palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Változások a felsőoktatási felvételiben a járványveszély miatt, az OKJ-s vizsgák is felfüggesztésre kerültek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fontos változásokról döntött, amelyek jelentősen befolyásolják a felsőoktatási felvételik menetét. Nem állnak le a nyelvvizsgák, ugyanakkor az OKJ-s vizsgák felfüggesztésre kerülnek.

A koronavírus-járványra tekintettel a kormány több szempont alapján mérlegelve határozott. Az egészség és élet védelmének fontossága mellett a diákok szempontjából nézve arra is tekintettel kell lenni a nehéz helyzetben, hogy ne érje őket hátrány. A meghozott döntések szempontjából lényeges, hogy a folyamatokban a lehető legkevesebb érdemi módosítás történjen meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye alapján a megfelelő jogszabályi környezet megalkotásával a következő lehetőségeket biztosítja az érintett intézmények számára:

Általános Felsőoktatási Felvételi

Biztonságos feltételek mellett szervezhetik az intézmények a vizsgafolyamatokat, a személyes jelenlétet igénylő vizsgákat a személyes érintkezés nélkül, a másfél méteres távolság betartása mellett.

Pályaalkalmassági vizsgálat a tanárképzésben

A jelentkezők előzetesen megküldött motivációs levelét veszik alapul.

Alkalmassági vizsga pedagógiai képzésben

A következő felsőoktatási képzések esetében a jelentkezőknek írásban kell nyilatkozni arról, hogy sem betegsége, sem egyéb körülmény nem akadályozza abban, hogy folytassa a felsőoktatási tanulmányait.

  • tanító
  • csecsemő-és kisgyermeknevelő
  • konduktor
  • óvodapedagógus

Záróvizsgák

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a személyes érintkezés elkerülése mellett tarthatóak meg a záróvizsgák. Érvényes a  másfél méteres távolság betartása, továbbá a záróvizsgákon három helyett két fős bizottság lesz jelen.

Nyelvvizsgák, és többletpontok

A befejezetlen nyelvvizsgákkal rendelkezők esetében a részeredmény illetve honosítás előtt állók esetében a külföldi vizsga kerül komplex nyelvvizsgaként elfogadásra.

Többletpontok

A felvételi eljárás során

  • a középfok esetében 28 pont
  • a felsőfokfok esetében 40 pont jár.

Nyelvvizsgamentesség

Azok, akik 2020. augusztus 31-ig letették, vagy leteszik a záróvizsgát, mentesülnek a nyelvvizsga kötelezettségek alól. Az oklevelek kiállításáról az intézmények gondoskodnak, az adott egyetem, főiskola fogja a tájékoztatást küldeni a hallgatóknak, illetve a volt hallgatóknak.

A nyelvvizsgamentesség minden hallgatót érint, valamennyi egyetemi és főiskolára vonatkozik az alap és mesterszakos diplomára is, az úgynevezett „beragadt diplomákra” is.

Továbbá, azoknak a hallgatóknak, akiknek több nyelvvizsga kötelezettséget írt elő a jogszabály, a mentesség az összes nyelvvizsgára kiterjed.

Az idei évben a mesterfelvételi eljárásokban felfüggesztésre kerülnek a nyelvvizsga követelmények.

A mentesség vonatkozik a felsőfokú szakképzésben (FOSZK) részt vevő hallgatókra egyaránt.

A személyes kontaktus kerülése diploma átvétele során is nélkülözhetetlen. Számos egyetem már meg is kezdte a beragadt diplomák ügyintézését. Az egyedi eljárásokról, és a menetrendről az érintettek az intézmények honlapjain tájékozódhatnak.

Online nyelvvizsga lehetőség

Azok a tanulók, akik a felvételi eljárásban többletponthoz szeretnének jutni a nyelvvizsgával, a kormányrendelet értelmében lehetőségük lesz az online módon bonyolított nyelvvizsgára.

Az országos veszélyhelyzet idejére azok a vizsgaközpontok, amelyek számítógépes nyelvvizsga lebonyolításra alkalmas engedéllyel rendelkeznek az Oktatási Hivatalnál (OH) kérelmezhetik az akkreditációjuk kiegészítését az online vizsgáztatással. A rendelkezés lehetővé teszi, hogy ne érje hátrány a járvány miatt a továbbtanulni szándékozókat, így módon otthonról online módon szerezhetik meg a nyelvvizsgát. Jó tudni, hogy ebben a tanévben komplex vizsgának számít akár a szóbeli, akár az írásbeli részteljesítés is. Az online nyelvvizsga várhatóan német és angol nyelvből lesz az első körben elérhető.

OKJ-s vizsgák felfüggesztése

Az ITM közölte, hogy folyamatban vannak a szakvizsgákat érintő részletszabályok kidolgozása.

A képzőhelyek a képzéseket online távoktatásban tovább biztosítják, de a vizsgák felfüggesztésre kerültek. Új vizsgaidőpontok kiírására csak a járványveszély megszűnése után kerül sor.

(Forrás: Kormány.hu, Eduline.hu)