palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vállalkozz itthon, fiatal! – a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program

Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása

vallakozz itthonElstartolt a „Vállalkozz itthon, fiatal” elnevezésű, a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban.

A pályázat kódja: GINOP-5.2.2

A GINOP program keretében megjelenő projekt célja új egyéni vagy mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemléletű 25 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatás nyújtása a vállalkozás induló költségeihez.

A program keretében a fiatalok képzést, illetve szakmai tanácsadást kapnak üzleti tervük összeállításához, az elfogadott tervvel rendelkezők pedig 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak.

A két komponensből álló program első részében felkészítik a 18-25 éves, a felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 éves fiatalokat üzleti tervük elkészítésére. A második komponens keretében juthatnak a 3 millió forintos tőkéhez, 10 százalékos önrész mellett.

A jelenlegi program során a Központi Régióban mintegy kétezer fiatal jelentkezését várják, 500 jelentkezőnek szeretnék biztosítani a bekapcsolódás lehetőségét a képzési programba, és legalább 330-an kaphatnák meg a pénzügyi támogatást. A Közép-magyarországi régióban rendelkezésre álló pénzügyi keret 1 milliárd forint. 

Jelentkezés

Pályázók köre

 1. 18 – 25 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező, üzleti ötlettel, reális elképzeléssel, vállalkozói attitűddel új mikro-vállalkozást indítani tervező természetes személyek:
  • A programba való bevonáskor a munkaügyi szervezetnél regisztrált álláskeresők
  • NEET (de álláskeresőként nem regisztrált) fiatal: a megyei Kormányhivatalok Foglalkoztatási Osztályai vagy Járási Hivatalai számára láthatatlan fiatalok
   • korai iskolaelhagyók – szakképzettséggel és érettségivel nem rendelkeznek
   • azok a fiatalok, akik szakképző intézményben végeztek, szakma van a kezükben, de nem tanulnak tovább, a nyílt munkaerőpiacra nem lépnek be
   • rendelkeznek érettségivel, de nem tanulnak tovább – nincs továbbtanulási szándék/nem vették fel a megjelölt felsőoktatási intézménybe és a nyílt munkaerőpiacon nem jelennek meg.
   • a feketegazdaságban foglalkoztatott fiatalok, akik bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkeznek
 2. Felsőfokú végzettségű pályakezdő álláskereső fiatalok esetén 30 éves korhatárig, akik más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező, üzleti ötlettel, reális elképzeléssel, vállalkozói attitűddel új mikro-vállalkozást indítani tervező természetes személyek.

Feltétel, hogy a 18-25 év közötti természetes személy a programba való jelentkezéskor, vagy a jelentkezés után az Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) regisztrált alanya legyen.

A jelentkezés határideje: a „Vállalkozz Itthon Fiatal!” programba a jelentkezéseket folyamatosan fogadják, a jelentkezők számától függően várhatóan 2016. júliusig lesz lehetőség folyamatosan jelntkezni. Amennyiben a programba bevontak száma eléri a megadott keretet azt a jelentkezési folyamat leállításáról a program honlapján tájékoztatnak, a program lebonyolítói.

Az ország más régióiban a jelentkezési feltételeket és a régiós lebonyolítók elérhetőségeit a program központi honlapján lehet elérni.

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-magyarországi Régióban  című program weboldala.

A pályázatról bővebben: Indul a fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő program