palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Virágkocsi ötletpályázat

A Debreceni Virágkarnevál szervezője nyilvános pályázatot ír ki a Debreceni Virágkarnevál virágkocsi kompozícióinak megújítása tárgyában.

A Debreceni Virágkarnevál megálmodói 1966-ban Magyarország legfontosabb ünnepnapjára tervezték az Alföld kivirágzásának ünnepét. A Virágkarnevál az évtizedek alatt valódi fogalommá vált a hazai rendezvény-palettán, és az elmúlt több mint 50 év alatt összeforrt Debrecen nevével. Központi eleme a világszerte ismert augusztus 20-i virágkocsi felvonulás, de az egyhetes rendezvénysorozat idején koncertek, színpadi előadások, utcabálok, különleges növény- és fényinstallációk, interaktív közösségi programok is várják a közönséget. A fesztivál 50 éve változatlan eleme és lényege a növények, virágok bemutatása, természeti világunk megóvása és átörökítése. E hagyomány és szemléletmód jegyében visszük tovább a virágkarnevál üzenetét egy új, felelős, fenntartható és környezetbarát, fejlesztésekre és együttműködésekre építő korszakba lépve.

Jelentkezési határidő: 2023. április 10.

A PÁLYÁZATI KIÍRÓ MEGNEVEZÉSE
Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.
4026 Debrecen, Hunyadi utca 1-3.
Cégjegyzékszám: 09-09-016813
Céget nyilvántartó bíróság: Debreceni Törvényszék Cégbírósága

A PÁLYÁZAT JELLEGE ÉS A PÁLYÁZÓK KÖRE
A pályázat nyilvános, pályázati anyagot bármely 18. életévét betöltött magánszemély, illetve jogi személyek is benyújthatnak. A pályázatra nem nevezhetnek a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai és közeli hozzátartozóik.

A PÁLYÁZAT CÉLJA ÉS TÁRGYA
A pályázat célja, hogy a Debreceni Virágkarnevál virágkocsi kompozícióin olyan újszerű, dinamikus, friss, mindemellett a Virágkarnevál szellemiségéhez és hírnevéhez méltó kreatív ötletek jelenjenek meg, amelyekből megvalósítható kompozíciók jöhetnek létre. Az ötletek tematikáját a pályázati kiírás nem kívánja meghatározni, de az alábbiakban szeretnénk néhány támpontot adni a lehetséges irányokhoz. A virágkocsi-indító szervezetek a korábbi évek tapasztalatai alapján a következő szegmensekből érkeznek: gyógyszeripar, oktatás, távközlés, kereskedelem, bevásárlóközpontok, közösségi közlekedés, légiközlekedés, autóipar, élelmiszeripar, bank-és biztosítás, hulladékgazdálkodás, szolgáltatások. A szervezők szándéka szerint azonban a virágkocsik kompozícióiban a jövőben leginkább absztrakt formában jelennének meg a támogatók. A kompozíciók így reflektálhatnak aktuális társadalmi kérdésekre, vagy olyan globális problémákra, mint a környezetvédelem és fenntarthatóság. Kézenfekvő téma lehet az egészségtudatosság, élő vizeink, erdeink védelme, vagy a fogyasztói tudatosság. Ezeken kívül természetesen olyan általános témák, mint a művészetek, család, évszakok, szépség, béke, hungarikumok, tudomány, sport is irányadóak lehetnek. Kívánatos cél, hogy az ötletekben jelenjen meg az innovatív, jövőbe tekintő szemlélet, technikai újítás, valamint kiemelten hangsúlyos szerepet kaphasson az esztétikum és az absztrakció.

A PÁLYÁZAT LEBONYOLÍTÁSA

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA ÉS HATÁRIDEJE
A pályázat elektronikus formában nyújtható be. A kiírás 5. pontja alapján elkészített dokumentumokat 2023. április 10. 24:00 óráig szükséges elküldeni a következő e-mail címre: palyazat@fonixinfo.hu

Amennyiben a pályázati anyag mérete meghaladja az általánosan elfogadott elektronikus levél csatolmányának nagyságát, lehetőség van felhő alapú tárhelyen található elektronikus tartalom megosztására is.

