palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Vesd Bele magad! kertészkedést kedvelő kisiskolásoknak és családjuknak!

A Vesd bele magad! program részeként kisiskolás gyerekek, lehetőség szerint alsó tagozatos gyerekek és családjuk kapnak ingyenesen vetőmagokat, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a termést a család felhasználja, elfogyassza.

A Program célja
A Program – eltérően a hasonló vetőmagosztási akcióktól – NEM válogat a szociális különbözőségek alapján. A cél nem egy élethelyzet megváltoztatása vagy annak megkönnyítése. A cél kizárólag az élményszerzés és a szemléletformálás. A Program, az azon keresztül végzett kertészkedés egy eszköz arra, hogy a gyermek megtapasztaljon, a szervezők által is fontosnak ítélt dolgokat. Így pl. kertészkedés közben szabad levegőn, mozgást igénylő, kétkezi tevékenységet végez a gyermek és nem különböző képernyőket néz. A kertészkedésen keresztül átélheti, hogy a munkájával értéket hoz létre, a fejlődő növények, a szépülő kiskert rögtön megmutatja a munkája eredményét, sikerélményt ad a gyermeknek. A kertészkedés, mivel visszatérő feladatról van szó, segíti hogy erősödjön a gyermekben a kitartás és a felelősség érzet. A saját előállítású zöldség elfogyasztása segítség lehet abban is, hogy a gyermekek étrendjébe könnyebben beilleszthetőek legyenek a friss zöldségek.
A Program további célja, hogy felhívjuk a résztvevő családok figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül otthon is elő lehet állítani. Ezzel együtt cél az is, hogy a gyerekek megérezzék például azt, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt árunak, mint a boltinak. Ezen keresztül a szervezők bíznak abban, hogy a vásárlási szokások is változhatnak és még inkább előtérbe kerülnek a hazai előállítású szezonális zöldségfélék a vásárlások során.

Mi van a csomagban?
A vetőmag csomagban található 9 növény (saláta, hónapos retek, sárgarépa, cukkini, cékla, zöldborsó, csemegekukorica, paradicsom, vöröshagyma) a gyerekek számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek és kevéssé igényelnek pl. növényvédelmi ismereteket. A vetőmag csomagból egy hozzávetőleg 30 nm alapterületű kiskert hozható létre. Az abban megtermő zöldségek fedezhetik egy átlag család szezonális friss zöldség igényének jelentős részét.
A vetőmagokhoz készül egy elektronikusan letölthető termesztési segédlet és kiskertész napló. Ezen túl növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakértő segít a gyerekeknek, a családoknak, hogy a növények esetleges betegségei vagy károkozói ellen védekezni tudjanak.
A Program weboldalára az aktuális teendőkről rendszeresen kerülnek fel írások, segédletek, cikkek. Így a kiskertészek nem maradnak szakmai támogatás nélkül.

Mennyibe kerül a részvétel?
A Program ingyenes. Így sem a vetőmagokért sem a kapcsolódó szaktanácsadásért nem kell a résztvevő családoknak fizetni. A szervezők szeretnék azonban nyomon követni, hogy jól hasznosulnak a vetőmagok. Így azt kérik minden résztvevő családtól, hogy április-augusztus között havonta egy alkalommal legalább 2 fényképet küldjenek a kertről és a kertészkedő gyermekről. E mellé kérnek még egy rövid, de legalább 250 betűből álló (ez kb, 2,5 sornyi gépelt szöveg egy A/4 lapon) beszámolót, hogy mi történt a kiskertben, milyen élményei voltak a gyermeknek. A hosszabb beszámolónak természetesen örülnek a szervezők. A fényképeket és a beszámolót e-mailban várják majd a szervezők.
A beküldött fényképekből és beszámolókból a szervezők válogatnak és a tervek szerint hetente 14 kiskertész tevékenységét mutatják be a program közösségi oldalán.

