palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

VIII. Országos vasutas fotópályázat

vasut pályázatA Vasúttörténeti Alapítvány meghirdeti gróf Széchenyi István, a „Legnagyobb magyar”  halálának 150. évfordulója tiszteletére a VIII. ORSZÁGOS VASUTAS FOTÓPÁLYÁZATOT.


A pályázat és fotókiállítás célja:

 • az előző hét országos vasutas fotópályázatunk hagyományait követve széles körben bemutatkozási lehetőséget adni mindazoknak, akik a fotózással igényesebben örökítik meg a vasutat – példát mutatva, hogy minél többen fényképezzék le a vasúton szerzett élményeiket, benyomásaikat;
 • átfogó, reprezentatív képet adni vasutunkról a szakmai és kívülálló közönség számára.

Pályázati feltételek:

 • A beküldhető képek témája a magyar vasút legyen:
  • vasutunk és vasutasaink élete, munkája, riportképek;
  • szakági területek és technikák; gépek világa;
  • táj és az ember kapcsolata a vasúttal, utazási élmények,
  • múltbeli, dokumentatív értékű érdekességek a vasútról; archív anyagok.
 • Kategóriák: vasút és a táj – vasút és az ember – vasutasok – a vasút múltja – a vasút formavilága.
 • A képek kivitele: fekete-fehér és színes papírképek, mennyisége: kötetlen számú egyes képek és sorozatok, mérete: 18×24 és 30×40 cm között bármilyen variációban.

A képeket elsősorban hagyományos, analóg eljárással kell készíteni. A digitális fotópályázatokra újabban külön pályázatokat írtak ki.

 • A beküldendő képeket lehetőleg a szerzők saját maguk kasíroztassák, illetve paszpartúrozzák igényeik szerint max. 50×70 cm méretre – többszöri kiállításra alkalmas kivitelre – vagy elfogadják a rendezők ez irányú munkáját.
 • A pályázaton részt vehet minden civil és vasutas, amatőr és hivatásos fotós, aki a feltételeket elfogadja és teljesíti. Nem lehet viszont olyan képekkel pályázni, melyek már korábbi fotókiállításokon sikerrel szerepeltek.

A pályázatra beküldött képeket a rendező szerv által felkért zsűri bírálja és döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. A pályázatra érkezett képeket a legnagyobb gondossággal kezeljük, de az esetleges postai rongálódásért felelősséget nem vállalunk.

A pályázati anyagok hátoldalán és a kísérőjegyzéken fel kell tüntetni: a kép címét, a szerző nevét és lakáscímét, Email címét, vasúti szolgálati helyét és telefonszámát.

Beküldési határidő: 2010. május 22.

Cím: Vasúttörténeti Alapítvány,  Szeged, Tisza L. krt. 28-30.     6701
vasúti vonalpostán: MÁV ZRt. Területi Képviselet, Szeged

A VIII. Országos Vasutas Fotókiállítás megnyitója várhatóan júliusban, a 60. Vasutasnapon lesz Szegeden. A helyszínről, illetve az elért eredményről értesítést küldünk.

Díjazás: a kategóriák első három helyezettje pénzjutalomban, a kiemelkedő alkotások pedig tárgyjutalomban részesülnek.

Minden elfogadott mű szerzője emléklapot és katalógust kap.
A kiállításra elfogadott képek a Vasúttörténeti Alapítvány tulajdonát képezik és azokat korlátlanul felhasználhatja további kiállításokon. A zsűri által el nem fogadott képeket a szerzők külön kívánságára visszaküldjük. Amennyiben a beküldő erről nem rendelkezik, úgy képeiket az Alapítvány tulajdonaként másodlagos kiállításokon bemutathatja.
A szerzők nevét a katalógusokon, kiállításokon és a sajtóban közzé tesszük. Az alkotók műveik beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendezők képeiket a kiállítással kapcsolatban publikálhassák.
A kiállítás vándoroltatása, további bemutatása igényelhető, de a koordinálás jogát fenntartjuk.

Információ:
NAGY  JÓZSEF, Tel. 06/18-84, ill. 62/540-708 és 30/4412-652

Forrás: MAFOSZ