A PÁLYAMŰVEK ELBÍRÁLÁSA, EREDMÉNYHIRDETÉS
A beérkezett pályaműveket 2023. április 25-ig értékeli a bíráló bizottság, amely a pályázati kiíró munkatársai, a virágkocsi kompozíciók kivitelezői, és Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzata által delegált tagokból áll.

Az elbírálásnál fontos szempont, hogy az ötletek, látványtervek a lehető legközelebb álljanak technikailag és statikailag egyaránt megvalósítható, kivitelezhető installációkhoz. Emellett a zsűri előnyben részesíti azokat a pályázatokat, amelyek a korábban megszokott tematikai körön és ábrázolásmódon túlmutató, újszerű ötleteket mutatnak be. A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy amennyiben a beérkezett művek színvonalát nem találja megfelelőnek, a pályázatot eredménytelenné nyilvánítsa, és tartózkodjon a díjak kiosztásától.

A pályázat kiírója a felhasználásra alkalmas ötlet, pályamű további finomítására, módosítására kérheti a pályázót.

A PÁLYAMŰVEK DÍJAZÁSA
A pályázat kiírója a pályázati rangsorban a bíráló bizottság által meghatározott első 3 helyezett tervéért a következő bruttó összegű díjakat ajánlja fel:

  1. díj: 150.000 Ft
  2. díj: 100.000 Ft
  3. díj: 80.000 Ft

A díjazottakon kívül a kiíró más, megvalósításra alkalmasnak ítélt ötleteket tartalmazó pályamunkákat is megőriz, esetleges későbbi felhasználásra. A későbbiekben az ezen pályaművekből megvalósuló virágkompozíciók ötletgazdái számára a pályázat kiírója külön elbírálás alapján felhasználási szerződést ajánlhat fel.

BEKÜLDENDŐ DOKUMENTUMOK, FORMAI KÖVETELMÉNYEK
A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó adatait (név, elektronikus levélcím, telefonszám), a látványtervet és műleírást.

A látványterv elkészíthető részletgazdag szabadkézi rajzzal, grafikai, vagy 3D tervezőprogrammal, illetve arányosan kicsinyített makett formában. A látványtervet (makett esetén a tárgyról készített felvételeket) több nézetből kérjük elkészíteni, lehetőleg minden irányból bemutatva a kompozíciót.

A műleírásban szerepeljen a kompozíció bemutatása, a téma rövid ismertetője.

Technikai eszközök: kinetikus elemek, fény- és hangtechnika, füstgenerátor stb. használata esetén kérjük a beépítésre kerülő technikai elemek rövid leírásának csatolását.

Műfaji vagy technikai megkötés nincs, egy pályázó több tervet is benyújthat.

A terveket kizárólag a következő formátumokban fogadjuk el: PDF, képformátumok (legalább 300 dpi), rövid videófájl (nagy méret esetén letöltő oldal hivatkozásával). A tervezőprogramok egyedi fájltípusait nem áll módunkban elfogadni, azokról az előbb felsorolt formátumok változatait szíveskedjenek csatolni.

SEGÉDLET – A VIRÁGKOCSIRA VONATKOZÓ MÉRETEK, TUDNIVALÓK

  • A kompozíció elemeinek alapanyaga: vasvázzal megerősített polisztirol (EPS) és / vagy papírmasé
  • A díszíthető platófelület méretei: 3 m x 7 m.
  • A kompozíció oldalirányban megengedett túlnyúlása: 0,5-0.5 m.
  • A kompozíció előre és hátra megengedett túlnyúlása: 1-1 m.
  • A kompozíció maximális magassága: 3,5 m (az önjáró alváz 1 m-es magasságával együtt összesen 4,5 m)

Kapcsolattartó:

Kiss Ágnes
kiss.agnes@fonixinfo.hu
20/ 373 7662