Hogyan lehet jelentkezni a Programra?
A Programra a későbbi kiskertészek, a gyerekek jelentkezését várjuk Fejér és Csongrád megyékből. Természetesen a jelentkezési lapot nem nekik, hanem a szüleiknek kell kitölteni és elküldeni. Fontos, hogy a gyermek pályázik, az ő sikere lesz, ha kap a család vetőmag csomagot. A pályázat ugyanis két részből áll.
Egyrészről ki kell tölteni egy on-line jelentkezési űrlapot. Másrészről a pályázó gyerekeknek kell készíteni egy rajzot vagy kézzel írt fogalmazást a „A zöldségek a barátaink” címhez kapcsolódóan. Az elkészült rajzot vagy fogalmazást be kell szkennelni vagy le kell fényképezni és el kell küldeni e-mailban. Érdemes szkennelni, mivel már ezek közül a művek közül is válogatnak a szervezők a legjobban sikerültek kikerülnek a Program közösségi oldalára.

Kik jelentkezhetnek a Programra?
A Vesd bele magad! Programot korábban általános iskolák közreműködésével szervezte az AGRYA. A most újraindult programba viszont már közvetlenül várjuk a családok jelentkezését. A lebonyolítás új módszere miatt a 2019. év kísérleti év, így csak korlátozott számú jelentkezést fogadunk.
Emiatt két kísérleti megyéből, Fejér megyéből és Csongrád megyéből fogadunk csak jelentkezéseket. Megyénként legfeljebb 500-500 vetőmag csomagot osztanak ki a szervezők.
A 2019. év tapasztalatainak értékelése után kerülhet majd sor a program további kiterjesztésére.
A programba 6-12 éves korú gyerekek és családjuk jelentkezését várjuk! Elég egy gyermek a családban, aki megfelel az életkori feltételnek. Viszont az ő rajzát, fogalmazását várjuk a jelentkezés során!
A program részeként egy család egy vetőmag csomagot igényelhet. Ha a családból legalább három 6-12 éves gyermek jelentkezik a programra, akkor az adott család igényelhet egy további, tehát összesen két vetőmag csomagot. Ebben az esetben azonban a családtól legalább három különböző gyermek által készített rajzot vagy kézzel írt fogalmazást kérünk beküldeni.

Döntés a jelentkezésekről, pályázatokról
A pályázatokat az elbírálás során az érkezésük szerinti időrendi sorrendbe állítjuk. Megyénként legfeljebb annyi család kap vetőmag csomagot, ahány számára elegendő az adott megyére rendelkezésre álló 500 vetőmag csomag. Tehát érdemes mielőbb elküldeni a pályázatot, hiszen a leginkább döntő tényező a beadás időpontja.
Ha valamelyik megyében kevesebb, mint 500 csomagra van igény és a másik megyében viszont meghaladja az igény az 500 csomagot, akkor a fennmaradó csomagok is ebbe a megyébe kerülnek.

Az időrendi sorrend felállítása során nem vesszük figyelembe a következő pályázatokat:
– A jelentkező gyermek 2013-nál későbbi és 2007-nél korábbi évben született.
– A jelentkezési űrlapot kitöltötték, de nem küldték el a rajzot, vagy fogalmazást tartalmazó fájlt határidőben, február 15-ig.
Nagy számú jelentkező esetén az időrendi sorrend felállítása során szervezők figyelmen kívül hagyhatják azokat a pályázatokat, ahol a kertészkedés nem a család lakóhelyéhez kapcsolódó házikertben történik.

Letölthető dokumentum

vbm_felhivas_2019_0

Jelentkezési, pályázati beadási határidő: 2019. február 15. 16.00 óra

A Programmal kapcsolatosan további információt az AGRYA munkatársai adnak munkanapokon 9-17 óra között a 06 30 230 4810 telefonszámon vagy a vbm@agrya.hu email címen.