palyazatok.org

Pályázatok – Pályázatfigyelő – Pályázatírás

Virágos Magyarországért 2010

viragos-magyarorszag pályázat2010-ben ismét „Virágos Magyarországért”.  A ”Virágos Magyarországért” verseny immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében.

A versenyt tizenhetedik alkalommal hirdetik meg – tájékoztatott Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke. A feltételek a korábbiakhoz hasonlóak: önkormányzatok nevezhetnek, a jelentkezési lap megtalálható az interneten: www.viragosmagyarorszag.hu. A „Virágos Magyarországért” versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2010-ben a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítése, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba. A legjobban szereplő város és falu képviselheti Magyarországot a 2011. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/.

A jelentkezési határidő: 2010. május 15.

Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára kiemelte, hogy a turisztikai szakágazat, amely a kezdetektől fogva a nemzetközi részvétel és a hazai verseny legfőbb támogatója, továbbra is nagy figyelmet szentel a mozgalomnak, amelynek igen fontos szerepe van a vendégváró, kulturált országkép kialakításában. A szakállamtitkár minden önkormányzatot a részvételre bátorított, mivel a „Virágos Magyarországért” programhoz való kapcsolódással csak nyerni lehet. A település szebbé, élhetőbbé válik, a versenyre való készülődés közösségformáló, összetartó erő. A „Virágos Magyarországért” versenynek fontos európai vonatkozása van: 1990-ben Magyarország elsőként léphetett be a brüsszeli székhelyű Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságba. Ez volt az első „kapu”, ami megnyílt Magyarország előtt. A európai kapcsolatok pedig különösen fontosak akkor, amikor Magyarországra az Európai Unión belül az egyik legfontosabb feladat vár: az elnöki tisztség betöltése.

A verseny szervezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja a működési hátteret. Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a „Virágos Magyarországért” verseny célkitűzései összhangban vannak a turizmus célkitűzéseivel, sőt, egyre nagyobb jelentőséget kapnak, hiszen az igényes környezet a versenyképesség alapja.

A verseny fontos összekötő kapocs Európával – emelte ki Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke és egyben Magyarország képviselője a 12 európai országot átfogó Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságban, amely az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét / Entente Florale Europe/ szervezi már 1975 óta. Az elmúlt két évtized alatt negyven magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 5 arany, 15 ezüst, 10 bronz és 10 európai érmet nyerve.

2010-ben Sopron /város kategóriában/ és Lipót /falu kategóriában/ képviselik Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere tájékoztatójában kiemelte, hogy a versenyben való részvétel lehetőségére nagyon büszkék a soproniak és mindent megtesznek azért, hogy a város hírnevéhez méltó eredményt érjenek el. Tóth József Péter, Lipót polgármestere elmondta, hogy Lipót évek óta várt már arra, hogy elismerjék azt a nagyszabású fejlődést, ami ebben a hatszáznyolcvan fős szigetközi településen végbement. Örülnek, hogy eredményeiket Európának is bemutathatják.

A „Virágos Magyarországért” verseny megszervezését a kezdetektől a minisztériumok, a szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. A versenyt a kezdetektől támogatja az Önkormányzati Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és még számos civil szervezet.

Letölthető dokumentumok:

sajtóközlemény

Bővebb információ:

Magyar Turizmus Zrt.

Virágos Magyarországért verseny
Cím: 1115 Budapest XI., Bartók Béla út 105-113.
Tel.: (06-1) 488-8630, fax: (06-1) 488-8782, E-mail: pecsi@itthon.hu
Pollák Erika projekt manager 06 /30 250 40 11
Pécsi Melinda titkár
Honlap: http://www.viragosmagyarorszag.hu

Forrás: Itthon.hu