palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Kukába az élelmiszerpazarlással plakáttervező pályázat

A „Kukába az élelmiszerpazarlással” című plakáttervező pályázatra, olyan pályaműveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét.

Az elkészült pályaművek 2024. június 21-ig küldhetők be.

Pályázat háttere

A teljes globális üvegházhatású gáz kibocsátás körülbelül 8%-a az élelmiszerhulladékokból ered. Ebből adódóan az élelmiszerpazarlás az egyik legégetőbb, megoldásra váró fenntarthatósági probléma, amely többek között környezeti és gazdasági károkat is okoz. A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint fejenként átlagosan 60 kg élelmiszerhulladékot termelnek a háztartásokban egy év leforgása alatt, amelynek 40%-a egy kis tudatossággal, körültekintőbb hozzáállással elkerülhető lenne. Élelmiszerpazarlásunk olyan méreteket ölt, hogy akár félmillió ember teljeskörű étkezése is biztosítható lenne elkerülése által.

Milyen témában várják az alkotásokat?

Az idei pályázat középpontjában az áll, hogy felhívjuk a fiatalok a figyelmét az élelmiszerpazarlásra, amely egy jelentős társadalmi és fenntarthatósági kihívás is egyben. A felhívás keretében olyan plakáttervek beérkezését várják, amelyek közérthetően, látványosan vagy akár humorosan mutatják be az élelmiszerpazarlás problémáját, annak következményeit, valamint hangsúlyozzák a fogyasztók megelőzésben betöltött szerepét. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy a pályázók kreatív módon illusztrálják gondolataikat az élelmiszerpazarlás jelenségéről, és üzeneteikkel másokat is inspiráljanak a tudatosabb fogyasztásra.

Inspirációként néhány elgondolkodtató tény az élelmiszerpazarlásról:

  • Az összes megtermelt élelmiszer harmada kárba vész, ez 1,3 milliárd tonna veszteség évente.
  • A már fogyasztásra előkészített élelmiszerek 17%-a szemétbe kerül a kiskereskedelmi, vendéglátó és háztartási szektorban. Ennek megoszlása: 61% háztartásokban, 26% vendéglátásban, 13% kiskereskedelemben (931 millió tonna/év).
  • Az összes globális ÜHG kibocsátás 8-10%-a az élelmiszerhulladékok miatt keletkezik.
  • Az EU-ban 59 millió tonna élelmiszerhulladékot termelünk, ebből 31,3 millió tonnát a háztartások.
  • Magyarországon átlagosan évi 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként egy év alatt az otthonunkban, amelyből 24 kg egy kis tudatossággal elkerülhető lenne. Élelmiszerpazarlásunk olyan nagy méreteket ölt, hogy akár félmillió ember teljeskörű étkezése is biztosítható lenne elkerülése által.
  • Pénzben kifejezve ez a lakosságnak 380 milliárd Ft veszteséget jelent, egy főre vetítve megközelítőleg 40 000 Ft

Pályázók köre

Négy kategóriában várjuk a jelentkezéseket:

  • Alsó tagozatos iskolások
  • Felső tagozatos iskolások
  • Középiskolások
  • Felnőttek (akár szakmai, grafikus végzettséggel is)

Hogyan lehet jelentkezni a pályázatra?

A regisztráció és a pályamunkák beküldése is az alábbi linken küldhetők be:

https://portal.nebih.gov.hu/web/forms/shared/-/form/1126489298

Milyen technikát lehet használni a rajzok elkészítéséhez?

A rajzok elkészítésekor bármilyen technikát szabadon lehet használni, például ceruzát, festéket, zsírkrétát, szenet, pasztellkrétát, illetve vegyes technikákat is. A digitális rajzoló programmal (pl. Procreate) készült alkotásokat is befogadjuk (kivétel a mesterséges intelligencia segítségével előállított kép).

Milyen formai követelményeknek kell megfelelni?

A pályamunkát JPG vagy PDF formában kell feltölteni a regisztrációs felületen. Papírra rajzolt pályamunkák esetében szkennelt vagy telefonos szkennelő alkalmazás segítségével (pl. CamScanner) kérjük digitalizálni az alkotásokat. A beküldött képen ne látszódjon a környezet (pl. asztalterítő, ágynemű), csak a rajzlap. Maximum fájlméret: 1,5 MB, a felbontás pedig legalább 300 dpi legyen.

Milyen módon történik a pályázatok értékelése?

A beérkezett rajzokat első körben a Maradék nélkül program munkatársai értékelik és kiválasztják a kategóriánként legjobbnak ítélt 10-10 alkotást, amelyek közül a szakmai zsűri és a közönség is kiválaszthatja a kedvenceit.

A közönségszavazásra bocsátott munkákat hol lehet megtekinteni?

A közönségszavazásra bocsátott pályaművek a Maradék nélkül Facebook oldalán lesznek megtekinthetők; a szavazásra ezen a felületen lesz lehetőség. A közönségszavazás során a Kedvelések (Like) száma befolyásolja az eredményt.

Milyen nyereményeket kapnak a díjazottak?

A kategóriánként kiválasztott legjobb 10-10 pályázó munkájáért Maradék nélkül ajándékcsomagban részesül, továbbá minden kategóriában értékes ajándékokkal díjazzuk a szakmai zsűri által kiválasztott 1-3. helyezetteket és a közönségdíjast. Ezek mellett különdíjakkal is lesznek.

Milyen fontos időpontokra kell figyelni?

A pályaművek beküldésének határideje: 2024. június 21. 23:59

A közönségszavazás időtartama: 2024. június 28. 10:00 – 2024. július 15. 12:00

A végső eredményhirdetés időpontja: 2024. július 30-ig

A részletes játékszabályzat az alábbi linken érhető el: https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2024/04/KEP-Jatekszabalyzat-2024_04.pdf

A szülői nyilatkozat innen tölthető le: https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2024/04/Plakattervezo-palyazat-szuloi-nyilatkozat-2024-1.pdf