palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

VIII. Molnár István-díj – tördelői pályázat

Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztálya már hetedik éve tördelői pályázatot hirdet. Emlékezve a 2012-ben elhunyt neves tervező-szerkesztőre, a Molnár István-díjra olyan tipográfusok, grafikusok, képszerkesztők, tervező-szerkesztők jelentkezését várjuk, akik fontosnak tartják a fotográfia méltó megjelenítését a sajtóban.

A jelentkezés menete

A pályázat terjedelme nem haladhatja meg a 10 oldalpárt. A pályázatra jelentkezni egy szabadon választott fotósorozatot bemutató layouttal lehet. A felhívásra beadott anyag lehet valamely magazinban megjelent munka, vagy még csak tipográfiai tervként létező, valóságos vagy fiktív magazin. Előnyt jelent, de nem feltétel, a Molnár István szellemiségében megalkotott tipográfia.

A győztes pályamű alkotója 100 000 Ft elismerésben részesül.

A pályaműveket PDF kiterjesztésben a molnaristvandij@tipografus.hu e-mail címre várjuk.

Pályaművek beküldési határideje: 2020. március 26.

A pályázaton való részvétel ingyenes.

A díjátadó 2020. április 16-án, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (Budapest, Nagymező utca 8.) lesz, a legjobb pályaműveket a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítással együtt mutatják be, a tárlat az év során az ország több városában is megtekinthető lesz.

FORMAI ÉS TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK

A kiadvány mérete szabadon választott. A kép-szöveg arány nem meghatározott, de fontos irányelvnek tartjuk, hogy az oldalakon a fénykép domináljon. A megjelenített munkáknak a képek mellett a következő elemeket kell tartalmazniuk: főcím, alcím, lead, képaláírás, minimum 1000 karakter (szóközzel) folyószöveg, valamint a képek és az írott szövegek forrásmegjelölése. A feldolgozott fotó sorozat fontos, de nem díjazandó eleme a pályaműnek.

A felhasznált képek és tipográfiai elemek forrását a pályamű végén szükséges összegezni. A zsűrizés anonimitásának megőrzése érdekében fokozottan felhívjuk a pályázók figyelmét arra, hogy a layout nem tartalmazhat utalást a szerző kilétére, az őt megbízó orgánumra, ügynökségre!

A pályázó nevét és elérhetőségét a pályamű végén, a felhasznált elemek jegyzéke után egy üres oldalon kell feltüntetni.

ZSŰRIZÉS

A zsűri valamennyi, érvényes pályázatot benyújtott pályázó pályaművét áttekinti és egy fordulós zsűrizés során bírálja el. A zsűri köteles kizárni mindazon pályázókat, akik a pályázati feltételeknek nem tesznek eleget. A zsűrizés anonim módon történik.

A beérkezett műveket szakmai zsűri bírálja el:

  • Kemény Zoltán – képzőművész, tipográfus, a zsűri elnöke
  • Bánkuti András – a Figyelő fotóriportere, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője
  • Hupján Ria – tervezőszerkesztő, a Bálint György Újságíró iskola szakvezetője
  • Takács Adrienne – művészeti vezető, Mediacity
  • Heltai Csaba – tipográfus

A Molnár István-díj átadására a Magyar Sajtófotó Kiállítás ünnepélyes megnyitóján kerül sor. A legjobb pályamű(vek) a Magyar Sajtófotó Kiállításon és a hozzá kapcsolódó kiállítás sorozaton is bemutathatók.

SZERZŐI JOGOK A pályázatra kizárólag olyan pályamű adható be, amelynek képei, szövegei és tipográfiai elemei szerzői jogilag rendezettek.

A felhasznált elemek kapcsán a szerzőktől hozzájárulási nyilatkozatot kell kérni és csatolni a beadott pályaműhöz. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a szerzők a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadják a Molnár István-díj pályázati feltételeit, és egyben hozzájárulnak, hogy a beküldött pályaműveket térítésmentesen:

  • a Magyar Sajtófotó Kiállítás és/vagy kiállítás-sorozat anyagába beválogassák és azt, a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás neve alatt, a kiállítás(ok) részeként, időbeli és térbeli korlátozás nélkül bemutassák,
  • a pályázattal és a kiállítással kapcsolatos publikációkban felhasználják,
  • a pályázat online és print archívumában megőrizzék, illetve
  • nyilvánossá tegyék a sajtófotó hivatalos honlapján
  • a Sajtófotó évkönyvben (nyomtatott és e-book formátumban) publikálják.

Ajánljuk a pályázóknak, hogy a layout-ok elkészítésénél lehetőség szerint Creative Commons megjelölésű fényképeket és tipográfiai elemet használjanak. Szöveg estén vakszöveget tördeljenek.

A „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0” – licencszerződés, amely lehetővé teszi a mű másolását, terjesztését, bemutatását, előadását, feldolgozását, ugyanakkor előírja a szerző és a forrás megadását, valamint az azonos jogok és feltételek melletti terjesztést.

A licenc magyar nyelvű kivonata itt olvasható: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:CC-BY-SA-3.0

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott művek elkészítésével, vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

VIII. Molnár István díj