 • Milyen hatást gyakorol a szociális innováció, és melyik célcsoportra?
 • Működik a projekt megváltozott körülmények között is (például: változik a célcsoport, a probléma megközelítése vagy a projektkörnyezet)?
 • Létrejön-e valamilyen együttműködés más diszciplínákkal / szakterületekkel / szakmai csoportokkal?

4. Innováció a külvilág felé – példaszerűség

 • Hogyan integrálódik a projekt lokális és regionális környezet(ek)be?
 • Párbeszédet/együttműködést ápol-e más intézményekkel, szervezetekkel?
 • Felkelti-e más szervezetek, a média, támogatók, politikusok kíváncsiságát?
 • Kísérletezik-e új utakkal a külvilággal való kapcsolatteremtésben?

A zsűri az 1. (projektötlet), 2. (hozzáférés) és 3. (megvalósítás) pontokhoz tartozó kritériumokat kétszer olyan súllyal veszi figyelembe az értékelés során, mint a 4. (külvilág) ponthoz tartozóakat.

A zsűri tagjai

Josef Hochgerner (Szociális Innovációs Központ igazgatója, Bécs), Anna Kadeřábková (Innovációs Tanulmányok Központja vezetője, Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem), Kovács Éva Judit (MTA Szociológiai Kutatóintézet kutatója), Barbara van Melle (szabadúszó újságíró), Marlies Sutterlüty (szociális munka szakirány oktatója, Fh Campus Wien).

Koordinátor: Petra Radeschnig tréner és coach

Díjátadó

 • 15 díj, 42.000 euro összértékben!

Az innovációs erejükkel kiemelkedő projektek évente kapnak esélyt a 15 díj egyikének elnyerésére.

Az első díj 15.000 euro, a második 10.000 euro, a harmadik 5.000 euro értékű, a további 12 díj egyenként 1000 eurót ér.

A nyilvános díjátadó ünnepség időpontja 2014. május 1. (csütörtök), 18 óra. Helyszíne az ORF Radio Kulturhaus nagyterme (Argentinierstraße 30a, 1040 Bécs).

Unruhe Privatstiftung

A 2000 márciusában létrehozott Unruhe Privatstiftung (Unruhe Magánalapítvány) a művészetek, a tudomány, a kutatás és az innováció közvetlen támogatásával foglalkozik.

Az alapítvány 2005 óta minden évben meghirdeti a SozialMarie pályázatot. 2011-ben öt másik osztrák magánalapítvánnyal közösen kezdett szociális projektek megvalósításába, hogy jelezze: korunk egyre súlyosabb társadalmi kihívásai általános szemléletváltást követelnek. A Sinnstifter („Értelmet adni”) a közösségi szociális felelősségvállalás érdekében jött létre. Az alapítvány másik új kísérlete, a Pimp Your Life a társadalom szélére került, az oktatási rendszerből kiesett fiatalok (re)integrációját célozza.

www.unruhestiftung.org

Kapcsolat

Somlyódy Nóra
koordinátor (Magyarország)
Unruhe Privatstiftung
Mittersteig 13/6 1040 Wien
Österreich
Tel.: +4315877181
Mobil: +3630 268 1366
nora.somlyody@sozialmarie.org
sozialmarie@sozialmarie.org
www.sozialmarie.org